Harper's Bazaar Srbija

Harper’s BAZAAR Playlista: 10 pesama po izboru Miloša Martinova – Commissar Lag

Kao imperativ stvaranja elektronske muzike Novosađanin Miloš Martinov ističe autentičnost pomešanu sa kontrastima organizacije i haosa.

Play All

U svetu tehno muzike, pojava DJ u beloj košulji i crnoj kravati svakako predstavlja raritet i prkosi pecepciji kako uopšte zamišljamo disk-džokeja da izgleda. Miloš Martinov poznat je u krugovima elektronske muzike kao Commissar Lag, a svoj pristup stvaranju tehno zvuka opisuje kao mešanje opozita. „Za mene je proces stvaranja klackalica između haosa i reda. Nekada se prepustim haosu, nekada ga sam veštački dodajem ako procenim da ga nema dovoljno u jednačini, a nekada peglam nesavršenosti koje mogu smetati osnovnoj svrsi muzike za klub.“

Ne čudi što je puštanje muzike u berlinskom Berghainu za njega bilo ostvarenje sna, a nastup u ovoj muzičkoj instituciji jedan od njegovih omiljenih. „Legendarni i kultni klubovi dobijaju ove titule jer se u njima može naći određena magija – magija koja se ne može kupiti novcem, već je rezultat vrednog i požrtvovanog rada organizacionog tima koji radi iza kulisa, kao i ljubavi i entuzijazma publike i DJ-eva koji sve svoje ostavljaju između zvučnika,“ ističe Martinov.

S obzirom da je Berghain sam vrh tehno-muzike ne čudi trema kada se po prvi put našao tamo kao izvođač. „Sećam se koliko sam pred svoj prvi nastup u Berghainu bio nervozan da li ću izneveriti ono što njega čini kultnim, a sećam se i preplavljenosti emocijama kada sam, posle nastupa, osetio da jesam uspeo da pridodam jednačini, i to na sebi iskren i svojstven način. Uglavnom ne umem da potapšem sebe po leđima za postignuto, ali dok sam se vraćao u hotel tog dana – nisam mogao da skinem osmeh s lica.“ Pored međunarodnih angažmana i prilika da nastupanjem obiđe mnoge zemlje, ipak ističe energiju koju Srbija ima kao mesto gde se ovaj vid muzike posebno ceni.

„Proputovao sam ceo svet i mogu reći da Srbija ima vrlo strastvenu publiku. Živi se za noć, ostavlja se sve na žurci i ako osvojite srce publike vrlo ćete to osetiti. Ovo je nagrada koju mnogi jure, da li radom na DJingu, produkciji ili neki drugi način. Ima ih koji su to uspeli, ima ih koji ovo zaslužuju, ali se nekako nije zalepilo, a ima i onih koji su, uz jaku domaću podršku, krenuli da osvajaju svet“.

RAZGOVARAO: MARKO MRKAJA

FOTOGRAFIJA PORTRETA: MILOŠ LAKIĆEVIĆ

Najnovije