PART OF MY HEART: Saznajemo kako je bilo na interaktivnom art performansu Svetlane Ninković u galeriji Pizana u Portonovom

Za kreativni performans odabrana je savršena lokacija, Portonovi, koja važi za jedinstvenu kombinaciju luksuza, vrhunskih nekretnina i dizajna, kao i impozantne, netaknute prirode Bokokotorskog zaliva.

Vikend za nama u Portonovom u potpunosti je bio u znaku umetnosti i kreativnosti. Poznata slikarka Svetlana Ninković je na platou ispred Pizana galerije izvela interaktivni performans pod nazivom PART OF MY HEART.

Pored same umetnice, i svi prisutni imali su priliku da budu deo performansa, a celim Portonovim odjeknula je poruka da smo svi mi deo, a ne celina.

Svetlana Ninković slikala je na panel pločama velikih dimenzija, po kojima je i postala najprepoznatljivija. Ona je i ovog vikenda u Portonovom uspešno negirala postojanje crno-belog sveta i eksplozijom boja na platnu, uz snažne pokrete i neočekivane zaokrete, dovela do oduševljenja sve prisutne.

Svaki prolaznik imao je priliku da na platnu napiše svoju poruku.

Kako kaže, tematika, ali i naziv ovog projekta, proizašli su iz činjenice da je umetnost deo nas, ali i da smo svi mi, isto tako, njen sastavni i nezaobilazni deo, kao i da postoji nit koja nas sve povezuje.

- Ovaj performans sam zamislila kao slaganje puzli, jer smo svi mi delovi koji se uklapaju u ovom kosmosu. Kada dajemo i širimo ljubav, ona se nama i vraća, a tako je i sa ostalim stvarima u životu. Takođe, moja želja je bila da se svi prisutni opuste i da ono što im je u biću prenesu na platno, da ne razmišljaju previše. Mislim da smo svi zajedno uspeli u tome, jer smo, preklapajući rukopise, napisali jednu poruku i otključali skroz novu dimenziju, objasnila je Ninkovićeva.

Za poznatu apstraktnu slikarku karakteristično je da sve svoje emocije prenosi na platno jarkim bojama koje se neretko prelivaju i na odeću i kožu.

Svojim četkicama pleše kroz širok dijapazon palete boja, ali i osećanja. Njena dela popularna su širom regiona i Evrope, a privlače pažnju poštovalaca umetnosti iz čitavog sveta.

Prema rečima Ljiljane Milošević, koja je poznato lice iza galerije Pizana od njenog osnivanja, kroz ovaj interaktivni kreativni performans, u saradnji sa Portonovim, javnosti su uspešno približili umetnost.

- Sistem umetnosti predstavlja pre svega umetnik koji stvara delo, likovna kritika koja ga valorizuje, muzeji i galerije koji ga izlažu i publika, masovni mediji i kolekcionari koji ga kupuju. Jako sam srećna što sam za ovih 30 godina, koliko galerija postoji, uspela da učestvujem u kreiranju jednog takvog sistema u Crnoj Gori. Snovi postaju java kada imate saradnju sa izuzetnim umetnicima kao što je Svetlana, rekla je Miloševićeva.

Zanimljivo je da se ovaj kreativni performans dogodio baš u Portonovom, koji važi za jedinstvenu kombinaciju luksuza, vrhunskih nekretnina i dizajna, kao i impozantne, netaknute prirode Bokokotorskog zaliva.

Različiti delovi inspirisani mediteranskim i neprikosnovenim crnogorskim duhom, sastavljeni su u jednu celinu, koja se ne može pronaći nigde drugde na svetu.

Prema rečima Adrijane Husić, rukovoditeljke odeljenja za marketing i komunikacije Portonovi rizorta, za njih je veoma važno da pored svih aktivnosti koje imaju tokom godine, promovišu mlade umetnike iz čitavog regiona.

- Imamo puno talentovanih ljudi koji svojim radom privlače pažnju regiona, ali i ostatka sveta, a mi se trudimo da im omogućimo još veću vidljivost. Specifično za galeriju Pizana je da radi tokom cele godine i da pored redovnih postavki nudi novitete, bilo da se radi o skulpturama ili slikama i samim tim mami veliku pažnju posetilaca u Herceg Novom, ali i onih koji namenski dolaze zbog galerije, istakla je Husićeva.

Takođe, galerija sarađuje i sa One&Only hotelom koji se nalazi u sklopu Portonovi rizorta, u okviru kog su izlagana dela više od 15 umetnika, a trenutno posetioci mogu videti izložbu umetnice Lidije Nikčević

Tekst: Promo 

Fotografije: Promo 

 

Pročitajte još

Pročitaj još