Harper's Bazaar Srbija

Kada Harry Styles sretne Davida Hockneyja: Najveći živi umetnik naslikao je portret slavnog pevača

A portret ćete za nekoliko meseci moći da vidite uživo na izložbi.

Koja je tajna slavnog portreta? U osamdesetšetoj godini, David Hockney ima nekoliko ideja. Čitavog života posmatra ljude i to ga je naučilo da uvek započne od lica.

– Prvo počinjem sa glavom. Odatle postavljam sve ostalo, izjavio je.

Upravo to bio je umetnikov pristup i kad je krajem prošlog maja Harry Styles otputovao u njegov studio pun svetlosti, u Normandiji, i smestio se na stolicu s rukohvatom, spreman da postane najnoviji model cenjenog umetnika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @harrys.lounge

Tokom dva dana, Hockney je radio na tome da uhvati tačne nijanse crvene i žute Stylesovog prugastog kardigana, indigo boju njegovih farmerki, bisernu ogrlicu na vratu, a da ne pominjemo neodoljivu raščupanu šišku jedne od najvećih pop zvezda na svetu. Međutim, cilj umetnika bio je da zapravo uhvati suštinu osobe ispred sebe.

– Tada nisam bio svestan njegove slave, otkrio je Hokni. “On je bio samo još jedna osoba koja je došla u studio.”

Dvojac je odmah uspostavio blisku vezu, čemu je verovatno pomoglo činjenica da je Styles pravi Hockeyjev obožavalac.

– David Hockney već decenijama ponovo izmišlja način na koji gledamo svet. Privilegija je da vas naslika ovakav umetnik, otkrio je muzičar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @david_hockney

Otkrivanje portreta obeležava drugu iteraciju izložbe Hockneyjevih portreta pod nazivom Crteži iz života u Nacionalnoj galeriji portreta (National Portait Gallery), u Londonu, koja je prvi put otvorena u februaru 2020. godine, da bi nekoliko nedelja kasnije bila zatvorena zbog pandemije.

Sa dodatkom nove sobe sa slikama koje prikazuju Davidovu kreativnu inspiraciju tokom lockdowna, izložba se ponovo otvara 2. novembra – nekoliko meseci nakon potpunog renoviranja celog muzeja – sa Stylesovim portretom kao draguljem u kruni.

Priredila: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije