Harper's Bazaar Srbija

Priča koja se krije iza odela Davida Bowiea iz spota za pesmu Ashes to Ashes

Početna cena odela je 93 hiljade evra (80 hiljada funti), a verovatno će se prodati za mnogo više.

Na aukciji kuće Propstore, koja je specijalizovana za onlajn aukcije holivudskih memorabilija, naći će se i svemirsko odelo koje je David Bowie nosio u spotu za pesmu Ashes to Ashes. Aukcija traje do 10. novembra, a osim Bowijevog odela, čija je početna cena 93 hiljade dolara, naći će se i Gibson Les Paul Glorentine gitara Noela Galagera, cipele sa platformom koje je Mel B nosila na turneji grupe Spice Girls i top koji je Rihanna imala na Super Bowlu dok je izvodila pesmu Work.

Zainteresovani kolekcionari svoje ponude mogu dati onlajn, lično ili preko telefona, a najveće interesovanje vlada, naravno, za Bowiev kostim, iza kojeg se krije zanimljiva priča.

Odelo Majora Toma, Bowievog junaka koji se prvi put javlja na albumu Space Oddity, a onda i u spotu za pesmu Ashes to Ashes

Odelo je aukcijskoj kući ustupio engleski muzičar Gideon Wagner, nakon što ga je četiri godine nudio raznim aukcijskim kućama, a u pismu je objasnio kako je došao do njega. 

– Poštovani, moj kontakt s Davidom Bowiejem i njegovim menadžerom Kennethom Pittom trajao je četiri godine početkom sedamdesetih. Javio sam se na Pittov oglas objavljen u časopisu Melody Maker u kojem je pisalo da se traži novi nebrušeni dragulj za oblikovanje, jer mu je ugovor s Davidom Bowiejem istekao. Tako je Ken Pitt postao moj menadžer, a osim neverovatne muzičke i poslovne edukacije od njega sam dobio i originalnu odeću Davida Bowieja, koja mi je odlično pristajala jer smo bili iste visine i težine. Ostali smo u prisnom kontaktu i kasnije, pa sam tako došao u posed odela koji je David Bowie kao Major Tom 1980. nosio na snimanju spota za antologijsku pesmu Ashes to Ashes. Obukao sam ga u nekoliko prilika, a sad je došlo vreme da se rastanem od njega i ponudim ga za aukcijsku prodaju, napisao je Gideon. 

Pesma Ashes to Ashes bila je singl sa Bowievog albuma Scary Monsters and Super Creeps, koji je objavljen osamdesetih, a spot za pesmu je definitivno pomerio granice dotašanjih vizuelnih formi. Tu se pevač ponovo pojavljuje kao Major Tom – jedan od njegovih najpoznatijih alter-ega, drugi su i Ziggy Stardust, Aladdin Sane, The Thin White Duke, nakon što je to učinio prvi put 1969, na prvom albumu koji je prvobitno nazvan David Bowie, a onda preimenovan u Space Oddity, po hit pesmi u kojoj se pominje Major Tom.

U pesmi Ashes to Ashes priča Majora Toma se nastavlja, ali on ovde postaje metafora za, prema mišljenju publike i mnogih kritičara, zavisnost sa kojom se David tih godina borio.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Profimedia, YouTube 

Najnovije