Harper's Bazaar Srbija

Vikend agenda: Šta radimo ove subote i nedelje

Predlozi za gledanje, slušanje i čitanje u danima pred nama.

Još jedan prolećni vikend je pred nama, iako smo duboko zagazili u decembar. Za subotu je najavljena kiša, koja ne treba da vas ometa u obilascima galerija i muzeja, posetama bioskopu i omiljenom pozorištu, kao i u odlascima na neke od mnogobrojinih koncerata i nastupa najavljenih za ovu subotu i nedelju. Pročitajte našu vikend agendu i započnite aktivan kulturni vikend. 

Koncerti

Alisa u Domu omladine, Subota, 17. decembar, 20 časova

Grupa Alisa će u subotu, sa malim zakašnjenjem proslaviti 35. rođendan, i to baš u kultnoj, Velikoj sali Doma omladine Beograda, gde su održali prvi koncert. Koncert nosi naziv Najbolje iz zemlje čuda, poput CD-a koji je bend nedavno objavio, a na kojem se nalaze se 24 pesme i dva singla koja je Alisa snimila u poslednje tri godine. Gosti na koncertu su Ivana Ćosić, jedna od najboljih pevačica na ovim prostorima, i talentovani gitarista Aleksa Danić.

Nastup Deborah De Luca, Hangar Luke Beograd, 17. decembar

U našu prestonicu stiže jedna od vodećih ženskih techno zvezdi današnjice – Deborah De Luca. U glavnom Hangaru Luke Beograd pridružiće joj se jaka domaća podrška – jedna od najpoznatijih predstavnica regionalne elektronske scene Lea Dobričić, DJ i producent sa decenijskim iskustvom Filip Fisher i nova nada domaće scene The +.

Izložba

Blistavo poput kraja sveta, Clementa Bedela, Galerija i umetnička rezidencija Hestia, 17. decembar u 19 sati

Galerija i umetnička rezidencija Hestia predstavlja izložbu radova francuskog umetnika Clementa Bedela, koja će biti postavljena od 17. decembra do 26. februara 2023. Izložbu Blistvo poput kraja sveta čine slike, rađene u tehnici ulja na platnu, intenzivnog kolorita. Clement Bedel kroz svoju umetnost podseća da živimo u nemogućoj sadašnjosti – u prelomljenom dobu, u svetu zaposednutom pretnjom izumiranja. Njegove slike nude vibrantne scene više od ljudskih težnji da ostanemo živi. Pomeranja koje prikazuje su šapat brojnih prošlosti i onoga što tek dolazi. Posmatrano kroz prizmu njegovih platana – svet je mnogo puta pre već dostigao smak (Izvod iz teksta Anje Tončić). Clement Bedel učestvovao je na mnogim grupnim izložbama u Francuskoj, Nemačkoj i Srbiji, kao i na rezidencijama umetnika u Lajpcigu (2019) i Istanbulu (2020). Najznačajnije je imao samostalne izložbe u KC Grad, Beograd (2019), Biennale Jeune Creation, Milhouse (2019) i U10 ArtSpace, Beograd (2021).

Film

Festival Odraz strave (16-17. decembar), Dvorana Kulturnog Centra Beograda, 19 sati

Prvog dana festivala, publika će imati priliku da vidi Darove moje rođake Marije (1969), Đorđa Kadijevića, prvi put na bioskopskom platnu. Nakon toga sledi tribina sa autorom koji će podeliti svoje turbulentno iskustvo na stvaranju prvog srpskog horor filma. Dugo se nepravedno verovalo da je film Leptirica (1973) reditelja Đorđa Kadijevića prvi horor film u našoj kinematografiji, sada možemo da istaknemo da ta titula pripada ranijem, nepravedno zaboravljenom, Kadijevićevom filmu – Darovima moje rođake Marije, sa Nedom Spasojević i Slobodanom Cicom Perovićem u glavnim ulogama. Film je zamalo bio zabranjen, emitovan tek aprila 1970 i potom prepušten zaboravu. Baziran je na pripoveci Momčila Nastasijevića i predstavlja autentičan izraz u domenu psihološkog horora i folklorne fantastike.

Drugog dana festivala sledi projekcija možda najkultnijeg Kadijevićevog filma Leptirica, nakon čega sledi tribina Premotavanje unazad – izvorišta srpskog horor filma. O ovoj temi pričaće: Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar, esejista; Mladen Milosavljević, etnolog, pisac i reditelj; i Jovan Ristić, novinar, pisac, publicista.

Nasledstvo 

Rediteljsko ostvarenje Deana Craiga, za koje je pisao i scenario, okuplja fenomenalne glumačke zvezde. Tu su Toni Collette, Anna Faris, David Duchovny, Rosemarie DeWitt, Ron Livingston, Keyla Monterroso i Kathleen Turner, a u pitanju je komedija koju je, između ostalog, producirala i Sarah Jessica Parker. Radi se o dve sestre, Macy i Savanahi, koje nemaju baš mnogo novca, ali imaju savršen plan. Sa trošnim kafićem koji je na ivici propasti i njihovim životima, koji nemaju baš neku perspektivu, dve sestre kuju zaveru da pridobiju svoju tetku Hildu, prepotentnu, grubu glavu porodice, koja je na samrti, u nadi da će naslediti njeno ogromno imanje. Ali kako će sestre uskoro otkriti, možda postoje i neki drugi rođaci sa istom idejom. 

Avatar: Put vode

Dugoočekivani nastavak Jamesa Camerona i ovog puta okupio je sjajnu glumačku postavu koju čine Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigurnooey Wiewer, Kate Winslet. Jake Sully živi sa svojom porodicom na planeti Pandori. Kada se vrati poznati neprijatelj koji pokušava da ih uništi, Jake i Neytiri se udružuju sa vojskom Na’vi naroda kako bi zaštitili svoju planetu. Ne postoji bolji način da provedete vikend nego da posetite bioskop i uživate malo preko tri sata u magičnoj avanturi.

Knjiga

Novi kraj, Đurđica Čilić

Novi kraj je knjiga prepuna muzike, smeha, ljubavi, predivne neposrednosti i razoružavajuće iskrenosti, knjiga koja voli život i raduje mu se. Čilić zapisuje trenutke koji život čine vrednim življenja, čuva svoja i majčina sećanja od zaborava, priseća se bezbrižnog detinjstva u Bosni, odlaska u Zagreb, prvih izlazaka, piše o muzici, plivanju, svojoj deci, fokusira se na dobrotu, nežnost, podršku i empatiju. Možda je najveća draž ove knjige, pored emocija koje pršte iz svake minijature, to što iskustva pripovedačice prepoznajemo kao svoja, bilo da govori o odrastanju ili odraslom životu, o svojim roditeljima ili svom roditeljstvu. Novi kraj je knjiga koja će vas nasmejati, raznežiti, udariti u stomak i naterati da (ponovo) prepoznate poeziju, lepotu i važnost naizgled malih a ipak pamćenja vrednih trenutaka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Serija

The Recruit, 16. decembar, Netflix

U glavnoj ulozi je mladi Noah Centineo koji igra advokata koga zapošljava CIA. A jedan od prvih zadataka podrazumeva da se zbliži sa bivšom agenticom koja preti da će razotkriti neke tajne. Iza projekta stoji ekipa koja je napravila The Bourne Identity pa sve dodatno obećava. 

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Promo, Instagram, YouTube

Najnovije