Izložba fotografija Miloša Nadaždina: Tragovi koje za sobom ostavljamo

Tragovi, imenica, množina: obeležje, znak ili drugi pokazatelj postojanja ili prolaska nečega ili nekoga.

Tragovi, naziv je izložbe fotografija Miloša Nadaždina koja se održava u beogradskim Silosima, od 14. do 19. septembra (možete je pogledati u periodu od 18 do 22 sata). 

Ideja izložbe je da simbolično predstavi kontekst u kom LGBT+ zajednica živi danas u Srbiji. To su osobe koje postoje i imaju lica, ali nemaju glas. Koristeći živopisne boje iz dugine palete, autor je želeo da naglasi pozitivan uticaj koji pripadnici zajednice ostavljaju za sobom.

– Uz pomoć fotografija koje sam pripremio, želeo sam da pojačam svoju poruku i skrenem pažnju na važnost inkluzije i poštovanja različitosti. Moje osnovno uverenje je da upravo posebnost svakog živog bića jeste ono što daje dodatnu vrednost društvu. Onda, kada to kao društvo prihvatimo, umesto da budemo polarizovani, bićemo, svi zajedno, jači. 

Miloš Nadaždin je jedan od najboljih portretnih i modnih fotografa u našoj zemlji, koji sa velikim uspehom radi u Evropi i svetu. Za novu izložbu spremio je 40 portreta, a o samom nastanku fotografija i inspiraciji, rekao je sledeće: 

– Ne možemo negirati postojanje ljudskog bića, kao ni postojanje najveće od svih istina – same ljubavi. Ona prevazilazi sve zakone koje poznajemo. Uprkos tome, neki od nas jos uvek žive u senkama društva. Krećemo se kroz nevidljive hodnike sistema, pokušavajući da ubedimo sebe da smo važni i da bi trebalo da istupimo. Neće to svako od nas učiniti. Neki ce ostati skriveni zauvek. Ali i tada postoje tragovi koje za sobom ostavljamo, kao dokaze našeg postojanja. Neosporna je činjenica da članovi LGBT+ zajednice, već stotinama godina, ostavljaju vidljive i dragocene otiske u svim aspektima društva i u različitim segmentima naših života.

Fotografije: Promo, Instagram 

Najnovije