Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend: Šta radimo ove subote i nedelje

Posećujemo bioskope, pozorišta i izložbe.

Najbolji način da provedete ovaj vikend, ako vas zanimaju umetnost i kultura, jeste da odvojite barem malo vremena i posetite Sajam knjiga. Nećemo da preporučujemo nova izdanja, verujemo da će se njima pohvaliti skoro svaka izdavačka kuća na svom štandu, ali vam predlažemo novi biskopski hit, Mač sa dve oštrice, sa Juliette Binoche i premijeru pozorišne predstave Božanstvena komedija u Beogradskom dramskom pozorištu.

Ako ste ljubitelj Noći veštica, koja se proslavlja 31. oktobra, sigurni smo da već imate neku zakazanu Helloween žurku, a ako ne, posetite neki klub u gradu i lepo se provedite na maskenbalu.

Izložbe

Milena JNK: Duga u oblaku, Moderna galerija Beograd

Nastala kao plod saradnje Moderne galerije Beograd i Kuće legata Beograd, a povodom prve godišnjice smrti značajne srpske i jugoslovenske umetnice, Milene Jeftić Ničeve Kostić, ova izložba fokusirana je prevashodno na ranoj fazi njene umetnosti, od početaka sedamdesetih do kraja devedesetih godina, ciklusima “Bele slike”, “Životinje” i “Glave”, predstavljajući dela iz privatnih kolekcija, kao i nekoliko dela iz Legata Milene JNK u Kući legata. Milena Jeftić Ničeva Kostić – Milena JNK (skraćenica prezimena je pseudonim koji je rado koristila), bila je multitalentovana i multidisciplinarna predstavnica beogradskog posmodernističkog slikarstva.

– Njene varijante Bele slike, ciklusi Krojački saloni i Popravke čarapa, duguju dosta i satima njenog boravka u pozorišnim krojačnicama, okruglim, belim, praznim licima pozorišnih lutaka. Potom, sredinom osamdesetih i tokom devedesetih, umetnica se upušta u niz neumornih slikarskih optičkih i kolorističkih eksperimenata, bliskih “pattern painting-u”, op artu i pop artu. Njihov najpoznatiji domet je jarko animalističko slikarstvo na ivici apstrakcije, ciklus “Životinje”, započet u Parizu, za koji je dobila otkupne nagrade Oktobarskog salona i Prolećne izložbe. 

Film

Mač sa dve oštrice

The Hollywood Reporter iznosi da je ovo najbolje što dolazi Claire Denis, francuski Le Figaro ističe  da se osete varnice, a španski El Pais navodi: “Sve u svemu rediteljka Denis vas uvlači u tenziju i misteriju njene drame dajući na kraju mudro rešenje za svaku ljubavnu dilemu. Upravo zbog toga film vredi pogledati. U filmu igraju Juliette Buinoche i Vincent Lindon. Pariz, a već je zima. Sara i Žan se vole i već nekoliko godina žive zajedno kao par. Njihova ljubav ih čini srećnim i jakim, između njih postoji međusobno poverenje, kao i požuda koja nikad ne zamire. Jednog dana, Sarin put se ukršta sa putem bivšeg ljubavnika koji ju je upoznao sa Žanom i koga je, bez oklevanja, ostavila bez nove ljubavi.

Predstava

Božanstvena komedija, Beogradsko dramsko pozorište, velika scena Olivera i Rade Marković, 20 h

Najkraći sadržaj Božanstvene komedije je sledeći: na dan jubileja, dok papa Bonifacije svima pokazuje svoju moć i dok se hrišćani okupljaju oko njega, Dante luta po mračnoj šumi. Spasava ga Vergilije koji ga vodi da razgleda pakao i čistilište, a posle toga se sa Beatričom penje u raj i dopire do lica božjeg. Alegorijski, Dante je duša, Vergilije – razum, Beatriče – milost, ljubav. Cela Božanstvena komedija je podeljena u tri dela: Pakao, Raj i Čistilište, sa po trideset tri pesme, s tim što prvi deo, Pakao ima i uvodnu pesmu, dakle trideset četiri pevanja. Sva tri dela pisana u tercinima u poslednjem stihu imaju reč ‘zvezda’ da bi podsetili na jedini pravi cilj, na težnu ka svetu svetlosti. Danteova poetska duša pronašla je način da izrazi sva osećanja, sve prirodne pojave, sve žudnje duha. On je pesnik drame i lirskog načina kazivanja, pesnik komičnog iskaza i realizma, pesnik osećanja i neizrecivih pojmova. (…) U ovom delu pesnik silazi u tamu ljudskog greha i stiže do svetlosti i oslobđenja od njega, a na svome putu kroz tri zagrobna carsta on obuhvata nebo i zemlju, vreme i večnost, božansko i ljudsko. To je traganje ljudske duše za aplolutnom srećom, slobodom, mirom i konačnim prosvetljenjem (iz predgovora Božanstvenoj komediji Dragana Mraovića). U komadu igraju Aleksandar Jovanović, Aleksandar Radojičić, Bojana Stojković, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Vasić, Nataša Marković.

Koncert

Vatra, 28. oktobar (petak), Gerila bar, Novi Sad, 22h

Vatra je jedan od najpoznatijih mejnstrim sastava iz Hrvatske, osnovan 1999. godine. Ono po čemu postaju poznati jeste mešanje rokenrol žanrova sa uplivom modernih zvukova. Prvi album Između nas nominovan je za novinarsku rok nagradu Crni mačak 2000. godine u kategoriji za nadu godine. Drugi album Anđeo sa greškom objavili su 2002. godine, a iste godine su potpisali ugovor sa diskografskom kućom Dalas rekords. Pesma Tremolo sa albuma Ima li budnih?, u kojoj se pojavljuje Damir Urban, donela je grupi nagradu Porin za najbolju vokalnu saradnju 2012. godine i tada postaju poznati širom regiona. Istu nagradu za najbolji album alternativne muzike dobijaju za album VT 2014. Sledeće godine dobijaju dve nagrade Porin i to za pesmu godine i za najbolje izvođenje grupe sa vokalom. Obe nagrade su dobili za pesmu Tango. Pored dueta sa Damirom Urbanom ono što ih je bacilo u etar čitavog regiona jeste duet sa Massimo Savićem, pesma Nama se nikuda ne žuri.

Sajam knjiga, Beogradski sajam od 23. do 30. oktobra

U kalendaru kulturnih dešavanja jugoistočne Evrope centralno mesto već decenijama pripada Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Ova regionalno najveća manifestacija posvećena knjizi bavi se promocijom književnog stvaralaštva i obrazovanja, kulturnom razmenom sa inostranstvom i pokretanjem aktuelnih književnih i društvenih pitanja. Neformalno poznat kao praznik knjige, Sajam knjiga svake godine ugosti najznačanije domaće i brojne inostrane pisce i izdavače, koji predstavljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @beogradski_sajam_knjiga

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, YouTube

 

 

 

 

 

Najnovije