Harper's Bazaar Srbija

Top agenda: Čemu da se prepustite ovog vikenda

Predlažemo šta da gledate, slušate i čitate ove subote i nedelje.

Jedna od najvećih muzičkih manifestacija u našoj zemlji, EXIT festival, otvorena je juče i trajaće od 7. do 10. Na Petrovaradinsku tvrđavu u Novom Sadu stižu Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, ZHU, Sepultura, Maceo Plex, Honey Dijon, Boris Brejcha, Stephan Bodzin live, ARTBAT, Denis Sulta, DJ Tennis, Anfisa Letyago, Marky Ramone, Napalm Death, The Exploited, Blind Channel, Adam Beyer B2B Enrico Sangiuliano, Dax J, Sama’ Abdulhadi i mnogi, mnogi drugi.

Tu je i regionalna postavka koju predvode  Konstrakta, Senidah, Prti Bee Gee, Marčelo, Brkovi, Artan Lili, Paraf, Killo Killo, Mimi Mercedez, Kiril Djaikovski, Bojana Vunturišević, Deca loših muzičara, a priključuju im se na stotine drugih. Ukoliko ste svoje karte obezbedili na vreme, sigurno ćete ovog vikenda uživati na Tvrđavi (jer dobar muzički provod je zagarantovan), a ako niste, to možete da uradite svakog dana – za vreme trajanja festivala. Ako ste, pak, odlučili da provedete vikend u Beogradu, predlažemo koncerte na koje morate da idete, kao i izložbe i filmove koje treba da pogledate. Ukoliko želite da odmorite od svega i imate jedan miran vikend, predlažemo nešto za čitanje. 

Film

Tor: Ljubav i grom

U nastavku Marvelovog filma, koji je režirao Taika Waititi, igraju Chris Hemsworth, Nathalie Portman, Tessa Thompson, Christian Bale, Chris Pratt i drugi. Tor, junak koji je nekad žaio i palio, odlazi u penziju, ali već na samom početku novog filma shvatamo da od toga nema ništa – njegovo penzionisanje prekida galaktički ubica poznat kao Gor Bog mesar, koji traži istrebljenje bogova. Da bi se izborio sa pretnjom, Tor traži pomoć Kralja Valkirije, Korga i bivše devojke Džejn Foster, koja – na Torovo iznenađenje – neobjašnjivo rukuje magičnim čekićem Mjolnir, kao Moćni Tor. Zajedno se upuštaju u mučnu kosmičku avanturu kako bi otkrili misteriju osvete Boga Mesara i zaustavili ga pre nego što bude prekasno.

Bergmanovo ostrvo

U koprodukciji Francuske, Belgije, Švedske, Nemačke i Meksika nastala je ova drama, koju kao reditelj potpisuje Mia Hansen-Løve, a u kojoj se našla fenomenalna glumačka postavka: Tim Roth, Mia Wasikowska, Vicky Krieps, Anders Danielsen Lie, Joel Spira, Teodor Abreu, Clara Strauch, Oscar Reis i drugi. Radnja filma dešava se tokom leta, kada se  filmski autori Kris i Toni povlače na mitsko ostrvo Faro. U divljoj prirodi koja oduzima dah, gde je Ingmar Bergman živeo i snimao svoja najslavnija dela, oni se nadaju da će pronaći inspiraciju za buduće filmove. Kako dani prolaze, fascinacija ostrvom utiče na Kris i ona se seća prve ljubavi. Linije između stvarnosti i fikcije će se zamagliti i još više razdvojiti par.

Pozorište

Don Žuan, Pozorište Teatrijum/Letnja scena u 20 časova

Od sedmog do desetog jula publika će biti u prilici da uživa u komadu “Don Žuan”, koji je premijerno prikazan prošlog leta kao prva predstava u produkciji pozorišta Teatrijum. Tekst je radila mlada dramaturškinja Vida Davidović (po Molijeru), a režiju potpisuju Marko Misirača i Tihomir Stanić. Glumačku podelu čine Stefan Radonjić, Vladan Gajović, Lepomir Ivković, Đorđe Marković, Milica Janković, Nevena Ilić, Isidora Građanin, Ivana Dudić i drugi. Ako napravimo paralelu između Molijerovog i ovog komada -umesto plemića, tu je elita, umesto arhaičnih predela francuskih šuma, tu je današnji Beograd. Umesto Done Elvire, tu su mnoge žene moćnika spremne da dožive pravu ljubav, a umesto viteštva, postoji jedna klanovska lojalnost ljudi koji u formiranim grupama dolaze u Beograd spremni da ga iskoriste kao i svaku dobru šansu.

Izložba

Suzovača, Dea Džanković, Galerija Monolog (Cetinjska 15)

Samostalna izložba “Suzovača”, umetnice Dee Džanković otvara se 08. jula u 19 časova u Galeriji Monolog u Cetinjskoj 15 (bivša Bajlonijeva pivara u Cetinjskoj ulici). Umetnica Dea Džanković u svome radu istražuje jedan poseban društveni konstrukt unutar koga se odigrava određeni oblik verbalne interakcije. Tokom njene izložbe, galerija Monolog će odražavati kafanu, važno jezgro društvene interakcije u Srbiji jer “kafana je mesto gde odlazimo da bi se oslobodili, to je okruženje koje ohrabruje emocionalne izlive, vikanje, plač, fizičke obračune, priznanja, pokajanja i lomljavu stakla”. Jedan od ključnih sastojaka ove jedinstvene atmosfere u kafanio je i rakija, to je ulje koje podmazuje nepredvidivi motor emocija. Naziv izložbe “Suzovača” odnosi se na centralni umetnički rad postavke na izložbi – flašu rakije napravljene od suza. U ovom slučaju, suza Dee Džanković.

Izložba najnovijih video radova i instalacije umetnice traje do petog avgusta. 

Knjiga 

Mladenka Kostonoga, Želimir Periš (Booka)

U vreme kada se ženama oduzima pravo da odlučuju o svom telu, kada se žene pokušavaju potčiniti i svesti na mašine za rađanje, stiže nam Mladenka kostonoga zadarskog pisca Želimira Periša, roman koji slavi žene, buntovnice, pobunu i prkos. Mladenka kostonoga je epska priča o životu navodne veštice Gile iz 19. veka, koju Periš nelinearno propoveda. U priči o ženi koja je ismevala sveštenstvo i vlast, koja je lečila, negovala i štitila druge, pre svega žene, a koja je zbog svog drugačijeg izgleda, shvatanja i otvorenosti bila meta progona uskogrudih licemera, Periš opisuje zadrt, okrutan, naizgled bogobojažljiv svet pun predrasuda koji, iako dva veka dalek, deluje jezovito blisko i odražava savremene probleme. Poigravajući se slovenskom mitologijom i istorijskim činjenicama, autor kombinuje različite žanrove i dijalekte, i gradi upečatljivu i istovremeno beskrajno zabavnu postmodernističku mozaičnu strukturu. Mimo sve intertekstualnosti i metafikcije koju Periš savršeno tka s deseteračkim epom, Mladenka kostonoga je potresan prikaz položaja žene, majčinstva i nepravde.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Promo, Instagram 

 

 

 

Najnovije