Agenda: Šta da gledate, slušate i čitate ove subote i nedelje

Kuda za vikend?

S obzirom na to da pozorišta uskoro zatvaraju svoja vrata i odlaze na letnju pauzu, vikend pred nama mogli biste da iskoristite i pogledate neku predstavu (sigurno ste propustili neki komad). Ukoliko ne biste da sedite u zatvorenom, tu je četvrti Festival francuskog filma, koji prikazuje ostvarenja najboljih savremenih reditelja iz Francuske – u mts Dvorani i onlajn na Moj Off platformi, ali i na otvorenom – u Silosima Beograd i na Kosančićevom vencu. 

Kako je čuveni Kišobranov Piknik odložen prošlog vikenda, u nedelju 19. juna biste mogli da prošetate do platoa isped Muzeja savremene umetnosti i uživate u druženju na otvorenom, jogi, ali i izložbi Erwina Wurma (u muzeju). Obavezno posetite festival rasa svih pasa – “Ulični psi”, koji se ovog vikenda održava na Kalemegdanu, a imamo predlog za dve izložbe koje morate videti. 

Pa da krenemo. 

Izložbe 

ArtWalks Experience – Umetnost u pokretu, Silosi, Dunavski kej 46, Beograd

Još dva dana je ostalo do zatvaranja izložbe konceptualne umetnice Milene ZeVu, koja je otvorena od 12 do 21 sat. Ukoliko želite da je doživite kroz poseban ugođaj, posetite je u subotu 18. juna (sa početkom u 20 časova), kada će biti organizovano muzičko veče – performans i razgovor na temu “Perkusije, zvuk i pokret“, na kome će nastupiti flamenko duo Puerto Flamenco iz Sevilje, kao i naša istaknuta kompozitorka i pijanistkinja Irina Dečermić, koja se bavi i terapijom zvukom.

Muzičko veče je organizovano u sklopu izložbe ArtWalks Experience (Umetnost upokretu), koja obuhvata 20 godina rada konceptualne umetnice ZeVu, od njenih prvih slikarskih radova, u kojima eksperimentiše sa raznim tehnikama i umetničkim formama, preko bodi-arta, instalacija, video radova, pa sve do performansa i korišćenja najnovijih tehnologija kao što su NFT i AR (proširena stvarnost). Kustos izložbe je Nina Vagić.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milena ZeVu (@milena.zevu)

Krug Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, Moderna galerija Beograd

Ako želite da vidite nešto zaista jedinstveno, a to je slika Krug Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, posetite Modernu galeriju Beograd. Ovo je prvo javno prikazivanje remek-dela pred domaćom publikom, s obzirom na to da je slika posle izlaganja na 9. Bijenaleu u Sao Paolu bila otkupljena za kolekciju Davida Rokfelera i provela više od 50 godina u jednoj od najvećih i najznačajnijih kolekcija na svetu.

Na tom devetom Bijenaleu u Sao Paolu učestvovali su umetnici iz 61 države – njih 779, koji su predstavili 4.274 umetnička dela. Predstavnici SAD bili su Andy Warhol, Edward Hopper, Roy Lichtenstein, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Tom Weselmann, James Rosenquist, Robert Indiana, Nesbitt Lowell i mnogi drugi. Bili su tu i Jugosloveni, Jagoda Buić i Edo Murtić, dok su Veliku Britaniju predstavljali David Hockney i Wiliam Turnbull. Radno vreme Moderne galerije Beograd  je od ponedeljka do subote od 12 do 20 časova.

Bioskop 

Heroji, Goran Nikolić 

Ovo je prvo celovečernje ostvarenje mladog srpskog reditelja Gorana Nikolića, koje je prvi put prikazano na Festu, a premijerno pre nekoliko dana u dvorani Kulturnog centra Beograd, nakon čega se nalazi na redovnom bioskopskom repertoaru. Radnja filma Heroji dešava se malo posle Kosovskog boja, nakon kojeg se glavni junak – neimenovani srpski ratnik, vraća kući. Na tom putu sreće usamljenog i neobičnog dečaka, zajedno nastavljaju put, gradeći specifičan odnos. Ako želite da okusite svežu krv domaćeg filma i vidite nešto drugačije – ne postoji bolji način nego da pogledate ovo ostvarenje. Film traje sedamdeset minuta i, sem naracije, gotovo da nema dijaloga. U glavnim ulogama su Mladen Sovilj, Todor Jovanović i Mina Nikolić, a narator je Žarko Laušević. 

Koncerti 

Garden Sessions, Botanička bašta Jevremovac, subota i nedelja 

Jedna od omiljenih muzičkih manifestacija svih Beograđana, a i šire, Garden Sessions će u subotu 18. juna ugostiti  pevačicu Aleksandru Radović (nastupa sa svojim programom Acoustic concert), a već narednog dana, u nedelju 19. Juna, međunarodni ansambl Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

Aleksandra Radović je jedna od najpopularnijih pop pevačica u Srbiji, a Barcelona Gipsy balKan Orchestra je svetski poznata atrakcija world music scene i širom sveta rado viđen bend koji izvodi pesme na mnogim jezicima: španskom, ruskom, romskom, italijanskom, srpskom… Sedište benda je u Barseloni i trenutno nastupa sa članovima: Margerita Abita (vokal, Italija), Dani Karbonelj (klarinet, Katalonija-Španija), Oleksandr Sora (Ukrajina), Pere Nolask (violina, Katalonija), Fernando Salinas (harmonika, Španija), Julien Čanal (gitara, Francuska), Ivan Kovačević (kontrabas, Srbija) i Stelios Togjas (perkusije, Grčka). Ovaj ansambl održao je i koncerte u Barseloni i Beogradu 2017. na kojima je gost bio Bora Dugić.

Zdravko Čolić u Bečeju 

Manifestacija “Bečej noću” postala je najdraža muzička tradicija ne samo Bečejaca, već čitavog bačkog okruga. Na jednom od najšarmantnijih mesta Vojvodine, na bečejskom Trgu oslobođenja, u junu 2018. Bajaga je okupio 10.000 ljudi, naredne godine Parni valjak više od 20.000, a posle pauze izazvane pandemijom, opština Bečej je odlučila da peti Bečej noću bude dvodnevni i da još jednom preispita kapacitete velelepnog Trga: kao glavna muzička zvezda nastupiće Zdravko Čolić. Omiljeni regionalni pevač nastupa u subotu, 18. juna, a ulaz na manifestaciju je besplatan.

Knjiga 

Lekcije iz hemije, Bonnie Garmus 

Amerika, šezdesete godine prošlog veka: Elizabet Zot radi na televiziji – što nije odlika pristojne žene. U svojim prilozima uči gledateljke širom zemlje kako da spremaju hranljive obroke – što je koliko-toliko prihvatljivo žensko zanimanje. Osim toga, Elizabet je briljantna naučnica – tako nešto je praktično nedopustivo. A uz sve to je i samohrana majka – što je već skandalozno. Međutim, Elizabet se bori za svoje pravo da ne bude tipična i ne dozvoljava društvu da je ukalupi u svoje norme. Kada njena emisija “Večera u šest” postane veoma popularna, mnogi će se pobuniti jer ne uči domaćice samo novim receptima već i kako da promene svoj životni status quo. Bonnie Garmus, kopirajterka i kreativna direktorka, napisala je roman o ženi rođenoj ispred svog vremena, koja je inteligentna, posvećena i hrabra, koja odbija kalupe i stereotipe – i svojom knjigom osvojila čitaoce širom sveta. Lekcije iz hemije je duhovita i potresna priča koja pleni i teško se zaboravlja. Lik mlade hemičarke koja traži svoje mesto pod suncem, vodeći se isključivo logikom i naukom veoma je originalan i čitaoce neće ostaviti ravnodušnim.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels (диана-дунаева), Instagram, Promo 

Najnovije