Harper's Bazaar Srbija

PART OF MY HEART: Saznajemo kako je bilo na interaktivnom art performansu Svetlane Ninković u galeriji Pizana u Portonovom

Za kreativni performans odabrana je savršena lokacija, Portonovi, koja važi za jedinstvenu kombinaciju luksuza, vrhunskih nekretnina i dizajna, kao i impozantne, netaknute prirode Bokokotorskog zaliva.

Vikend za nama u Portonovom u potpunosti je bio u znaku umetnosti i kreativnosti. Poznata slikarka Svetlana Ninković je na platou ispred Pizana galerije izvela interaktivni performans pod nazivom PART OF MY HEART.

Pored same umetnice, i svi prisutni imali su priliku da budu deo performansa, a celim Portonovim odjeknula je poruka da smo svi mi deo, a ne celina.

Svetlana Ninković slikala je na panel pločama velikih dimenzija, po kojima je i postala najprepoznatljivija. Ona je i ovog vikenda u Portonovom uspešno negirala postojanje crno-belog sveta i eksplozijom boja na platnu, uz snažne pokrete i neočekivane zaokrete, dovela do oduševljenja sve prisutne.

Svaki prolaznik imao je priliku da na platnu napiše svoju poruku.

Kako kaže, tematika, ali i naziv ovog projekta, proizašli su iz činjenice da je umetnost deo nas, ali i da smo svi mi, isto tako, njen sastavni i nezaobilazni deo, kao i da postoji nit koja nas sve povezuje.

Ovaj performans sam zamislila kao slaganje puzli, jer smo svi mi delovi koji se uklapaju u ovom kosmosu. Kada dajemo i širimo ljubav, ona se nama i vraća, a tako je i sa ostalim stvarima u životu. Takođe, moja želja je bila da se svi prisutni opuste i da ono što im je u biću prenesu na platno, da ne razmišljaju previše. Mislim da smo svi zajedno uspeli u tome, jer smo, preklapajući rukopise, napisali jednu poruku i otključali skroz novu dimenziju, objasnila je Ninkovićeva.

Za poznatu apstraktnu slikarku karakteristično je da sve svoje emocije prenosi na platno jarkim bojama koje se neretko prelivaju i na odeću i kožu.

Svojim četkicama pleše kroz širok dijapazon palete boja, ali i osećanja. Njena dela popularna su širom regiona i Evrope, a privlače pažnju poštovalaca umetnosti iz čitavog sveta.

Prema rečima Ljiljane Milošević, koja je poznato lice iza galerije Pizana od njenog osnivanja, kroz ovaj interaktivni kreativni performans, u saradnji sa Portonovim, javnosti su uspešno približili umetnost.

– Sistem umetnosti predstavlja pre svega umetnik koji stvara delo, likovna kritika koja ga valorizuje, muzeji i galerije koji ga izlažu i publika, masovni mediji i kolekcionari koji ga kupuju. Jako sam srećna što sam za ovih 30 godina, koliko galerija postoji, uspela da učestvujem u kreiranju jednog takvog sistema u Crnoj Gori. Snovi postaju java kada imate saradnju sa izuzetnim umetnicima kao što je Svetlana, rekla je Miloševićeva.

Zanimljivo je da se ovaj kreativni performans dogodio baš u Portonovom, koji važi za jedinstvenu kombinaciju luksuza, vrhunskih nekretnina i dizajna, kao i impozantne, netaknute prirode Bokokotorskog zaliva.

Različiti delovi inspirisani mediteranskim i neprikosnovenim crnogorskim duhom, sastavljeni su u jednu celinu, koja se ne može pronaći nigde drugde na svetu.

Prema rečima Adrijane Husić, rukovoditeljke odeljenja za marketing i komunikacije Portonovi rizorta, za njih je veoma važno da pored svih aktivnosti koje imaju tokom godine, promovišu mlade umetnike iz čitavog regiona.

Imamo puno talentovanih ljudi koji svojim radom privlače pažnju regiona, ali i ostatka sveta, a mi se trudimo da im omogućimo još veću vidljivost. Specifično za galeriju Pizana je da radi tokom cele godine i da pored redovnih postavki nudi novitete, bilo da se radi o skulpturama ili slikama i samim tim mami veliku pažnju posetilaca u Herceg Novom, ali i onih koji namenski dolaze zbog galerije, istakla je Husićeva.

Takođe, galerija sarađuje i sa One&Only hotelom koji se nalazi u sklopu Portonovi rizorta, u okviru kog su izlagana dela više od 15 umetnika, a trenutno posetioci mogu videti izložbu umetnice Lidije Nikčević

Tekst: Promo 

Fotografije: Promo 

 

Najnovije