Harper's Bazaar Srbija

Želite da živite u stanu Jean-Michela Basquiata? Moguće je ako…

Izdvojite 60 hiljada dolara mesečno za iznajmljivanje.

Ukoliko želite da putujete u prošlost i povežete se (na neki način) sa jednim od najcenjenijih umetnika svih vremena, Jean – Michelom Basquiatom, možete da iznajmite poslednji stan u kojem je živeo, u periodu od 1983. do 1988.

Ne samo zbog toga što je pripadao čuvenom slikaru, stan, iz 1860. godine, zanimljiv zbog svoje istorije – izvorno je pripadao old-school gangsteru Paolu Antoniju Vaccarelliju, poznatijem kao Paul Kelly. Nakon Kellyja koristila ga je kompanija za snabdevanje opreme za kuhinje, sve dok celu zgradu nije kupio Andy Warhol 1970. Basquiat je od prijatelja, kolege i mentora počeo da rentira II sprat zgrade (koja ima 3 sprata), a koja se nalazi na adresi 57 Great Jones Street.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pop Art Trio (@poparttrio)

Ukoliko možete da izdvojite 60 hiljada dolara mesečno, možete da rentirate stan u kojem je boravio Basquiat, od Meridian Capital Group agencije za nekretnine, koja opisuje prostor kao “open loft space”, ispod kojeg se nalazi japanski restoran Bohemian.

Rođen u Bruklinu, Basquiat je umetničku karijeru započeo kao deo umetničlkog dua SAMO, a bio je jedan od omiljenih umetnika u Americi, sedamdesetih i osamdesetih godina. Umro je u 27. godini, a do tada je stvrorio oko 600 slika i 1500 crteža. Prema nekim istorijskim podacima, njegovu prvu ikad naslikanu sliku kupila je Debbie Harry.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije