Harper's Bazaar Srbija

Priroda & društvo: Šta da radite za vikend

Predlažemo šta da gledate, slušate i čitate ove subote i nedelje.

Ovog vikenda, pravac u prirodu. U Novom Sadu Kiošbran organizuje Piknik, a kad ste već ste tamo, posetite i izložbu japanskih umetnika u Muzeju Vojvodine. Uveče možete otići u bioskop ili na predstavu na otvorenom – ovog leta jedan od najlepših je onaj u Domu vojske Beograda, a kad je scena u pitanju tu je Tetarijum koji organizuje predstave u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja. Uživajte!

Piknik u Novom Sadu

Nedelja 14. avgust, Kamenički park, Novi Sad

Pod sloganom Odvedimo grad u prirodu, ovog puta, Piknik dolazi u Novi Sad. Od 12 časova u podne, pa do prvog mraka – družite se sa prijateljima, porodicom i decom na otvorenom. Prisustvo na Pikniku je potpuno besplatno, ponesite samo neko ćebence i kreme za sunčanje, društvene igre i idite na časove joge, na radionice pravljenja i puštanja zmajeva koje organizuju Piknik cirkusanti, a di-džejevi Doo i Nadja napraviće idealnu muzičku podlogu. Očekujte i nastup fantastičnog Sergioa Loungea, a Zaokret, Burger House i Bubamara sladoled obezbediće piće i hranu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Piknik (@piknikbg)

Izložba

Small Reboots by Japanese Artists (Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama,Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko)/Izložba japanskih umetnika (od 12. do 28. avgusta) u Muzeju savremene umetnosti u Dunavskoj 37 u Novom Sadu

U okviru Desetog festivala Dunavski dijalozi, koji je deo zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, biće otvorena izložba pet japanskih umetnika pod nazivom Small Reboots. Izložbu realizuje galerija Bel Art kao  rezultat saradnje kustosa iz Srbije i Japana – Ksenije Marinković i Tomohira Okade, koji će predstaviti radove pet umetnica i umetnika – Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko. Reč je o autorkama i autorima koji su do sada svoje radove predstavljali u prestižnim svetskim institucijama kao što su MOMA u Njujorku, Fondacija Louis Vuitton iz Pariza, Ars Electornica festival u Lincu it drugi. Izložba je deo zvaničnog programa obeležavanje 140 godina prijateljstva Srbije i Japana. Izložbu će svečano otvoriti ambasador JapanaKacumata Takahiko u prisustvu umetnika i kustosa iz Japana, dok će u ponedeljak 15. avgusta u 12 časova u kino sali MSUV  japanski umetnici održati prezentacije o svom radu. Koncept izložbe istražuje širok spektar medija – video, nove medijske umetnosti, instalacije, skulpture.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PREVENTER (@preventer.bg)

Koncerti

Nišville Jazz Festival (od 12. do 14. avgusta)

Najposećeniji džez festival jugoistočne Evrope ove godine proslavlja svoj 28. rođendan. Na Niškoj tvrđavi se odvija glavni program festivala, a na sceni pod nazivom Earth and Sky nastupiće Al McKay´s Earth, Wind & Fire Experience, Yellowjackets, Julian Marley, Magnifico, Beti Đorđević i mnogi drugi izvođači džez muzike i srodnih žanrova. Prateći program festivala je besplatan i on vam nudi priliku da pogledate muzičke dokumentarce, pozorišne komade, ali i da decu upoznate sa džez muzikom na posebno osmišljenoj sceni.

Film

Osam dana u nedelji (2016)

Ovo je muzički dokumentarni film, čiji je pravi naziv Beatles: Eight Days A Week – The Touring Years, u režiji Rona Howarda. Pogledajte ga u najlepšem bioskopu u gradu, koji se nalazi na krovu Doma vojske. 

 

Latinska Amerika (America Latina) – u bioskopima, 

Massimo Sisti ima sve: karijeru oralnog hirurga, miran porodični život, suprugu, decu i oni su njegova nagrada. Međutim, jednog dana silazi u podrum i događa se čudo. U njemu igraju Elio Germano, Astrid Casali, Sara Ciocca, Carlotta Gamba, Federica Pala.

Pozorište

Klara, dogodilo se nešto neočekivano

Pozorište Teatrijum, subota, 13. avgust u 21 sat
U komadu prema tekstu Anete i Ivana Tomaševića, igraju Ivan Tomašević, Aleksandra Ristić, Aneta Tomašević. Pred nama izranjaju glumci – obični ljudi od krvi i mesa sa mnoštvom mana, sumnji, strahova, želja, ali i bračnih nesuglasica o životnih zabluda. Čitav preobražaj prati trauma i katarza glavnih junaka. Glumci stvaraju dirljivu komunikaciju i empatiju publike koja (neočekivano) postaje deo performansa. Sve vreme traje ta čudna intimnost i bliskost gledaoca i junaka predstave, koja se sa uspehom igra već 20 godina. Mesto odigravanja predstave je na otvorenom – u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja.

Kontrabas

Pozorište Teatrijum, nedelja, 14. avgust u 21 sat

U životu jednog muzičara, kontrabas predstavlja prijatelja, neprijatelja, ljubavnicu, prepreke na putu koje je sam sebi zacrtao. Kontrabas je napisan 1981. godine, preveden je na 27 jezika i jedan je od najigranijih nemačkih komada. U Beogradu je devedesetih Predrag Ejdus igrao ovu, u to vreme vrlo popularnu predstavu, u Malom pozorištu Duško Radović. Danas ovog samoironičnog kontrabasistu igra Đorđe Kreća. Režija Vladan Đurković.

Serija

Never Have I Ever, Netflix

Na Netflix je stigla treća sezona serije Never Have I Ever (dvanaestog avgusta), koja prati život Devi, tinejdžerke koja je rođena i odrasta u Sjedinjenim Američkim Državama, a trennutno živi sa mamom, Induskinjom, bakom i rođakom. Kreatori ovog ostvarenja su Lang Fisher i Mindy Kaling, koju znate iz serije The Office, a narator je čuveni teniser John McEnroe (jednom je to bila Gigi Hadid). Mnogo dosetki, zdravog humora i pametnih replika.

Knjiga

Zemljani, Sajaka Murata

Uznemirujući, sablasan, nepredvidiv, ali iznad svega opčinjavajući roman Sajake Murate, autorke Prodavačice, o traumama i odgovoru na njih, o neuklopljenosti, svireposti i mogućnosti slobode u rigidnom svetu.

Kao dete, Nacuki se ne uklapa – ne zato što ne želi, već zato što ne može. Ona privlači gnev samim svojim postojanjem. Roditelji je kinje ili ignorišu, sestra je ljubomorna na nju, a nastavnik je seksualno zlostavlja. Da bi se nosila s užasima svakodnevice, Nacuki beži u izmaštan svet gde joj je plišana igračka koja govori najbolji prijatelj, a ona i njen rođak Ju su vanzemaljci. Dvadeset tri godine kasnije, Nacuki je prisiljena da se uklopi u društvo koje smatra fabrikom za proizvodnju beba. Udata je, svi se pitaju zašto još nije trudna, a mračne senke iz detinjstva je progone.Teskoban roman o neuklopljenosti i traumama, koji preispituje najukorenjenije društvene norme i mogućnost slobode i sreće u rigidnom svetu. Sajaka Murata se u Zemljanima potvrdila kao hroničarka intenzivne nelagode koju neprilagođeni osećaju kada pokušaju da se uklope.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, Promo 

 

 

Najnovije