Harper's Bazaar Srbija

Slika Marilyn Monroe prodata je za rekordnih 195 miliona dolara

Naslikao ju je 1964. Andy Warhol, a predstavlja najskuplje delo XX veka.

Slika Marilyn Monroe (nazvana Sage Blue Marilyn) koju je uradio Andy Warhol prodata je na aukciji za 195 miliona dolara što je čini najskupljim umetničkim delom 20. veka. Aukcija je obavljena u kući Christie’s u Njujorku, umetničko delo je inače prodato za 170, ali uz poreze i naknade njegova cena iznosi 195. miliona. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christie’s (@christiesinc)

Ovom aukcijom Christie’s je zaplovio na talasu interesovanja za Andy-ja Warhola i Marilyn Monroe – ove godine Netflix je izbacio dokumentarnu seriju The Andy Warhol Diaries, o umetnikovom životu, al ii dokumentarni film The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes, a zanimanje za glumičin život probudila je i Kim Karashian koja je na Met Gali nosila njenu haljinu iz 1962. – istu onu u kojoj je pevala rođendansku pesmu američkom predsedniku Johnu F. Kennedy-ju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Christie’s (@christiesinc)

Umetničko delo iz dvadesetog veka koje je, do ovog, nosilo epitet najskupljeg bila je slika lobanje koju je 1982. napravio Warholov prijatelj i kolega Jean-Michael Basquiat, a čija je prodajna cena iznosila 110, 5 miliona. Za basnoslovno veliki novac na aukciji je prodata i slika Pabla Picassa iz 1955, Les Femmes d’Alger, za 179,4 miliona dolara.

Sliku Marilyn Monroe otkupio je američki trgovac umetninama Larry Gagosian, koji poseduje lanac umetničkih galerija, a Christie’s će novac od prodaje dati švajcarskoj kompaniji Thomas and Doris Ammann Zürich, koja se bavi humanitarnim i zdravstvenim radom za decu širom sveta.

Tekst: J.M. 

Fotografija: Profimedia, Instagram 

 

Najnovije