Harper's Bazaar Srbija

Kuda za vikend: Šta radimo ove subote i nedelje

Predlažemo kako da iskoristite poslednji avgustovski vikend.

Poslednji avgustovski vikend, a možda i poslednji suncem okupan letnji vikend, iskoristite za uživanje napolju. Tu je nekoliko događaja na otvorenom koje ne smete da propustite. Jedan od njih je Kišobranov Piknik, koji je sa prošlog vikenda pomeren za ovaj – spremite neko mekano ćebence, ponesite društvene igre i super raspoloženje i uživajte ispred Muzeja afričke umetnosti. Tu je Kamp Bogdana Bogdanovića, BB Camp, koji je otvoren za posetioce – možete ići i gledati sa tribina kako uživo igra jedan od najboljih srpskih košarkaša.

Nekoliko koncerata zakazano je za ovu subotu i nedelju, a dva ne bi trebalo da propustite – nastup benda Pixies i koncert mlade muzičke zvezde Petra Wagnera – Fantoma. Idemo redom.

Piknik

Nakon Novog Sada, Piknik je ponovo u Beogradu i vraća se na staru, ali jednu od omiljenih lokacija – park Muzeja afričke umetnosti. Prisustvo na Pikniku je potpuno besplatno: povedite prijatelje, roditelje, bake i deke, decu i ljubimce, ponesite ćebiće i kreme za sunčanje, a Kišobranci vam obezbeđuju predivne uspomene. Za muziku su zaduženi Aleksandra Hrib, Nevena Jeremić i Ribs, tu je Nikola Velicki sa svojom radionicom pravljenja zmajeva i aviona, Molekul centar sa naučnim eksplozijama, Aleksandra Gačić sa hip hop radionicom, Foton yoga studio i njihova dobro poznata joga seansa, kao i vođenje kroz aktuelnu izložbu Muzeja afričke umetnosti sa istoričarkom umetnosti Anom Knežević. Kišobranov Piknik tradicionalno počinje – tačno u podne. 

Kamp Bogdana Bogdanovića

Jedan od najboljih srpskih košarkaša, Bogdan Bogdanović, 26. i 27. avgusta organizuje šesti kamp koji okuplja talentovane igrače iz Srbije, na terenima KK Partizan na Kalemegdanu u Beogradu. Ovogodišnji kamp čiji je slogan Back to basics, okupiće preko 150 talentovanih dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 15 godina koji će imati priliku da uče o osnovama košarkaške igre. Istovremeno, moći će da kreiraju uspomene za ceo život koje će da ih ohrabre da nastave da treniraju i svakodnevno napreduju.

BB kamp i ovog puta ima humanitarni i edukativni karakter. Sva sredstva prikupljena od kotizacija biće usmerena na rekonstrukciju košarkaškog terena OŠ Pavle Savić u beogradskom naselju Mirijevo, koju pohađa više od 2 hiljade učenika. Pored toga, tokom kapma bi’e organizovane dve obrazovne radionice. Prva će se baviti temom ekološke održivosti na kojoj će mladi igrači moći da se upoznaju sa važnošću reciklaže, sa potrebom da se smanji upotreba plastike, a učiće i o očuvanju životne sredine. Takođe, svi polaznici kampa imaće priliku da sa Bogdanom razgovaraju o pravilnoj upotrebi društvenih mreža, o prelomnim trenucima u karijeri i izazovima sa kojima se susretao, ali i da mu postave pitanja u sklopu Q&A dela radionice.

Besplatan ulaz na tribine biće omogućen svim ljubiteljima košarke koji će imati priliku da prate, navijaju i podrže aktivnosti polaznika Kampa Bogdan Bogdanović

Fotografija: Boris Jovanović 

Koncerti

Pixies 

Američke alt rok legende Pixies održaće dugoočekivani beogradski koncert 29. avgusta (20:30), na stadionu Tašmajdan. Pixis su odlučili da odlože čitavu svetsku turneju planiranu za leto 2021. godine, usled i dalje nepovoljne globalne zdravstvene situacije, pa je u skladu sa tim, nažalost, moralo doći i do odlaganja koncerta predviđenog za 31. avgust na Tašu. Alternativni bend iz Bostona, Pixies, svetsku pažnju privukao pesmama Caribou, Where Is My MindDebaserGiganticHere Comes Your Man i Monkey Gone To Heaven, zabeleženim na kultnim albumima – (mini) Come On Pilgrim (1987), Surfer Rosa (1988), Doolittle (1989),  Bossanova (1990) i Trompe le Monde (1991).

Fantom

U okviru Zemun festa, manifestacije koja se održava u Zemunu od 24. do 28. avgusta, a obuhvata niz aktivnosti kao što su muzički nastupi, filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe, noćni market, u nedelju, 28. avgusta, sa početkom u 22 sata koncert na Zemunskom keju organizuje mlada muzička zvezda Petar Wagner, poznatiji kao Fantom. 

Filmovi

Najgora osoba na svetu 

KCB, Dvorana Kulturnog centra Beograd u 20 časova (od 25. do 31. avgusta)

Reditelj Joachim Trier vratio se na veliko platno savremenom pričom o potrazi za identitetom, smeštenom u Oslo. Film je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu prošlogodišnjeg festivala u Kanu na kojem je Renate Reinsve nagrađena za najbolju glumicu, a srpsku na Festivalu evropskog filma na Paliću 2021. gde je nagrađen priznanjem Zlatni toranj za najbolji film. Četvorogodišnja hronika života Džuli, koja ispituje njen odnos prema ljubavi, smislu života i karijeri. Jedne večeri na žurki, Džuli upoznaje šarmantnog Eivinda i sa njim se upušta u vezu ostavljajući dugogodišnjeg partnera Aksela. Na tom putu Džuli sebe preispituje: da li je donela pravu odluku? Film je imao dve nominacije za Oskara, za najbolji originalni scenario i najbolji međunarodni (strani) film.

Serija

U klinču 

Nova domaća serija U klinču, u zajedničkoj produkciji RTS-a i produkcijske kuće Režim premijerno je prikazana sinoć u MTS dvorani. Serija, čiju glumačku ekipu predvode regionalna muzička zvezda Mihajlo Veruović Vojaž, Nikola Kojo i Branka Katić, pred televizijskom publikom naći će se od 29. avgusta, svakog radnog dana u 20 časova na Prvom programu RTS-a.

Knjiga

Brojevi ne lažu 

Vaclav Smil se bavi naukom o životnoj sredini, politički je analitičar, a njegovo polje istraživanja kreće se od energije i prirodne sredine, preko tehnologije i prevoza, do proizvodnje hrane. U knjizi Brojevi ne lažu izlaže podatke o društvu i stanovništvu, o gorivu i hrani, priraštaju, prevoznim sredstvima i raznim izumima modernog sveta, a razmatra kako sve to utiče na nas i samu planetu. Smil nas veoma vešto vodi u avanturu otkrivanja činjenica, pokazuje nam iznenađujuće statističke podatke i grafikone da bi doveo u pitanje naše uobičajeno razmišljanje, potkrepljujući to nezaboravnim primerima iz života. Šta se dešava kad se rađa manje dece? Zašto još ne bi trebalo da otpišemo dizel gorivo? Koliko su avioni bezbedno prevozno sredstvo? Zašto je nedopustivo velika količina bačene hrane u svetu? Smilova jasnoća izražavanja i predočavanja statističkih podataka garantuju da će čitaoci saznati nove, bitne činjenice i steći preciznu sliku o stanju u svetu. Ovo je preko potrebna i važna knjiga koja inspiriše čitaoce da preispitaju ono što su smatrali istinom.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Promo, YouTube, Instagram 

 

 

 

 

 

Najnovije