Harper's Bazaar Srbija

Tko je zgazio gospođu mjesec: Album Lacrimae Christi grupe VIDEOSEX uskoro na zlatnom vinilu

Za sve one koji obožavaju pesme i danas popularnog benda iz osamdesetih.

Drugi album grupe Videosex, jednog od legendarnih bendova iz osamdesetih, Lacrimae Christi iz 1985, biće uskoro objavljen i to prvi put kao međunarodno izdanje.

Izvorni snimci sa ovog albuma su remasterizovani i biće dostupni na zlatnom vinilu.

Grupa Videosex osnovana je 1982. godine u Ljubljani. Bend su činili Anja Rupel (vokal), Janez Križaj (bas gitara), Iztok Turk (bubnjevi), Matjaž Kosi (klavijature) i Nina Sever (klavijature). Bend je debitovao u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kada je nastupio sa Decom socijalizma i Katarinom II.

Krajem 1983. Videosex objavljuje debitantski album koji uključuje pesme Moja mama i Kako bih volio da si tu. Veoma brzo bend stiče ogromnu popularnost, a sa albumom Videosex ’84 postaje omiljeni širom Jugoslavije. Deo ovog albuma je i pesma Detektivska priča koja je doživela veliki uspeh kod publike.

Drugi album Lacrimae Christi bend objavljuje 1985. Pesme sa ovog albuma Sivi dan i Tko je zgazio gospođu mjesec postale su veliki hitovi. Na albumu je gostovao klavijaturista Laza Ristovski (Bijelo Dugme). B-strana albuma snimljena je u tada aktuelnom pop stilu s elementima swing-jazza. U odnosu na prvi album, produkcija ovog albuma bila je vrhunska, jer su korišćene najmodernije tehnike snimanja i komponovanja.

Remasterizovano izdanje u Srbiji, koje izdaje kuća Mascom, sadrži neke od najvećih hitova: Sivi dan, Stakleno nebo, Mjesec, Tko je zgazio gospođu mjesec i mnoge druge.

Jedan od najpopularnijih bendova stare Jugoslavije raspao se 1992, kada je Anja Rupel odlučila da krene samostalnim putem.

Pesma Detektivska priča bila je na 57. mestu liste 100 najboljih jugoslovenskih pesama svih vremena (Radio B92), dok je Videosex ’84 2015, zauzeo 58. mesto na listi najvećih jugoslovenskih albuma hrvatskog izdanja časopisa Rolling Stone. I ovo izdanje je dostupno na vinulu.

Zlatno izdanje Lacrimae Christi već sada može da se naruči putem sajta mascom.rs, dok će album u Srbiji biti dostupan u MASCOMSTORE radnjama sredinom jula.

Fotografije: Jane Štravs, Miha Škerlep, Promo 

Video: YouTube

Najnovije