Harper's Bazaar Srbija

Kompletirala EGOT: Viola Davis u društvu veličanstvenih

Predstavljamo 8 dama kojima je pošlo za rukom da osvoje Emmy, Grammy, Oscara i Tony.

65. Dodelom Grammy nagrada juče je definitivno počela sezona festivala, priznanja i crvenih tepiha. Iako je u pitanju dodela muzičkih nagrada, ima tu mesta i za glumce, a svakako je bilo za fenomenalnu Violu Davis koja je osvojila priznanje za najbolju naraciju audioknjige, u ovom slučaju svojih memoara, Finding Me.

Grammy je sam po sebi super i u svetu zabave više se ceni nego Zlatni globus na primer, ali ono što je još bolje od Grammyja ili od Okara ili od Grammyja i Oskara zajedno jeste EGOT ili GATE, odnosno kolekcija nagrada koju čine Emmy, Grammy, Oscar i Tony. 

Viola je juče postala ponosna vlasnica EGOT-a, a pre nje, to je sledećim ženama pošlo za rukom: 

Helen Hayes

Glumica koju zovu prvom damom američkog teatra, a jedna od 16 ljudi u američkoj istoriji koja je osvojila sve važne umetničke nagrade. Oskara je dobila za ulogu na filmu The Sin of Madelon Claudet, ali i za Airport (da, ima dva Oskara, ali i dva Tonija (za Happy Birthday i Time Remembered). Emmy nagradu je dobila za Schlitz Playhouse of Stars, a Grammyja za Great American Documents.

Rita Moreno

Pevačica, plesačica i glumica iz Portorika, Rita Moreno imala je karijeru od sedam decenija. Najpoznatija je po ulozi u filmu West Side Story koja joj je donela Oskara za najbolju sporednu glumicu.

Audrey Hepburn

Najgracioznija glumica svih vremena, nagradu Oscar osvojila je za ulogu u filmu Praznik u Rimu (za njega je dobila i BAFTA, kao i Zlatni Globus).

Whoopi Goldberg

Prva afroamerička glumica koja je kompletirala EGOT. Grammy je osvojila 1986, Oskara 1991. za ulogu u filmu Ghost, a 2002. Osvojila je i Emmy i Tony. Prvo za The View, a drugo kao producent brodvejskog šoua Thoroughly Modern Millie.

Barbra Streisand

Žena koja ima 15 Grammy nagrada, 6 Emmyja, specijalnu Tony nagradu, 11 Zlatnih globusa i naravno Oskara koji je osvojila 1968. za glavnu ulogu u filmu Funny Girl.

Liza Minnelli

Oskara je osvojila zaglavnu ulogu u filmu Cabaret, a sve nagrade kompletirala je tek 1990, kada je osvojila Grammy Legend Award.

Jennifer Hudson

Definitivno jedna od najmlađih dobitnica EGOT priznanja, svoju karijeru glumice i pevačice započela je u Američkom idolu. Debi na filmu imala je pored Beyonce u ostvarenju Dreamgirls i sebi osigurala prvog Oskara u karijeri – za sporednu glumicu. Kao pevačica ima nekoliko Grammy nagrada, a Emmy je osvojila prvi put prošle godine za ulogu izvršnog producenta u animiranom filmu Baby Yaga. Prošle godine osvojila je i prvu Tony nagradu.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije