Harper's Bazaar Srbija

Otkriveno mesto gde je Vincent van Gogh naslikao svoju poslednju sliku

Zahvaljujući razglednici

Umetnički kritičar Wouter van der Veen otkrio je mesto na kome je Vincent van Gogh naslikao svoju poslednju sliku “Tree Roots”. Van Gog je ovo delo završio malo pre nego što je te noći počinio samoubistvo.

Direktor Instituta Van Gogh je uveren da je Vincent kreirao svoju poslednju sliku u severnoj Francuskoj, u mestu Over sir Oaz. Bogatstvo stabljika i korena drveća sačuvano je do danas kao materijalni dokaz.

Tokom svoje samoizolacije, Wouter van der Veen je započeo istraživanje istorijskih razglednica, koje je pozajmio od 94-godišnje Francuskinje. Jedna od njih pokazala je biciklistu koji se zaustavio pored nasipa, odakle se jasno vide koreni drveća. Umetničkom kritičaru je ovo delovao sumnjivo, jer je prepoznao poznati pejzaž: kako se ispostavilo, na ovom mestu je sačuvano oko polovine stabala tog doba.

Wouter van der Veen je dodao da novi dokazi dovode u pitanje teoriju koju su 2011. stavili Stephen Knife i Gregory White Smith u svojoj biografiji o Van Goghu. Autori su sugerisali da umetnik u stvari nije počinio samoubistvo, već se napio i svađao se sa dečacima koji su ga slučajno ubili. Wouter naglašava da nakon što je umetnik čitav dan slikao sliku, nije imao mnogo vremena da pretera sa alkoholom i postane žrtva nesreće.

„Okončanje života nakon završetka ove slike ima posebno značenje, jer samo platno ilustruje borbu za život i borbu protiv smrti“, smatra istraživač.

 

Najnovije