Portonovi
Lepota / Dijete & Fitnes

Detoks organizma krije se u smoothie napitku

Kako biste telo oslobodili toksina i ojačali imunitet potrebno vam je pet minuta dnevno, blender i omiljeno voće i povrće

Zimsko vreme prati nešto jača, kaloričnija hrana, a praznici i njeno obilje na trpezi. A kada se svemu tome doda praznično lenčarenje, loš učinak na organizam je zagarantovan. Svi smo hiljadu puta čitali o važnosti čišćenja organizma, ali da li smo i primenili te savete? Uglavnom nismo, primili smo to “k znanju” i nastavili po ustaljenim navikama. Ali, došlo je vreme da dobro zavirimo u sebe, naročito po pitanju zdravlja. Jer, ako nas je godina za nama nešto naučila onda je to važnost brige, kako za druge, a pre svega za sebe. Ukoliko brinemo o sebi, brinemo i o drugima, ta uzročno-posledična veza je apsolvirana. No, okrenimo novi list, pravo je vreme.

Unos dovoljne količine vode, bazični je korak kojim treba da započnemo detoksikaciju organizma, jer povećan unos vode poboljšava funkciju jetre, što je ključno za oslobađanje od masti i drugih štetnih materija. A kao esencijalni dodatak tu je limun čiji sok treba dodati čaši mlake vode i svako jutro tako započeti dan. Na taj način vaš probavni sistem će biti poboljšan i smanjiće se kiselost organizma, koja je sigurno povećana posle praznične trpeze.

Voće i povrće je takođe važno i treba ga uključiti u detoks plan. Samo jedna jabuka dnevno ima magično dejstvo kada je reč o varenju, jer je bogata antioksidantima i pektinom, a tu je i povrće (cvekla, šargarepa, brokoli, peršunov list, kupus…) koje ne samo da je hranljivo i zdravo, već u kombinaciji sa voćem nastaje idealan napitak za čišćenje organizma.

Kako ne biste detoksikaciju doživeli kao mučenje i nešto čime sebe kažnjavate, najbolje je da krenete tako što ćete dan započeti smoothiem, a za nekoliko dana, neka vam smoothie zameni i večeru. Osluškujući svoj organizam, shvatićete koje su to namirnice koje vam prijaju i daju energiju, kao i koja je vaša omiljena kombinacija.

Uprkos tome što možemo pročitati različite recepte za smoothie, slobodno se može reći da recept ne postoji, već je sve stvar mašte u kombinovanju voća i povrća, prema vašem ukusu, onome što vam prija i, u krajnjoj liniji, onome što imate u frižideru. Banana je najčešće baza za napitak. Pored odabranog drugog voća (svežeg ili smrznutog) i povrća, važni su “začini” (semenke suncokreta, nepečeni bademi, lešnici i drugi orašasti plodovi, laneno i čia seme, đumbir, cimet, listovi nane, muskatni orah, anis, sušeno voće….) Ukoliko vam smoothie nije dovoljno sladak, dodajte malo više suvog voća ili kašiku meda.

Pročitajte još