Harper's Bazaar Srbija

Topljenje u najavi: U čemu uživamo ovog vikenda?

Predlažemo šta da gledate, slušate i čitate ove subote i nedelje.

S obzirom na to da je pred nama jedan vreli letnji vikend, dan obavezno provedite na reci ili u nekoj divnoj beogradskoj šumi. Tu su Avala, Košutnjak, Zvezdarska šuma, a tu je i Kalemegdanska tvrđava sa brojnim parkovima i restoranima. I veče možete da nastavite u istom stilu. Na Kalemegdanu se ovog vikenda organizuje žurka simboličnog naziva Topljenje, dok će u omiljenoj gradskoj bašti – Botaničkoj bašti Jevremovac, biti održana serija koncerata. Obucite neku lepšavu haljinu i provedite nekoliko sati u čarobnom ambijentu najlepšeg prostora u Beogradu slušajući džez. Dajemo još predloga za izložbe, pozorišne predstave, film, kao i za novu, treću knjigu Branka Rosića. Uživajte.

Izložba

Letnja treperenja: Grad

Galerija Novembar

U galeriji Novembar, od 30. juna do 31. jula, biće održana grupna izložba pod nazivom Letnja treperenja: Grad. U želji da promislimo grad kao dodirljivu stvarnost i nedodirljivu naraciju, galerija predstavlja radove deset umetnika i umetnica – Milutina Markovića, Pavla Banovića, Snežane Zlatković, Sofije Pašalić, Kemila Bektešija, Marka Brogana, Nebojše Yamasaki Vukelića, Gorane Bačevac, Marije Avramović i Stjepana Jukića. Ovi radovi predstavljaju vizuelno shvatanje grada autorki i autora – bilo da je reč o gradu kao begu u artificijelno, o gradu-fragmentu ili gradu-fontani. Radovi na izložbi stvaraju zajednički odgovor na pitanje o(p)stanka grada u toplo tromo leto – oni pružaju umetničko promišljanje ekonomskih, političkih, kulturnih i ostalih gradskih oblika, funkcija i struktura društvenih potreba inherentnih urbanom društvu. Videti grad, dosita znači znati u njega ući ali i umeti iz njega izaći – na kraju, videti ga izvan turističkih tačaka. Leto je, uostalom, tamo gde ga zamislite.

Galerija Novembar nalazi se na adresi Kursulina 22, Vračar.

Bioskop

Zauvek zajedno

Dvorana Kulturnog centra Beograda, u 18 sati (od 30. juna do 6. jula)

Uoči glasanja za izgradnju centra za rekreaciju na mestu gde se nalazi stara gradska šuma, desničarski nastrojen gradonačelnik suprotstavlja se svom oponentu ekologu. Obojicu ih nadmudruje grupa feminističkih aktivistkinja koje će izaći u javnost sa svojim zahtevima od kojih neće odustati. U francuskom filmu režisera Gustava Kerverna i Benoit Delepine, igraju Vincent Macaigne, Jonathan Cohen, India Hair, Jehnny Beth i drugi.

Pozorište

Ljubavni vremeplov III

Teatrijum – Letnja pozornica  

Uz klavir i gitaru troje umetnika priča i peva o ljubavima srpskih velikana, o njihovim životima, stradanjima, radostima, uspesima i strastima. Ova kabaretska predstava podučava i podseća nas na sve ono što smo možda zaboravili, a nije trebalo, ali i oplemenjuje i zabavlja. Igraju Katarina Erić, Saša Đurašević i Vesna Stanković koja kaže da ništa na svetu nije slučajno, pa tako ni činjenica da se u ovoj predstavi govori o ljubavima Kapetana Miše Anastasijevića, koji je gradu Beogradu  darovao zdanje u kome se nalazi letnja pozornica Teatrijuma. Pored priče o Kapetanu Miši, slušaćemo i o životu i ljubavima Njegoša, Milice Stojadinović – Srpkinje, Ljubomira Nenadovića, Vaska Pope, Mike Antića, Stanislava Biničkog, Radomira Putnika, ali i mnogih drugih. Predstava je nastala u koprodukciji pozorišta Teatrijum i CEBEF-a, a premijera se održava 2. jula u 21 sat.

Pozorište Tetarijum ovog leta uvodi i dečji program, a deca i njihovi roditelji moći će besplatno da uživaju u predstavama zahvaljući podršci Fondacije Alek Kavčić. U subotu, 2. jula, u 11 sati možete da pogledate humanitarnu predstavu Sladoled, autora Mira Gavrana u izvedbi Minje Filipović.

Istog dana, sa početkom u 17 časova, premijerno će biti izvedena dečja predstava “Koliko zrnaca do šaha?”, čiji je autor teksta i rediteljka Mirjana Ilić, a u kojoj igraju Vladan Gajović, Luka Sević, Milan Bobić i Marina Gava.

Koncert

Jazz in the Garden – Džez festival u Botaničkoj bašti

Tokom predstojećeg vikenda u Botaničkoj bašti Jevremovac biće održano 14 koncerata na kojima će nastupiti najistaknutiji džez muzičari Srbije i gosti iz inostranstva, a sve to u okviru festivala Jazz in the Garden. Kapije Botaničke bašte za posetioce se otvaraju od 15.30 časova, program počinje u 16 sati, nastupom Ivana Radivojevića & No Room For Squares. U subotu, 2. Jula, na glavnoj bini kod Staklene baste, koncerti počinju u 17 časova, a prvi nastupaju Vladimir Maričić Quartet, potom bend Naked i od pola devet posetioce zabavlja berlinski sastav Jazzanova Live.

Na Garden bini, od 16:30, očekuju vas Dragan Ćalina Quartet, sekstet Dragana Milovanovića i na kraju James Brown Tribute Belgrade.

Drugog dana festivala, 3. jula, publiku očekuje interesantan spoj džeza, hip-hopa i repa, tako da će gost na koncertu benda Manivi biti Skaj Vikler. Program na glavnoj bini nastavlja se u istom stilu, pa će se kvartetu Maxa Kochetova priključiti popularni reper Marčelo. Festival će koncertom od 20.30 zatvoriti jedna od naših najboljih džez pevačica Jelena Jovović, koja će nastupiti sa bendom Jazz Junction.

Program na Garden stageu u 16.30  otvara sastav Supersi, potom istaknuti predstavnici alternativne džez scene Bosque Sound Community, a od 19.30 – kvintet Uglješe Novakovića.

Žurka

Topljenje: Adriatique dvojac, Space Motion, Filip Fisher 

Kalemegdan, Košarkaški tereni Crvene zvezde, 1. jul 

Nakon magičnog muzičkog putovanja koje se održalo prošle godine na krovu TC Galerija, Topljenje se nastavlja u istom stilu, ali na Kalemegdanu. U prilici ste da čujete, još jednom, extended set planetarno popularnog dvojca – Adriatique, uz koje će nastupati i dobro poznati Space Motion i Filip Fisher. Spremite se za najbolju letnju žurku u gradu, koja počinje u 19 sati – obujte nešto udobno i uživajte do jutra. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Adriatique (@adriatique)

Knjiga

Dolazak matadora, Branko Rosić 

Nakon romana “A tako je dobro počelo” i “Za sutra najavljuju konačno razvedravanje”, stiže nova knjiga novinara i pisca Branka Rosića, “Dolazak matadora”. To je priča o dva muškarca koje je spojio poslovni interes, ali čije su sudbine različite. Jedan je, od silne gladi za uspehom, postao Raskoljnikov, a drugi je, kao borac protiv sistema, postao vođa društvene revolucije. Maks je lepuškasti glumac od tridesetak godina, u senci očeve grandiozne glumačke karijere. On ima glumačkih ambicija, pa prihvata predlog marketinškog maga Gavrana, da glumi u dečjoj novogodišnjoj predstavi. Tako Maks upoznaje Višnju Mastilović koja će mu ponuditi da bude glavni junak u internacionalnoj prevari. Paralelno sa Maksovom pričom, pratimo Gavranovo otpadništvo od sistema, odlazak iz kompanije, zemlje i lanisranje jedne žene u ulogu Jovanke Orleanke 21. veka.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Shutterstock, Promo, Instagram 

Najnovije