Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend: Šta radimo ove subote i nedelje

Predlozi za gledanje, slušanje i čitanje u danima pred nama.

Iako je vreme idealno za ušuškavanje kod kuće i bindžovanje serija na omiljenoj streaming platformi, savetujemo vam da se, uprkos kiši i vetru, toplo i lepo obučete i izađete napolje. Decembar je mesec koji, zahvaljujući posebnoj festive atmosferi, zove na druženje, minglovanje, dobro raspoloženje. Ovog puta vodimo vas na zanimljivu izložbu i filmske festivale. 

Izložba

Humans, Nemanja Maraš, KvArt BW

Izložba Humans fotografa Nemanje Maraša biće otvorena u nedelju, 11. decembra sa početkom u 18 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Na izložbi će biti predstavljeni minimalistički, portretni i crno-beli radovi koji označavaju karakterističan umetnički potpis Nemanje Maraša. Posetioci će imati priliku da dožive fotografiju kao savremeni medij na kom se odigrava sinteza emocija, misli i psihološkog stanja kako fotografisanog subjekta, tako i umetnika iza kamere. Portretne fotografije predstavljaju belešku između estetskog  i transcendentnog, pri čemu im crno-beli efekat pruža izvesnu prefinjenost, ali i dinamiku. Izložbu Humans organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena od 11. do 21.12.2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

Festival Merilinka, Dom omladine Beograda

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka počelo je  8. i traje do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda. “Sloganom Acta, non verba odnosno Dela, ne reči festival želi da istakne da podrška LGBT+ zajednici koja se zasniva na rečima i lajkovima ne daje rezultate i više nije dovoljna. Vreme je za dela. Vreme je za akciju! Vreme je za angažovanu filmsku umetnost, fizičko prisustvo i Merlinka filmski festival”, naveo je direktor festivala Predrag Azdejković. Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Festival je otvorio francuski film Peter von Kant (režija Francois Ozon), koji je prikazan na ovogodišnjem Berlinalu i bio nominovan za Zlatnog medveda. Festival zatvara srpski igrani film Kristina reditelja Nikole Spasića, sa Kristinom Milosavljević, Markom Radišićem i Jelenom Galović. Film je zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi, čiji slučajni susreti tek predstoje. U potrazi za antikvitetima, Kristina sve više otkriva hrišćanstvo i prihvata ga kao jedinu istinu. Marko prihvata Kristinu kao ženu, ali mu smeta što ona ne može da mu rodi decu. Film je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Marselju. Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

Scena iz fiilma Peter von Kant

11. GoetheFEST , Kulturni centar Beograd (od 8. do 11. 12.)

Jedanaesto izdanje filmskog festivala GoetheFEST, u organizaciji Goethe-Instituta i Kulturnog Centra Beograda, uz podršku ambasade SR Nemačke, održaće se u decembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Na ovogodišnjem festivalu pod sloganom “Ljubav je nezaustavljiva” biće prikazano sedam nemačkih savremenih filmskih ostvarenja. GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine. Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih festivala autorskog filma.

Knjiga

Tirza, Arnon Grunberg

Na prvi pogled, Hofmester je uglađen, pristojan i tih, čovek iz prošlog doba pomalo nesnađen u sadašnjem svetu. Međutim, polako se razotkriva kao neurotik fokusiran na materijalno i nesposoban za otvorenu komunikaciju, a potom i kao ksenofobično i seksualno izopačeno čudovište. Upečatljiv, intrigantan i bizaran, Tirza je roman koji čitaoce drži u nelagodnoj opčinjenosti do samog kraja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Serija

Harry & Meghan, limitirana serija (Netflix)

Izašle su prve tri epizode dugoočekivanog Netflixovog ostvarenja koje prikazuje najintrigantnije članove engleske kraljevske porodice, iz njihove, lične vizure. 

Tekst: J.M. 

Fotografije: Pexels, Promo, Instagram 

Najnovije