Lepota / Dijete & Fitnes

5 najboljih namirnica bogatih mastima

Uključujemo ih u ishranu bez štete za figuru.

Verovatno ste mnogo puta do sada čuli – da bismo smršali, moramo se odreći omiljenih namirnica koje su bogate mastima.

Srećom, vodeći svetski nutricionisti sada su uklonili masnoće sa crne liste. Štaviše, istraživanja pokazuju da unošenje prave masti značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Prikupili smo za vas 7 najboljih izvora masti, uključuijući hranu koju možete konzumirati, bez bojazni da će naštetiti vašoj figuri.

Crvena riba

Možda su vas još kao dete majka i baka prisiljavale da jedete ribu rečima da je to hrana za mozak. I bile su u pravu. Omega-3 kiseline obezbeđuju funkcionisanje mozga, a ako nedostaju, može se primetiti smanjenje moždanih funkcija. Izaberite losos i pastrmku da popunite zalihe masnih kiselina. Morski plodovi poput ostriga i školjki takođe su odlični.

Avokado

Meksički naučnici su pokazali da ulje avokada smanjuje nivo triglicerida i LDL holesterola, koji su direktno povezani sa rizikom od vaskularnih bolesti. Pored toga, visok sadržaj masti u avokadu pomaže telu da apsorbuje vitamine A, D, E i K, pa preporučujemo da pređete na zdravu naviku dodavanja avokada u svoju salatu. Međutim, vredi zapamtiti da u jednom plodu avokada ima oko 350 kcal – bolje je pridržavati se dnevne norme i ne jesti više od polovine voća odjednom.

Masline

Svi znaju da je maslinovo ulje jedno od najzdravijih, ali plodovi masline, kao takvi, zaslužuju da se nađu na listi najzdravije masne hrane. Zahvaljujući svojim jedinstvenim kiselinama, štite srčani mišić od oštećenja. Takođe su bogate gvožđem i antioksidantima koji čuvaju ćelije. Ako ne volite čiste masline, dodajte ovaj proizvod u salatu.

Orasi

Pogodno je poneti takvu grickalicu sa sobom na posao jer će vam pomoći da sačuvate energiju tokom celog dana, a obilje masnih kiselina i vitamina E čini orašaste plodove jednom od najzdravijih masnih namirnica. Britanski istraživači zaključili su da je kod onih koji redovno jedu orašaste plodove 50% manje šansi da razviju dijabetes, štaviše, smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara. Savetujemo vam da orahe uključite u svoju svakodnevnu ishranu. Ali zapamtite da će so, šećer i karamelizacija negirati blagodeti ovog proizvoda.

Tamna čokolada

Suprotno uvreženom mišljenju, čokolada može biti korisna za vašu figuru. Najnovija istraživanja sugerišu da su oni koji sebi priušte tamnu čokoladu u proseku za 2-3 kilograma vitkiji od onih koji ovaj proizvod uopšte ne konzumiraju. I ovo nije jedina prednost. Dve kockice čokolade dnevno štite srce i jačaju zidove krvnih sudova.  

Pročitajte još