9 namirnica koje nisu dobre za zdravlje srca

Oslobađanje od nepotrebnih stvari.

Mesne poslastice

Sve mesne poslastice, čak i one sa malim udelom masti, prave se sa konzervansom – natrijum nitratom. Nitrati izazivaju razvoj zapaljenskih procesa u telu, a hronična upala je jedan od glavnih uzroka starenja i razvoja ateroskleroze.

Crveno meso

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u European Journal-u, u poređenju sa belim mesom ili biljnim izvorima proteina, redovna konzumacija crvenog mesa značajno povećava stres na kardiovaskularni sistem i rizik od moždanog udara. Naravno, povremeno možete priuštiti sočan odrezak, ali ne biste to trebali činiti kao svakodnevnu naviku.

Sosovi

Sve umake i prelive za salate koji se prodaju u supermarketima treba zauvek zaboraviti. Sadrže ogromnu dozu šećera, natrijuma, konzervansa, boja i trans masti. Ovo nisu samo dodatne kalorije, već i potpuno nepotrebno opterećenje srca i digestivnog sistema. Prelive od kečapa, majoneza i salate možete pripremiti sami – ukusnije je i zdravije.

Biljno mleko

Sojino mleko sa ukusom banane ili čokolade ima veliku potražnju među potrošačima, ali stručnjaci se tome oštro protive. Dodaci obično sadrže veliku količinu šećera, konzervansa i boja, što značajno povećava sadržaj kalorija u piću i predstavlja povećani rizik za kardiovaskularni sistem.

Voćni smutiji

Uprkos činjenici da su smoothiji odavno deo ranga PP proizvoda, nutricionisti preporučuju da se prema njima ponašate izuzetno oprezno. Voćni smoothiji su prava šećerna bomba, pa ih tretirajte više kao desert nego kao dnevni obrok.

Konzervirano povrće

Nisu sve konzervirane namirnice štetne za telo, već samo treba pažljivo pristupiti njihovom izboru. Ne bi trebalo da kupujete proizvode konzervirane u ulju ili sa dodatkom velike količine soli. Uvek čitajte sastav kako biste izbegli nepotreban stres na srcu i krvnim sudovima.

Slatka pića od kafe

Razne ledene kafe sa brdom šlaga, čokoladnog sirupa, komadićima karamele i drugih životnih radosti često sadrže vaš dnevni (ili čak nedeljni!) deo šećera u jednoj čaši, a mleko – ogroman deo zasićenih masti. Teško je smisliti kombinaciju koja je štetnija za zdravlje srca.

Gazirana pića

Postoje razlozi za odustajanje od šećerne sode: one dovode do debljanja, edema i, kako je nedavno utvrđeno, značajno povećavaju rizik od ateroskleroze. Pijte puno čiste vode i prirodnih biljnih čajeva.

Beli pirinač

Dok se smeđi pirinač smatra jednom od najzdravijih žitarica, beli pirinač zauzima jedno od vodećih mesta u pogledu štete po kardiovaskularni sistem. Obilje brzih ugljenih hidrata u belom pirinču povećava stres na srčanom mišiću i može dovesti do masnog srca.

foto:bazaar.ru

Najnovije