Bajka bespovratnog vremena: Kako je nastajala i razvijala se klabing scena u Srbiji

Saznajte u dokumentarnom filmu Pavla Terzića.

Fotografija: Srđan Veljović 

Dokumentarni film Pavla Terzića Bajka bespovratnog vremena, koji je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Beldocsu, ponovo će biti prikazan – 15. juna u klubu Barutana, u Beogradu, a nakon projekcije biće organizovana velika žurka na kojoj će nastupiti akteri filma, začetnici rejv kulture u Srbiji.

Tokom žurke u Barutani, prikazivaće se nemontirani materijali sa žurki iz devedesetih godina – koji se ne mogu videti u filmu, a unutar pećine Barutane biće postavljena i izložba fotografija domaćih autora, takođe aktera ovog ostvarenja koje  govori o tome kako se razvijala i nastajala rejv i klabing scena u Srbiji. 

Publiku očekuje izvanredno ostvarenje mladog reditelja Pavla Terzića, koji je uspeo da napravi verodostojan film o vremenu u kome nije živeo. Film je veoma emotivan, nostalgičan, duhovit i na pravi način povezuje važne istorijske događaje i promene koje su neminovno uticale na pravac i razvoj klupske kulture. U filmu je učestvovalo 118 sagovornika, koji su na svojim leđima izneli teret nastanka klupske kulture koja živi i danas, a publika će moći da vidi i segmente arhivskih intervjua stranih muzičara.

– Od Detroita, preko Čikaga, pa sve do Mančestera, Berlina ili Beograda, svejedno, bez obzira da li pripada klupskoj, underground sceni ili velikim rejvovima, elektronski zvuk postaje neka vrsta nove muzičke religije čija fenomenologija uveliko nadrasta elementarni muzički nivo. Ovakva teza pogotovo dobija na značenju ukoliko se koristi kao polazište za bavljenje načinom na koji se ovdašnja klupska scena stvarala i razvijala s obzirom na krajnje specifične političke, sociološke i kulturološke okolnosti koje obeležavaju našu zemlju i period devedesetih godina prošlog veka. S tim u vezi, akteri koji su direktni svedoci tog vremena, pioniri jedne nove supkulture, nevezano od njihovih uloga, pozicija ili profesija, ispričali su nam svoju bajku, bajku o bespovratnom vremenu, objašnjava reditelj. 

Snimanje filma “Bajka bespovratnog vremena” Fotografija: Marko Milošević 

Počevši od kraja 60-ih godina prošlog veka i čuvene diskoteke Šećer, preko uzbudljivih 70-ih i diskoteke Cepelin, kroz razgovor sa svedocima tog vremena i bogatog arhivskog materijala, u filmu se dolazi do 80-ih i klubova kao što su Akademija i Zvezda. Osvrnuvši se na začetak noćnog života u Beogradu polako se ulazi u devedeste godine i prati nastanak klabinga u Beogradu.

Pored Beogradskih klubova Soul Fooda, Industrije, Omena, Barutane i Sare, u filmu se mogu čuti i priče o klubovima u Novom Sadu i Nišu, kao i velikim rejvovima, koji su se dešavali u celoj zemlji. U vremenu kada je Srbija bila pod sankcijama i dok su gradovi bili bombardovani, a narod dane provodio na ulicama i u skloništima, neki ljudi su svoju sreću pronašli u tek začetoj “rave” supkulturi. Sagovornici otkrivaju i kako je nastao festival Exit, kao i Urban experience gogađaji, koji su počeli da se dešavaju početkom 2000-ih godina.

Klub Industrija, mart 1995. Fotografija: Igor Marinković 

U filmu ima puno upečatljivih izjava, a o snazi i uticaju muzike na društvo, možda najbolje govori izjava Miška Bilbije, muzičkog urednika Radija B92 u periodu 1989-1992. godine.

– Devetog, odnosno 10. marta, kada je policija došla da zatvori Radio B92, nisu hteli skroz da iseku kabl, nego su rekli ne može nikakav informativni program, nikakva priča, može samo muzika. Nisu bili svesni šta se krije u toj muzici i šta sve tu može da se pušta, istakao je Bilbija. 

Savremenici tog bespovratnog vremena će se verovatno prepoznati na snimcima iz klubova 80-ih i 90-ih godina, a oni mlađi će možda videti svoje roditelje. Svakako će svi uživati u Bajci koja će biti prikazana 15. juna i žurci koja će u Barutanu vratiti duhove ovih ne baš lakih, ali izuzetno važnih vremena.

Ulaznice za projekciju filma i žurku po ceni od 1.000 dinara mogu se kupiti online preko cooltix.rs.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Promo 

 

Najnovije