Harper's Bazaar Srbija

10 najluđih stvari iz života Davida Bowiea koje niste znali

Njegov ekscentrični karakter privlačio je čudne ljude i prilike.

David Bowie bio je umetnik sa mnogo lica, koji je javnost intrigirao muzikom, ali i privatnim životom. Inovator, čudak, genijalac, glumac, zvezda, na samom početku karijere izdvojio se neobičnom bojom glasa i očima različite boje, a onda scenskim nastupom, garderobom i šminkom. Razne kontroverze pratile su ga gotovo celu karijeru, pa je bio i ostao velika enigma za fanove, kritičare, ali i kolege, saradnike, muzičare na koje je ostvario veliki uticaj. Predstavljamo deset informacija koje možda niste znali o njemu. 

10. Držao je urin u frižideru

To možda i nije toliko strašno, koliko jeste razlog zbog kojeg je to radio. Nakon što se posvađao sa gitaristom benda Led Zeppelin, Jimmy-jem Pageom, Bowie se uplašio da bi Jimmy, zbog svoje fascinacije okultizmom, mogao da pozove mračne duhove, pa je rešio da čuvao urin u frižideru kako bi, ako zatreba, njime mogao da otera zle duhove i sačuva moral. Njih dvojica su se družili kasnih šezdesetih, a Jimmy je Davidu, navodno, poklonio rif koji je završio u “The Man Who Sold The World”. “Supermen” zvuči kao Zeppelinova pesma, sa Pageovim DNK. 

9. Joko Ono i svi drugi

Bowie je bio majstor stiha, koristeći često skrivene poruke i ludačke metafore u svojim pesmama. A opet, neretko je ispadao smotan u javnosti, pa mu nije zamereno kad je, na 17. dodeli Grammy nagrada, čestitao je Johnu Lennonu i Yoko Ono na tome što su pronašli ljubav. Te iste večeri, izlazeći na binu, obratio se svima: “Dame i gospodo, i vi ostali”. Kasnije je rekao da je jedva stajao na nogama koliko je bio pijan.

8. Borio se za dugu kosu

Mladi Bowie govorio je o svojoj dugoj kosi vrlo strastveno, I to na televiziji. Sa samo 17 godina. Osnovao Društvo za sprečavanje surovosti prema dugokosim muškarcima.

7. Seksualno opredeljenje

Eksperimentisanje u muzici preneo je i na privatni život. Na mahove se činilo da se granica stvarnosti i scene pretapa i da Bowie živi ono što radi i obrnuto. Voleli su ga i muškarci i žene, a ni on nije pravio razliku. Sedamdesetih godina, kada je seksualna sloboda bila zahtevana, a promiskuitet način života, Bowie je stvorio svoj androgini alter ego Ziggy-ja Stardusta. Najbolje ga je izrazio kroz album “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars”. Iste godine kada se pojavio Ziggy, 1972, Bouvi se u jednom intervjuu deklarisao kao homoseksualac. Četiri godine kasnije u razgovoru za Playboy rekao je: “Istina je! Ja sam biseksualac. To je najbolja stvar koja mi se ikada desila.” Rušitelj tabua i osoba koja namerno šokira svojom seksualnošću, dva puta stao na ludi kamen – s osobama ženskog pola.

6. Voleo je da se tuče

Ako ste se pitali zašto je imao zenice različite veličine, znajte da je to bilo zbog teškog udarca u glavu u srednjoj školi – udario ga je George Underwood, kome se dopadala ista devojka, kao i 15-ogodišnjem Davidu.

5. Zabavljao se sa Slashovom mamom

Ovo je otkrio Slash, čija mama je sarađivala sa Davidom, kao kostimograf, ali je, po rečima njenog sina, Bowie sa njegovom mamom više vremena provodio go, nego obučen. 

4. Bavio se slikarstvom

Osim glumačkih uloga u filmovima, u njegovom umetničkom razvoju ostalo je zabeleženo razdoblje koje je proveo u Berlinu krajem 70-ih, gde se rešio zavisnosti od narkotika i počeo baviti slikarstvom. U Berlinu se upoznao sa elektronskom scenom i sarađivao sa Brianom Enom. Njegov album “Low”, prvi iz “Berlinske trilogije”, najavio je nove trendove tehno muzike koji će tek naići, a ti elementi primetni su i na “Heroes”.

3.  TV jede devojku

Pesma “TCV15” sa albuma “Station To Station” je inspirisana snom u kojem je Iggy Pop video da mu je devojku pojeo televizor.

2. Druženje sa Debbie Harry

U svojoj autobiografiji, pevačica benda Blondie, Debbie Harry napisala je da se upoznala sa Bowiem i Iggy-jem Popom kada su joj prišli i tražili kokain.

1. Bio je fasciniran nacistima

Ali i to verovatno može da se pripiše konzumiranju droga u velikoj meri, sredinom sedamdesetih, što je kasnije i sam iskoristio kao argument kad je probao da opravda intervju koji je dao Anthony-ju O’ Grady-ju, gde je javno salutirao Hitleru.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram, YouTube 

 

Najnovije