7 zdravih (i ukusnih) alternativa soli

Nove opcije umesto uobičajenog začina.

So je jedan od najčešćih začina. Iako konzumiranje u umerenim količinama ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost, prekomerni unos soli može izazvati visok krvni pritisak i druge zdravstvene probleme. Mnogim ljudima sa hroničnim zdravstvenim problemima lekari savetuju smanjen unos soli, predlažući im alternative, u formi bilja, začina i drugih sastojaka, uz pomoć koji se omiljenom jelu mogu dodati ukus i aroma. Najbolje od njih, otkrijte u nastavku. 

Beli luk

Beli luk je ljuti začin koji pojačava ukus bez povećanja natrijuma. Možete smanjiti količinu soli i dodati dvostruko više belog luka sosevima od paradajza i marinadama. Štaviše, beli luk ima velike zdravstvene prednosti. Istraživanja pokazuju da njegova konzumacija može ojačati imunitet, smanjiti krvni pritisak i poboljšati zdravlje mozga.

Limunov sok

Citrusi, posebno limunov sok, odlična su alternativa soli u nekim receptima. Kao izvor kiseline, limunov sok deluje na isti način kao i so, poboljšavajući ukus jela. U međuvremenu, limunova kora takođe jelima daje prijatnu aromu citrusa. Sok i kora od limete i pomorandže takođe imaju ova prijatna svojstva. Sokom od citrusa može se preliti povrće, a možete ga koristiti kao dodatak za prelive za salatu i marinade za meso i ribu.

Mleveni crni biber

So i biber su klasični kulinarski dvojac. Međutim, ako želite da smanjite unos soli, samo koristite mlin za biber. Crni biber je dobar dodatak supi, prženoj hrani, testeninama i drugim slanim jelima. Pored toga, crni biber može smanjiti upalu povezanu sa hroničnim stanjima kao što su bolesti srca i rak.

Sušeni luk

Sušeni luk pojačava ukus gotovo svakog jela. Konkretno, sušeni luk ili luk u prahu je efikasniji od svežeg luka i može zameniti so u pomfritu, supi, čorbama, sosu…

Balzamiko sirće

Balzamiko sirće takođe poboljšava prirodne arome hrane, dok minimalizuje potrebu za solju. Koristite sirće u prelivima za salate, supe, variva i marinade za meso i ribu. Ako ga zagrejete u šerpi na laganoj vatri, dobićete još ukusniji sos koji možete preliti preko svežeg paradajza ili prženog povrća.

Dimljena paprika

Začinjeni ukus dimljene paprike čini je odličnom alternativom soli. Dodajte je mesu, čorbama ili ribi. Zanimljivo je da ovaj začin može imati nekoliko zdravstvenih blagodeti. Na primer, studije su pokazale da paprika može usporiti rast ćelija karcinoma.

Ruzmarin

Ruzmarin je popularni biljni začin koji se često koristi u raznim jelima. Dodajte sveži ili sušeni ruzmarin u supe, čorbe i pomfrit, kao i u prženo povrće, prelive, soseve i hleb.

foto: harpersbazaar.ru

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.