Harper's Bazaar Srbija

Majski kulturni vodič: Top događaji i preporuke

Šta slušamo, gledamo, plešemo ovog meseca

Maj je mesec koji nudi raznovrsne kulturne sadržaje, pa iskoristite priliku da obogatite svoje slobodno vreme nekim interesantnim događajem. Naši predlozi vas čekaju u nastavku teksta.

GUITAR ART FESTIVAL

Od 15. do 19. maja 2024. godine, Beograd ce ponovo biti domacin Guitar Art Festivala, koji ove godine slavi svoj jubilarni 25. rođendan. Festival ce se odvijati na razlicitim lokacijama širom grada, nudeci publici deset koncerata tokom pet dana. Tokom cetvrt veka svog postojanja, Guitar Art Festival je Beograd ucinio gitarskom prestonicom sveta, ugostivši neke od najvecih muzickih imena poput Ennio Morriconea, Stinga, Paca de Lucije, Marize, Tommyja Emmanuela… Festival uživa prestižan status među pet najistaknutijih internacionalnih festivala klasicne gitare, organizujuci preko cetiri stotine koncerata sa umetnicima iz pedeset sedam država.

Profimedia

POSLEDNJA PRILIKA

Rod Stewart, legendarni britanski muzicar, dolazi u Beograd sa turnejom Live in Concert: One Last Time 2024. godine. Ovaj istorijski koncert održace se u Štark Areni 17. maja, što ce biti njegov prvi nastup u Srbiji. Umetnicko putovanje Roda Stewarta traje vec šest decenija, sa sto dvadeset miliona prodatih albuma, ogromnim brojem hitova, koji su dominirali top-listama, zahvaljujuci cemu se upisao u istoriju svetske muzike. Poznat po pesmama kao što su Maggie May, Sailing i Tonight’s the Night (Gonna Be Alright), Rod Stewart ne prestaje da inspiriše, a njegov sposobnost da se poigrava razlicitim žanrovima, od roka i popa do folka i soula, obecava nezaboravno iskustvo.

“BELDOCS” UZBUDLJIVA AVANTURA

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje se održava od 22. do 29. maja 2024. godine širom Beograda i Srbije, ponovo ce publici predstaviti premijere nagrađivanih filmova sa svetskih festivala, najnovije domace radove i dela priznatih autora. Uz filmske projekcije, festival ukljucuje Beldocs Industry Days od 23. Do 26. maja, sa radionicama, masterklas i mrežnim događajima za filmske profesionalce. Kao jedan od kljucnih dokumentarnih festivala u regionu, Beldocs svake godine organizuje više od stotinu projekcija u dvanaest programskih segmenata, dodeljuje šest nagrada kroz cetiri takmicarska programa i okuplja preko sto pedeset me_unarodnih strucnjaka, uz podršku više od dve stotine partnera.

RAZUMNA ŽENA

Poznata australijska pevacica i kantautorka Sia najavljuje izlazak svog desetog studijskog albuma Reasonable Woman, koji ce biti objavljen 3. maja 2024. godine od strane izdavackih kuca Monkey Puzzle i Atlantic Records. Album, koji je najavljen singlovima Gimme Love i Dance Alone, ukljucuje saradnju sa nekoliko umetnika, među kojima je i zapažena kolaboracija sa Kylie Minogue na pesmi Dance Alone, objavljenoj 7. februara 2024. Prvi singl albuma Gimme Love, objavljen je septembra prošle godine, obecavajuci bogat i raznovrstan zvuk koji prati Sijinu dugogodišnju karijeru.

DUH PROVANSE NA OBALI DUNAVA

MUZEJ „MACURA”, jedinstveno arhitektonsko zdanje smešteno na dvadeset tri kilometra od Beograda i prvi privatni muzej u Srbiji, otvara svoja vrata za javnost 1. maja svake godine, nudeci jedinstveno iskustvo u srcu Srema. Muzej je osnovao Vladimir Macura, a poseduje možda i najznacajniju zbirku umetnickih dela, iz perioda avangarde 20-ih i 30-ih godina, kao i moderne umetnosti 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, nastalih na tlu Jugoslavije. Izaziva divljenje ne samo svojim neobicnim dizajnom, vec i bogatom zbirkom koja obuhvata dela iz razlicitih umetnickih pravaca, od zenitizma do konceptualnih radova. Muzej „Macura” stoji kao bastion kulture i umetnosti koji preporucujemo da posetite.

TAJNA JE U TANGU

Belgrade Tango Encuentro, prestižni Međunarodni festival argentinskog tanga, održava se u Beogradu ovog maja, privlaceci ljubitelje ovog strastvenog plesa sa svih strana sveta. Festival je namenjen društvenim plesacima i plesacicama, te u srpsku prestonicu dovodi najznacajnija imena svetske tango scene, ukljucujuci DJ-eve, ucitelje i izvođace, kao i brojne amaterske plesace i plesacice. Sa otvaranjem zakazanim za 29. maj, Belgrade Tango Encuentro stavlja Beograd na svetsku mapu kljucnih destinacija za sve ljubitelje tanga.

Foto: Promo

Najnovije