Harper's Bazaar Srbija

Vikend agenda: Gde idemo ove subote i nedelje

Predlažemo šta da gledate, čitate i slušate u danima koji su pred nama.

Vikend pred nama donosi mraz i vreme koje poručuje da ne izlazimo iz svojih toplih domova, ali, uz dobar vuneni džemper i oversized kaput, možda bi ipak trebalo da uložite mali napor i posetite izložbu u Kuli u Cetinjskoj koja je otvorena samo do ove nedelje, 12. februara, a koja će vam sigurno izmamiti osmeh na lice, što će učininiti i stand up nastup komičara Henryja Rollinsa 11. februara u mts Dvorani. Dobar provod obećava koncert Filipa Bulatovića i njegovog Mapo Keys benda – to vam je najbrži i najlepši put u Njujork na jedno veče. Večeras je i premijera domaćeg filma Usekovanje, koji onda počinje sa redovnim prikazivanjem u bioskopima, ali, ako ipak odlučite da ostanete kod kuće, na Netflix je stigla romantična komedija sa Reese Witherspoon i Ashtonom Kutcherom u glavnoj ulozi, Your place or mine, a na police domaćih knjižara nova knjiga Carline Bichop, Izgubljeno poglavlje.

Uživajte!

Izložbe

Peppespektiva Uroša Petkovića, Kula Cetinjska – do 12. Februara

Nevezano od toga koliko imamo godina, šta mislimo o svetu i njegovim problemima i kako ih doživljavamo svako od nas ima svog superheroja uz kog sve postane malo lakše i podnošljivije. U životu desetogodišnjeg Uroša Petkovića ta uloga je nepogrešivo dodeljena razraganoj Pepi Prasetu, jednoj od omiljenih crtanih junakinja širom sveta u čijim aktivnostima uživaju mnoga deca. Uroš crta situacije koje su i njemu i Pepi, poznate, ali i neke u kojima ona možda nikada nije našla i koje je Uroš režirao za nju i zajedničkim snagama dokazuju da autizam nikako nije prepreka u autentičnosti i kreativnosti. Naprotiv. Izložba je humanitarnog karaktera, što znači da su sve Pepine avanture na prodaju, a ukupan prihod od prodatih Uroševih radova biće doniran za lečenje njegovog drugara iz škole Lazara Živanovića, kome je neophodno je da što pre nastavi lečenje na klinici u inostranstvu. Dođite da pogledate Uroševe radove i ponesete neku Pepu sa sobom!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kula (@kula_cetinjska)

Film

Your place or mine, Netflix

Jedna od najlepših romantičnih komedija koje ćete pogledati ove godine. 

Usekovanje

Debitantski film Siniše Cvetića predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana.
Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji. Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.

Nastup

Good to See You, Henry Rollins, mts Dvorana, 11. februar u 20 sati 

Dobitnik Gremija, glumac, ispovednik, provokator, autor, humorista, motivacioni govornik, a po oceni američkog TV vodiča, Rollins je renesansni čovek. Henry Rollins je autor više od 30 knjiga, a dobro je poznat po svojim emisijama koje govore, koje su kombinacija političkog komentara, ličnih anegdota, humora, pa i ogorčenja, pop kulture, a sve to sa zdravom dozom skepticizma.

Koncert

Mapo Keys, Bitef Art Kafe, 11. Februar u 22 sata

Fantastični Mapo Keys Band nastupa 11. februara u Bitefartcafe klubu (adresa je – Mitropolita Petra 8). Sastav koji čine vrhunski muzičari iz Beograda izvodiće autoske numere pijaniste i lidera Filipa Bulatovića, a osim dobro poznatog programa i pesama Mirisi u Magli i Ti i ja, bend će predstaviti nekoliko novih numera na srpskom jeziku koje do sada nisu izvođene pred publikom. 

Knjiga

Izgubljeno poglavlje, Caroline Bishop

Ovo je roman koji nam govori o tome koliko je važno verovati u sebe i da nikad nije kasno da se pomirimo s onima koje volimo i da oprostimo sami sebi. Osamdesetogodišnja udovica Florens Karter svoje pozne godine provodi otiskujući grafike u društvu mačora, psa i komšiničine ćerke Alis, devojke koja je nedavno doživela traumu. Međutim, kada sazna da je njena davno izgubljena prijateljica napisala knjigu inspirisanu zajedničkim boravkom u ženskoj školi, primorana je da se suoči s tajnama iz prošlosti. Francuska 1957. Florens i Lili se upoznaju u ženskoj školi u posleratnom Lionu. Od mlade i smerne Engleskinje Flo očekuje se da se dobro uda i postane pripadnica visokog društva. Lili je, s druge strane, samostalna i željna pustolovina. Uprkos razlikama, one sklapaju čvrsto prijateljstvo koje bi moglo biti doživotno, sve dok se između njih ne ispreči užasna izdaja. Čitajući Lilinu knjigu, Florens ne može da razluči šta je istina, a šta mašta i, u očajničkoj želji za odgovorima, odlučuje se da pođe na putovanje po Francuskoj u potrazi za Lili. Na tom putovanju pridružuju joj se Alis i njena majka, u nadi da će ih promena malo razvedriti. Po dolasku u Lion, Flo će biti potrebna pomoć jer neće biti u stanju da se izbori s dugo potiskivanom istinom.

Tekst: J. M. 

Fotografije: Pexels, Instagram, YouTube, Promo 

Najnovije