Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend: Doček Nove godine nije razlog da propustite sledeća kulturna dešavanja

Na primer izložbu Jean-Michela Basquiata u bečkom muzeju Albertina.

Doček Nove godine je događaj koji će dominirati vikendom pred nama, što nije razlog da sutra ujutru, nakon što se vratite iz noćnog provoda ne pogledate Novogodišnji koncert Bečke filharmonije na RTS-u 2, tačno u podne ili da izađete u šetnju i posetite Ulicu otvorenog srca, manifestaciju koja se godinama, tradicionalno, održava ispred Ateljea 212. Ako ste puni energije i volite umetnost, predložite prijatelju ili partneru jednu vožnjicu do Beča i posetu muzeja Albertina, u kojem se održava velika retrospektivna izložba čuvenog američkog umetnika Jea-Michela Basquiata. 

Predlažemo još zanimljivih aktivnosti, ali ćemo vas apsolutno razumeti ako ih sve preskočite i nakon dočeka Nove godine ostanete kod kuće da odmarate uz novogodišnji televizijski program. 

Izložba

Jean-Michel Basquiat u Beču, Abertina

Izložba u muzeju Albertina u Beču prva je sveobuhvatna muzejska retrospektiva koja prikazuje izvanredan opus Jean-Michela Basquiata, najreprezentativnijeg umetnika njujorške scene osamdesetih godina. Tu je 50 velikih dela iz renomiranih javnih i privatnih zbirki, koja pružaju nove uvide u Basquiatov jedinstveni vizuelni jezik, dekodirajući srž koja stoji iza njegovih umetničkih ideja. Možete je posetiti do 8. Januara 2023, što je najbolji mogući razlog da skoknete do Beča.

Koncert

Novogodišnji matine na Kolarcu, 31. 12 od 15 časova

The Queen’s Six, vokalni sekstet osnovan 2008. godine, nastupa na 450. godišnjicu krunisanja kraljice Elizabete I, čije ime koriste u svom nazivu. Njihov repertoar se proteže daleko van horskih pulteva: od ranih napeva, razvijene renesansne polifonije, raskošnih madrigala i emotivnih narodnih pesama, do nadmoćnih aranžmana džez i pop numera.

Klavirski duo džez pijanisti Vasil Hadžimanov i Matija Dedić, koji iza sebe imaju brojne autorske albume i saradnju sa najvećim imenima džez i etno scene današnjice, muzičari koji su uveli balkanski melos u svetski džez. Specijalna gošća Bisera Veletanlić.

Nova godina – Otmeno, Kolarac, 31.12, u 21:30 sati

Nastavljajući tradiciju dočeka Nove godine uz popularnu klasičnu muziku, i ovog 31. decembra u sklopu manifestacije Beogradska zima biće održan program NOVA GODINA – OTMENO, u dvorani Kolarčeve zadužbine sa počekom u 21.30. Ako uradite nešto drugačije od onoga na šta ste navikli kad je provod u pitanju, možda prizovete neke bolje, da ne kažemo otmenije stvari, u 2023.

Film

Novogodišnji program najgledanijih filmova, KCB, Dvorana kulturnog centra Beograda, od 1. Do 10. Januara (filmovi se prikazuju u 18 i 20 sati)

Prve dane 2023. godine započnite u BIOSKOPU DOBROG FILMA sa najgledanijim filmovima protekle godine. Podsetite se svojih favorita, nadoknadite propušteno i poslednji put, na velikom platnu, pogledajte omiljene filmove 2022. godine.

Nedelja, 1. januar u 18 sati Strahinja Banović, 20 sati Trougao tuge

Film Strahinja Banović reditelja Stefana Arsenijevića dobitnik je nagrade za najbolji domaći film u 2022. godini, koju dodeljuje Asocijacija filmskih festivala Srbije. U obrazloženju žirija navodi se da se retko dešava da jedan film dobije čak pet nagrada na festivalu u Karlovim Varima.

A ako još uvek niste pogledali film Trougao tuge, red je da najboljim filmom na Filmskom festivalu u Kanu započnete novu godinu.

Ceo filmski program pronađite na sajtu Kulturnog centra Beograda, ovde.  

Serija

The Wicher, Blood Origin, limitirana serija od 4 epizode

Ovo je prikvel popularne Netflixove serije, The Wicher, koja zasad ima dve sezone i koja će, sasvim sigurno, obradovati sve zaljubljenike u fantastični svet koji je stvorio pisac Andrzej Sapkowski. Priča o vešcu i lovcu na glave, smeštena u večiti animozitet između ljudi, vilenjaka, čarobnjaka, magičnih stvorenja koja se bore za moć. Četiri epizode su taman za ovaj praznični vikend, kada valja pretereviti u svemu, ali ne baš i u televizijskom programu.

Knjiga

Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao, Jonas Jonasson

Alan Karlson je proživeo dug i uzbudljiv život. Sada čeka svoj kraj u staračkom domu. Jedino što puni već stotu godinu, a i dalje je sasvim zdrav. Pripremaju mu veliku proslavu, ali on za nju ne mari. Draže bi mu bilo kad bi smeo da sam određuje svoje dnevne doze votke. Pošto mu je dosadilo čekanje smrti, odlučuje da pobegne. U sobnim papučama iskače kroz prozor i kreće na neočekivano, urnebesno putovanje.

Ono što bi za svakog drugog bila životna avantura za Alana Karlsona je samo nova zanimacija jer kako se klupko događaja zamotava tako se odmotava njegova životna priča. Ispostavlja se da je Karlson uvek bio u pravo vreme na pravom mestu: učestvovao je u Španskom građanskom ratu, večerao je sa Trumanom, ručao sa Mao Cedungom, sprečio atentat na Čerčila, Rusi su ga jurili da im otkrije tajnu atomske bombe, a on je, pobegavši iz sibirskog gulaga, preko Severne Koreje stigao na Bali, gde je 15 godina živeo od američkog novca namenjenog razvoju zemalja Dalekog istoka… Kako li će se završiti njegova nova avantura?

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Promo, Instagram, YouTube 

Najnovije