Harper's Bazaar Srbija

Ani Ignjatović Zagorac prestižna nagrada Terpsihora

Nagrada Terpsihora, prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) za 2022.godinu biće dodeljeno Ani Ignjatović Zagorac, igračici i pedagoškinji savremene igre, članici Bitef Dance kompanije, 2

Terpsihora se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre.

Specijalnu pohvalu ove godine, dobiće Miona Petrović, savremenoa igračica, performerka, koreografkinja, takođe članica Bitef Dance kompanije. 

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2022. godini, jedanaesti put po redu, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO. 

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika klasičnog baleta, narodne igre i savremene igre: Olga Olćan Miljević, solistkinja Baleta Narodnog pozorišta i prošlogodišnja laureatkinja Terpsihore, Anđelika Petrović, prvakinja Ansambla narodnih igara i pesama Srbije Kolo i Jovana Grujić savremena igračica i pedagoškinja savremene igre.

 Ana Ignjatović-Zagorac profesionalno se bavi savremenom igrom i jedan je od utemeljivača savremene plesne scene u Srbiji. Od samih početaka igračke karijere radila je na afirmaciji savremene igre u regionu i unapređenju njene pozicije na kulturnoj sceni. Slobodna je umetnica, članica trupe Bitef Dance kompanije i pedagoškinja savremene igre u Baletskoj školi Lujo Davičo u Beogradu. Odigrala je veliki broj zapaženih uloga na sceni Bitef teatra, KPGT-a, Madlenianuma u predstavama domaćih i inostranih koreografa, a dobitnca je i velikog broja nagrada i priznanja od čega su najznačajnije Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i „Smiljana Mandukić“ Udruženja baletskih umetnika Srbije za najbolju interpretaciju u savremenoj plesnoj predstavi „Želeće mašine“. 

 Miona Petrović svoj prvi kontakt sa umetničkom igrom ostvarila je u Studiju za klasičan baleta kod pedagoškinje Jelene Katić, a četiri godine kasnije u Dečijem kulturnom centru nastavlja usavršavanja na polju modernog baleta kod Olge Vučković, džez balet kod Ete Kovačević i Dragane Stanisavljević. Slobodna je umetnica, igračica savremene igre, performerka, koreografkinja i članica Bitef Dance kompanije. Usavršavala se u školi Dance Loft u Švajcarskoj a posebno na brojnim radionicama kod koreografa  kao što su: Jacek Luminski, Russell Maliphant, Martin Sonderkamp, Joe Alter, Maya Lipsker, Gregor Lustek, Jesica Wright, Neta Pulvermacher, Matej Kejzar, Joel Leander, Ellsa Woliaston, Nina Dipla, Charles Linehan, Idan Sharabi, James Amar… Ostvarila je veliki broj uloga na sceni BITEF teatra, Madlenianuma, u okviru Balkan Dance Projecta kao i samostalnih produkcija.

U saradnji sa izraelskim koreografom Joramom Karmijem, predstaviće nam se na drugoj ediciji Festivala Sola u Novom Sadu u Kulturnoj stanici Barka 28. maja ove godine. Studentkinja je druge godine Instituta za umetničku igru na odseku koreografija.

Autorka svih medaljona Terpsihora koji je izrađen od čistog sterlinškog srebra 925, je umetnica Tamara Mladenović koja živi i stvara u Grčkoj.

Svečana ceremonija uručenja nagrada će se održati 26. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu s početkom u 13.00 časova.

Nagrada i Specijalna pohvala Terpsihora se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Narodnog pozorišta u Beogradu i Instituta za umetničku igru.

Dosadašnji dobitnici nagrade Terpsihora su: Ana Pavlović prvakinja baleta, Jovan Veselinović prvak baleta, Konstantin Kostjukov prvak baleta i koreograf, Đorđe Makarević prvak baleta i koreograf, Mira Nešić pedagog klasičnog baleta, Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Bojana Žegarac Knežević prvakinja baleta, Milan Rus prvak baleta, Igor Pastor prvak balet i Olga Olćan Miljević solistkinja baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

Foto: Jelena Janković.

Najnovije