Ovo je 7 knjiga koje ćemo poneti sa sobom na letovanje

Najviše knjiga pročitamo tokom letovanja, jer nam je tada mozak najodmorniji. Koliko god se trudili da tokom radnih dana odvojimo vreme za nas i redove kojima jedva čekamo da se posvetimo, kada dođemo sa posla iscrpljeni i dekoncentrisani, radije izaberemo da gledamo kroz ekran kome ćemo posvetiti samo trideset posto naše pažnje. Ako i probamo da se dohvatimo knjige, čitamo isti red više puta, a slova se toliko pomeraju da imamo utisak da igraju kolo. Zato, na ovom letovanju papir pobeđuje i kamen i makaze, a ovo su knjige koje ćemo čitati na nekoj peščanoj plaži.

  1. Karmen Domingo - Gala – Dali

Jedna od najlepših ljubavnih priča svih vremena ni malo nije ljubavna. Umetnici su kroz vekove imali svoje muze koje su inspirisali njihovu umetnost. Petrarka je imao Lauru, Dante Beatriču, Laza Lenku, a Salvador Dali je svoju opsesiju 10 godina starijom Ruskinjom pretočio u slike koje danas toliko vrede – da nemaju cenu. U ovom predivnom romanu koji započinje tako što Galina ćerka moli svoju majku da je vidi, ući ćete u pore Dalijeve ekcentričnosti i biti svedok stvaranja nadrealizma. Iako nećete čitati o ljubavi, to ne znači da ova knjiga nije vredna čitanja.

  1. Megi O’Farel – Ljubav moje ljubavi

Ova knjiga je inspiraciju našla u “Rebeki”, klasiku koju je napisala Dafne di Morije i koji je tako maestralno režirao Alfred Hičkok. Megi O’ Farel je vrhunska spisateljica koja emocije uspe da protka i u redove i između njih, kao što smo imali prilike da pročitamo u njenoj knjizi “Kada si otišao”. Ovaj put ipak, dok čitamo ljubavnu priču sve vreme nas prolazi jeza, jer baš kao i glavna junakinja vidimo da nešto nije u redu, ali ne možemo da odgonetnemo šta. Kada se posle samo nedelju dana veze Lili useljava kod Markusa, počinje da oseća prisustvo druge žene koja je za sobom ostavila samo jednu haljinu u ormanu.

  1. Giljermo Martinez – Spora smrt Lusijane B.

Ako želite na svom odmoru da se odmorite od svih drama i ljubavnih priča, napeti triler je ono što će vam sigurno držati pažnju čak i pored sve buke koje vas okružuje na plaži. Giljermo Martinez je argentinski pisac, koji je pored toga i matematičar, pa njegovi obrti uvek uključuju rešavanje zagonetke, baš poput one koje smo voleli da rešavamo na poslednjoj strani “Politikinog zabavnika”. Lusijana je devojka koju okružuje smrt. Posle smrti njenih koji su umrli pod metodičnim, ali nerazjašnjenim okolnostima, ona smatra da će se žrtve nizati sve dok broj žrtava ne bude bio 7. Ceo roman igra oko tanke linije između života u strahu i želje za pravdom. Kakva je kazna za one koji su nas lišili svega i naneli nam najveći bol?

  1. Hulija Navaro – Bratstvo Svetog Pokrova

Ukoliko ste oduševljeno pročitali knjigu “Da Vinčijev Kod” hiljadu puta, ovo je knjiga koju biste sledeću trebali da pročitate. Potragu za Svetim gralom zamenjuje potraga sa Svetim Pokrovom, tkaninom u koju je Isus bio umotan kada su ga skinuli sa krsta, i na kojem se nalazi njegov lik. Ovaj religijski triler se odvija u dve epohe, u dobu kada je Isus Hrist hodao Nazaretom i u modernom dobu, u trenutku kada je podmetnut požar u Torinskoj crkvi u kojoj se Sveti Pokrov čuva. Na detektivu Odseka za umetnički kriminal je da odgonetne misteriju koja okružuje Pokrov, a za to mu je potrebna pomoć atraktivne istoričarke Sofije Galoni.

  1. Momo Kapor – Una

Ne može mnogo lepše, poetičnije, slikovitije i emotivnije od Mome Kapora. Budući da je on i slikar, čitajući njegove redove, teleportovaćete se u Beograd te 1981. Godine kada je profesor Mišel Babić prvi put video Unu i sat mu je stao. Da bi priča o ljubavi bila potpuna, ona mora u isto vreme da priča i o slobodi, a to je upravo ono o čemu Kapor piše u ovom romanu.

  1. Marta Hol Keli - Jorgovan uvek cveta posle zime

Ovo je priča o tri žene tokom Drugog svetskog rata. Možda će vam zvučati kao tema koja ne priliči sunčanom letnjem danu, ali jedan od najtežih perioda u ljudskoj istoriji je toliko dirljivo i pažljivo ispričan, da čak iako vas redovi ove knjige razbiju na hiljadu komada, oni će vas I sastaviti. Radnja prati mladu Poljakinju Kasju koja je zarobljena u logoru  Ravensbrik, nemačku doktorku Hertu koja je zaposlena u istom logoru i Karolinu, Amerikanku koja radi sve što je u njenoj moći da pomogne žrtvama rata. Sudbina ove tri žene se spletom okolnosti prepliće, a istinita priča na kojoj je ona bazirana nam daje nadu da zaista na kraju svakog tunela ima svetlo, ma koliko god dugačak on bio.

  1. Đovani Bokačo – Dekameron

Lektire koje smo izbegavali kao tinejdžeri u kasnijim godinama mogu da nam promene život. Možda u kasnim tridesetima bolje razumemo Anu Karenjinu što je stavila svoju sreću na prvo mesto. Možda Romeo i Julija prestanu da nam budu asocijacija za ljubav. Mnogo možda, ali jedno je sigurno – “Mali princ” nije jedina knjiga koja treba da se čita ceo život. “Dekameron” je zbirka od 100 priča iz renesansnog doba koje se dotiču svega što i nas trenutno dotiče.

Tekst: Tamara Mladenović

Fotografije: Pexels

Pročitajte još

Pročitaj još

La Casa Azul: Fotografije iz doma Fride Kahlo koje nikad nisu bile objavljene

Iako je "Plava kuća" u Meksiku pretvorena u muzej, neke fotogafije nikad nisu ugledale svetlost dana - do sada.

Nostalgični za erom u kojoj nismo živeli kroz slikarstvo Leonida Afremova

Umetnost koja ne samo da govori 1000 reči, već i peva i pleše.

Posetite izložbu „ Život, Misli, Snovi” Ivana Tabakovića u Galeriji Vasić

Zanimljivost i aktuelnost ovih kolaža, kao i činjenica da je prošlo 55 godina od čuvene izložbe kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966. godine a potom i u Galeriji Dorsky u Njujorku iste godine, podstakla je autora da ih ponovo predstavi publici i podseti na veličinu umetničkog stvaralaštva Ivana Tabakovića.

Skrivene priče koje se kriju iza popularnih pesama

Znamo svaki takt ovih pesama - ali da li znamo zašto su nastale?

Ona nije bila samo umetnički vizionar: Sve što niste znali o uticaju Fride Kahlo na modu

Meksička umetnica Frida Kahlo, buntovna i nekonvencionalna, predstavlja simbol ženske emancipacije i snage. Pored čelične volje i strasti za umetnošću, rumeni obrazi, spojene obrve, čvrsto namotana kosa i crveni ruž na usnama, bili su njen zaštitni znak, a eklektičan stil ubrzo je postao inspiracija i drugima.

Još samo ove nedelje: 7 radova na Oktobarskom salonu koje ne smete propustiti

Ostalo je svega četiri dana do zatvaranja najznačajnijeg umetničkog događaja u regionu: 58. Oktobarskog salona (beogradskog bijenala umetnosti).