Harper's Bazaar Srbija

London Calling: Najbolje vintage radnje u ulici Portobello

Naša saradnica iz Londona, Sara Dozai, vodi vas u jednu od najlepših ulica u Londonu.

Ako uskoro putujete u London, sigurno imate listu znamenitosti i stvari koje su vama bitne, a koje biste voleli da vidite i posetite u britanskoj prestonici. Ako idete prvi put, na njoj se sigurno nalaze Westminsterska palata, Tower Bridge, pozorište Globe, Tate galerija, Prirodnjački muzej, Covent Garden, Hyde park i Piccadilly Circus. Možda je tu i Peckham, čuvena četvrt iz Mućki, u kojoj žive Rodney i Del Boy, ili peron 9 3/4 na železničkoj stanici King Cross iz Harryja Pottera. Ali, ako na njoj nema ulice Portobello, na Notting Hillu, onda bi trebalo da je stavite, posebno ako volite antikvitete i vintage komade odeće. 

Zašto i kada je najbolje da je posetite, otkriva naša saradnica iz Londona, Sara Dozai. 

Ulica Portobello jedna je od najpoznatijih ulica Londona. Nalazi se u četvrti Notting Hill za koju su svi, pa čak i oni koji nisu bili u Londonu, čuli zbog istoimenog filma s Hugh Grantom i Juliom Roberts. Ako ste gledali film, obratite pažnju na video montažu koja prikazuje prolazak vremena dok Hugh Grant šeta uz pesmu Ain’t No Sunshine. Upravo ta scena prikazuje ulicu Portobello u svom punom sjaju, no osim cveća i dobre hrane, ovde možete pronaći i prava mala blaga po pitanju mode.

Ako dolazite u Notting Hill iz centra Londona vrlo verovatno ćete putovati podzemnom i izaći na stanici Notting Hill Gate. Čim izađete, videćete bezbroj manjih dućana, kafića i restorana. Prvo ćete proći kroz ulicu Pembridge (Pembridge Road) te se onda zaputitit u dubinu Notting Hilla, ulicu Portobello.

Na samom početku ulice, na adresi 77 Portobello Road, nalazi se Lovers Lane London. Ovaj vintage dućan poseban je po tome što ima vrlo retke komade odeće, nakita i ostalih aksesoara. Često ćete u radnji zateći i vlasnicu koja ne samo da će vam pomoći već će sa vama i vrlo prisno popričati o modi, ali i o vašoj kulturi i domu. Atmosfera u LLL-u je vrlo prisna i komotna i osetićete se krajnje domaće dok prolazite kroz brda odeće i torbi. U radnji može biti samo 5 do 7 osoba istovremeno, pa je preporučljivo doći tokom radnog dana, kad ima manje ljudi. Ovaj savet zapravo vredi za sve vintage dućane jer su uglavnom manji i u njih ne može da stane mnogo ljudi istovremeno. Najgori dan za odlazak u Notting Hill jeste subota, jer sve vrvi od ljudi.  

Malo dalje, na adresi 259 Portobello Road videćete One of a Kind Archive. Ovaj vintage dućan je sam po sebi modna ikona i u njega uglavnom zalaze kolekcionari, stilisti, konsultanti, profesionalni kupci i privatni klijenti. Jedna od najpoznatijih privatnih klijentkinja ove radnje jeste Kate Moss. Ovde se uglavnom zapute oni koji traže vrlo retke i posebne komade, koje je uglavnom nemoguće naći negde drugde. Ako se vidite u ovom opisu, javite im se i ugovorite termin za dolazak jer u ovu prodavnicu ne možete samo ušetati, a da to prethodno niste dogovorili.

Odete li još malo dalje, na adresi 282 Portobello Road nalazi se istoimena vintage radnja, 282 Portobello. Tražite li dobru kožnu ili tvid jaknu ovo je mesto za vas. Za razliku od prethodnih vintage dućana, ovaj nije fokusiran samo na višu modu već na engleski stil i modernu eleganciju. Želite li novi odevni predmet koji odiše prošlošću i deo je engleske kulture, zaputite se u ovu prodavnicu jer nećete biti razočarani. Kada uđete unutra prvo ćete primetiti more sakoa i odela, ženskih, ali i muških, kao i mnogo šešira, karakterističnih za englesku modu.

Za kraj, na adresi 318 Portobello Road, nalazi se Found and Vision. Osnovan 2012. godine, ovaj vintage dućan jedan je od novijih na ovoj adresi. Možda je zato i najzabavniji od svih – energija u radnji vraća vas u doba kada ste bili potpuno bezbrižni. Različiti uzorci, boje i stilovi pružaju dojam da je sve moguće, ako ne u životu, onda barem po pitanju stila. Dakle, ako želite da probate što raznovrnije odevne komade, zaputite se ovde.

A ako, pak, želite da vidite baš sve prodavnice u popularnoj ulici, napravite mini turu od njenog početka, pa sve do kraja.

Portobello bez ljudi, za vreme Pandemije, deluje gotovo nestvarno 

Počnete li sa  Lovers Lane Londonom, dan će vam započeti kao prijateljska kafa nakon koje ste potpuno opušteni. A ako za kraj ostavite Found and Vision, završićete dan sa osećajem lepe nostalgije koja vas odvodi u najbolje razdoblje vašeg života. Nakon toga možete se zaputiti u neki od obližnjih pabova, barova ili restorana, a ako vam se izlazi, zaputite se u KOKO London ili neki drugi londoski klub.

Tekst: Sara Dozai 

Fotografije: Profimedia

Video: YouTube 

Najnovije