Harper's Bazaar Srbija

10 erotskih romana koje čitamo

Donosimo vam listu od 10 supererotskih romana, a na listi nema "Pedeset nijansi sive".

Iako je pomalo tužno to što je većini prva asocijacija na pomen erotskog romana knjiga E.L. James “Pedeset nijansi sive”, toj knjizi mogu se odati mnoga priznanja. Pljuvali su je, nazivali erotikom za mame i pornografijom za domaćice, stavljali na stub srama i upoređivali sa tinejdžerskom “Sumrak sagom”, a ona se prodavala. I prodavala. I prodavala. Toliko, da je magazin Guardian zabeležio 2012. da je BDSM romansa između Kristijana Greja i Ane pomogla da se oporavi svetsko tržište knjiga. Njen prvi roman je te godine prodat u 4.6 miliona ŠTAMPANIH primeraka širom planete (danas ta brojka možda iznosi i deset puta više), a učinila je i to da prodaja elektronskih knjiga poraste za 149 odsto. U američkom magazinu Publishers Weekly, E. L. James proglašena je osobom godine nekoliko puta od tada, a njena svaka sledeća knjiga bila je prva na listi najprodavanijih, iako uvek razapinjana od strane kritičara. No, ako je volite, i ako ste shvatili da vas nakon ovog romana posebno zanimaju BDSM odnosi u književnosti, možete nastaviti sa “Engleskom guvernantom” od Johna Glasscoa ili još starijom “Devet i po nedelja” od Elizabeth McNeil ili još starijom “Pričom o O” od Anne Desclos i tako dalje u prošlost, sve dok ne dođete do Markiza de Sada, koji je prvi pisao o sado-mazo odnosima, a po kome su oni i nazvani.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sflivres (@sflivres)

Šta je erotska književnost, a šta nije, o tome neka odlučuju književni teoretičari i kritičari. Veruje se da je jedan od prvih erotskih romana Petronijev Satirikon – Petronije je bio cenjeno ime na dvoru cara Nerona u starom Rimu. Satirikon je mešavina proze i pesama, a prikazuje zgode i nezgode tri momka, koji su u stvari ljubavnici. Kao delo sa erotskim elementima, nastalo krajem srednjeg veka, mogao bi da se posmatra Boccacciov Dekameron, koji je podstakao razvoj erotske književnosti (direktno je uticao na Heptameron Margarita od Navare iz 1558). Tu je epistolarni roman Choderlosa de Laclosa Opasne veze, u 18. veku su bili popularni i erotski memoari italijanskog avanturiste Kazanove, a na listi erotskih romana uzdignuto stoji i Fani Hil: Uspomene devojke za uživanje (1749) Johna Clelanda, koja je postavila nova merila među škakljivim pripovetkama.

“Ljubavnik Ledi Četerli”, D.H. Lawrence, jedan je od prvih modernijih romana sa eksplicitnim prikazom seksa, ali koji današnjim čitaocima može biti dosadan (objavljen je tajno 1928.godine), dok onima koji traže uzbudljive vrele scene može delovati mlako. Kad se pobroje svi romani sa erotskim elementima napisani u XX veku, ispada da je to stoleće bilo nabijeno erotikom, a zapravo nije tako. Svakako od važnijih treba izdvojiti “Venerinu deltu” od Anais Nin, “Rakovu obratnicu” Henry-ja Millera, “Strah od letenja” Erike Jong, razne knjige Bukowskog.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lili Vakilian (@ayda1st)

U 21. veku sitacija je maglovita kad je erotska književnost u pitanju (šta je, šta nije, imaju li svi romani umetničku vrednost, zbog čega su pisani…), ali ako tražikte laku zabavu i izbuđenje to možete postići mnogim romanima. Ukoliko se gnušate knjiga za plažu i volite samo dela koja su nagrađena Bukerovom, Gonkurovom, Nobelovom ili još kojom prestižnom nagradom, onda ovaj tekst ne čitajte dalje, u suprotnom, nastavite i uverite se da plivanje kroz nekoliko stotina stranica “guilty pleasure” literature predstavlja čisto zadovoljstvo, zbog kojeg ne treba da se stidite. Kad vam dosadi da se vizuelno uzbuđujete uz Netflix ili serije sa nekog drugog striming servisa, odvojite jedan vikend za uživanje u erotici, zavođenju, svetu izmaštanih, zgodnih (i uvek pomalo emotivno oštećenih) likova, smotanih i šarmantnih devojaka koje postaju prave zavodnice i seksualne majstorice, nekad i predatorke. Sipajte čašu vina, opustite se, pocrvenite, istuširajte se kad se uzbudite. Predstavljamo listu knjiga koje su napisane i pre i posle “Pedeset nijansi sive”, bez nekog posebnog redosleda ili važnosti.

Lista erotskih romana: 

11 minuta, Paulo Coelho

Bajka za odrasle koja počinje ovako: “Bila jednom jedna prostitutka po imenu Marija…“. Ovo je neobična Coelhova priča o devojci koja, uverena da nikad neće otkriti pravu ljubav, odlazi u Ženevu, u želji da tamo pronađe bar(em) zrno sreće i susretne se sa svojom sudbinom. Malodušna i razočarana, sreće lepog, mladog slikara, pa njene crne predstave o ljubavi bivaju dovedene u pitanje… U ovoj odiseji samootkrivanja Marija mora da izabere između stranputice kojom je krenula i rizika da izgubi sve što je stekla zarad otkrivanja “unutrašnje svetlosti” u sebi i mogućnosti prosvetljene putene ljubavi…

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emma (@emmasubtirelu)

Ljubavnik, Margaret Diras

Glavna junakinja je petnaestogodišnja devojčica koja sa majkom udovicom I dva brata živi u Indokini u siromaštvu, pa se upušta u seksualnu vezu sa 17-godišnjim Kinezom iz bogate porodice. Devojka napušta dečka nakon što shvati da je nikad neće oženiti, jer je njegovoj porodici neprihvatljiva. Odlazi u Pariz gde postaje međunarodno priznata spisateljica… “Ljubavnik” je objavljen u leto 1984, i nekoliko meseci kasnije dobio je Gonkurovu nagradu za najbolji roman godine. Od tog trenutka, sa tiražom od dva miliona primeraka, koji se neprestano povećavao, Ljubavnik je postao najčitaniji i najprevođeniji francuski roman svih vremena (preveden je na 43 jezika).

After, Anna Todd (I gomila nastavaka)

Serijal After koji je Anna Todd prvo objavljivala na internetu, dosegao je neverovatnih milijardu onlajn čitanja, a kad je izašao u štampanom izdanju, postao je veliki hit u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji. “Postojalo je vreme pre nego što je Tesa upoznala Hardina. A onda je nastupilo ono posle… Život više nikad neće biti isti”, u toj rečenici je otprilike spakovana cela radnja romana koji se bavi odnosom između fine, lepe I smerne studentkinje Tese, koja na fakultetu upoznaje Hardina – momka koji, sa neočešljanom smeđom kosom, jakim britanskim akcentom i alkicom u usni, rasplamsava u njoj dotad nedoživljena strast.

Calendar Girl, Audrey Carlan (12 romana)

I ovo je roman o devojci koja mora da pronađe novac kako bi spasila život svog oca, a kako nema ni prebijene pare I jedva krpi kraj sa krajem, odlučuje da prihvati jedan neobičan posao – svakog meseca treba da glumi devojku nekom uspešnom muškarcu, a za uzvrat dobija po 100 hiljada dolara. Za godinu dana, to je više od million, a pritom je svakog meseca u novom gradu, novoj državi i sa nodim tipom. Iako seks nije deo njenog dogovora (kao ni ljubav), ove knjige, nazvane po mesecima u godini,  vrcaju od erotskih scena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marta (@martawritesbooks)

Samo  sam tražila ljubav, Melissa Panarello

Šesnaest godina, dnevnik, otkriće jednog novog i drugačijeg sveta, mlado žensko telo, putovanje kroz seks u potrazi za svojim ja. Želja da se spozna ono oduvek nedokučivo osećanje – ljubav. i iluzija da se ono može naći u mnogim posteljama, u mnogim telima, u nepoznatim kućama sa muškarcima koji je ne vole. Za Melisu je sve počelo kada je shvatila, ili se možda samo zavaravala, da muškarci ne žele da uživaju u ženi, da oni ne mogu da vole. Zato se Melisa podaje svima. U nadi da će neko u njenim očima videti žeđ za ljubavlju, dospeva u mračni i prljavi tunel poniženja i bola u kome rizikuje da zauvek izgubi ono najdragocenije – samu sebe.

Odrastanje Lulu, Almudena Grandes  

Majstorski osmišljena i žestoko erotična priča prati Mariju Luizu, od milošte zvanu Lulu, na putu njenog seksualnog buđenja. Kada petnaestogodišnju Lulu zavede porodični prijatelj Pablo, koji je dvanaest godina stariji od nje, u njoj se pobuđuju osećanja koja su bila potiskivana. Gonjena svojim žudnjama, odrasla Lulu prelazi tanku liniju koja razdvaja pristojnost od perverzije i upušta se u zabranjene podvige. Kada je 1989. objavljen u Španiji, ovaj roman izazvao je mnogobrojne rasprave. Do sada je objavljen u dvadeset zemalja i prodat u više od 1,5 milion primeraka, a po njemu je snimljen i istoimeni film u režiji Bigasa Lune. Almudena Grandes spada u najznačajnije savremene španske autore. Bavi se podjednako uspešno širokim spektrom tema, od erotske proze do istorijskih romana.

Kuća mračnih zadovoljstava, Louisa Burton

Američka spisateljica kao plod svoje imaginacije stvara mistični i čudesni zamak Grotte Cachee, kojem posvećuje pisani serijal. Serijal započinje romanom Kuća mračnih zadovoljstava. Roman počiva na jakim temeljima mašte, mita i legende, kao i na velikom ushićenju viktorijanskom erotikom. Autorka stvara svet besmrtnika, demona vrele krvi, koji bespogrešno pogađaju najintimnije pasije svojih gostiju, uz preku potrebu da im te iste strasti prebogato nahrane. Kontroverzne scene desadovske prirode, u mraku zamka gotske atmosfere, glavne su slike skoro svake strane ovog romana. Slikarska priroda deskripcije scena rezultat je drugog talenta Bartonove, koja je poznata još kao slikarka i ilustratorka. Koliko ljudski um u strasti može ići daleko i dokle može dovesti ljudsko telo? Gde stoji granica nakon koje erotsko i čista emocija prelaze u perverzno i čist nagon? Ko tu granicu određuje i po kojim kriterijumima? Šta je dozvoljeno, a šta ne? – samo su neka od realnih pitanja socijalno-psihološkog karaktera, koja svetom natprirodnih bića, mračnih zadovoljstava i demonske lepote, samo naizgled izmaštanim radi zabave i atrakcije, sasvim ozbiljno pokreće Bartonova!

Don Rigobertove beležnice, Mario Vargas Llossa

Ovo je žanrovski polivalentno delo. U njemu su, uslovno, dva tipa romana, roman tajni i roman ljubavi. Don Rigoberto je u životu direktor osiguravajućeg društva; u beležnicama, sasvim drugi čovek koji na stranicama dnevnika otkriva sebe kao hedonistu, erotomana, i egzotičnog maštara. Drugim rečima, “Don Rigobertova beležnica” je hronika stvarnog, i izmaštanog života, kroz koju Mario Vargas Ljosa ispisuje divne stranice priče o umetnosti i žudnji.

Ljubavni život, Zeruya Shalev

Ovo je zavodljiv i provokativan roman o burnoj vezi mlade žene i starijeg muškarca koji istražuje kako telo i seksualnost, tako i psihološke aspekte ljubavi, požude i strasti. Glavna junakinja Jara od prvog trenutka se prepušta neodoljivoj erotskoj privlačnosti kojom Arije zrači – njegova arogancija i proračunata uzdržanost jednako je uzbuđuju koliko i odbijaju. Ona zaboravlja na sebe, svoje potrebe i želje, a trenuci vrhunskog užitka stapaju se s poniženjem i samoomalovažavanjem. Spisateljica, svojim jedinstvenim stilom u kome se opažanja prepliću s mislima i dijalozima, čitaocima pruža uvid u uznemirenost i narušenu emotivnu ravnotežu protagonistkinje. Uvršten u dvadeset najboljih romana svetske književnosti u poslednjih četrdeset godina, Ljubavni život je zadihan unutrašnji monolog, grozničava studija opsesije, seksualnosti i transformišućeg uticaja strasti na život pripovedačice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Kresni me, Virginie Despentes

Autorka koja je svojevremeno radila u prodavnici ploča, gde je pružala i zadovoljavanje prilikom masiranja mušterija, radila je i kao kritičar porno filmova, napisala je “Kresni me”, roman po kome je kasnije snimljen i film. Radnja je okarakterisana kao porno verzija one koja se dešava u kultnom Thelma & Louise. Dve mlade prijateljice kreću na putovanje puno seksa, ali i ubistava. Ukoliko volite erotski bes, onda je ovo kniga za vas.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Profimedia, Instagram 

Najnovije