Harper's Bazaar Srbija

Svi smo osobe u razvoju: Posetite jedinstvenu izložbu u Galeriji Štab

Izložbu dokumentarnih fotografija, čije otvaranje je pratila i revija, možete pogledati do 17. marta.

Osobe sa posebnim potrebama kako to često čujemo, zapravo ne postoje, jer nisu u pitanju nikakve “posebne” potrebe, već svima nam je potrebno isto: ljubav i poštovanje – ovo je glavna poruka izložbe “Svi smo osobe u razvoju”, koja je preksinoć otvorena u Galeriji Štab, u saradnji humanitarne organizacije “Dečje srce” i brenda United Colors of Benetton Srbija i kompanije MiaMara.

Na izložbi su prikazane fotografije i dokumentarni film, u kome su glavni akteri osobe sa smetnjama u razvoju i njihove porodice koje su članovi organizacije “Dečje srce”. Cilj ovih ostvarenja je da se istakne uticaj koji porodica i šire okruženje imaju na život pojedinaca sa smetnjama u razvoju i pokaže da on može da bude lep, ispunjen i kvalitetan, nezavisno od okolnosti.

– Ljubav i zajedništvo osnovne su poruke koje želimo da pošaljemo. Osobe sa smetnjama u razvoju mogu da budu potpuno funkcionalni članovi društva, a mi ih kroz program “škola životnih veština” obučavamo za svakodnevne kućne aktivnosti, brigu o sebi i drugima, gde su podrška porodice i razumevanje zajednice ključne karike u tom lancu, rekao je Goran Rojević, predstavnik organizacije “Dečje srce”.

Tokom večeri održana je inkluzivna revija, u organizaciji brenda United Colors of Benetton Srbija i kompanije MiaMara, sa ciljem da pokaže da ne postoje “nedodirljive” oblasti za pojedince sa smetnjama u razvoju. Na reviji su, pored članova organizacije i njihovih roditelja i prijatelja, prošetali, dizajner Slavimir Stojanović Futro i novinarka Teodora Bogdanović.

– Cilj projekta je da pokaže da osobe sa smetnjama u razvoju imaju iste želje, emocije, talente, kao i osobe iz tipične populacije. Naše komšije, rođaci, prijatelji, kolege sa smetnjama u razvoju zaslužuju i moraju da budu deo našeg društva i svi segmenti poput umetnosti, mode i javnih događaja treba da budu otvoreni za njih, istakla je Ivana Karalejić, marketing direktor kompanije MiaMara.

Izložba Svi smo osobe u razvoju će za posetioce biti otvorena do 17. marta, svakog radnog dana od 10 do 22 časa u Galeriji Štab u TC Galerija.

Tekst: Promo 

Fotografije: Promo 

 

Najnovije