Koje su prednosti lanenog semena

Laneno seme je neverovatna superhrana koja kombinuje ogroman izbor različitih hranljivih sastojaka i korisna je za sve telesne sisteme.

Čak i u drevnoj Grčkoj, laneno seme se koristilo kao protivupalno sredstvo, a više od dve hiljade godina lekari snažno preporučuju dodavanje u ishranu.

Zašto je laneno seme tako korisno i kako ga je najbolje jesti, otkrivamo u nastavku.

Zašto je laneno seme korisno?

Laneno seme sadrži biljno jedinjenje linamarin - ravnomerno obavija zidove želuca, stvarajući zaštitni film koji sprečava apsorpciju štetnih toksina, štiti sluznicu želuca od čireva i gastritisa. Pored toga, visoka koncentracija omega-3 i -6 masnih kiselina u lanenom semenu značajno povećava elastičnost krvnih sudova i srčanog mišića, jača ih i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Čak i ako trenutno nemate problema sa srcem, konzumacija lanenih semenki redovno smanjuje rizik od njihovog razvoja u budućnosti.

Laneno seme je izvor antioksidativnih jedinjenja

Oni štite ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima i imaju moćne antiinflamatorne efekte. Antioksidanti su pravi eliksir mladosti: neguju kožu iznutra, sprečavaju znake starenja i hiperpigmentacije i štite kožu od štetnih efekata ultraljubičastih zraka (pod uslovom da ne zaboravite na SPF proizvode).

Laneno seme je bogato magnezijumom i fosforom, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje mozga i nervnog sistema

Povećavaju koncentraciju i performanse i poboljšavaju memoriju. Brojne aktivne supstance u lanenom semenu jačaju kosti, mišiće i tetive, sprečavaju respiratorne bolesti i vraćaju ravnotežu tela.

Štaviše, laneno seme je neophodno u vašoj ishrani ako želite da smršate

Ono pomaže u sagorevanju visceralne masti, a zbog visoke hranljive vrednosti pruža dugotrajnu sitost i značajno smanje rizik od prejedanja.

Kako dodati laneno seme u svoju ishranu?

Najvažnije: beskorisno je dodavati u hranu cele semenke - tvrda ljuska semena prevazilazi snagu našeg želuca, što znači da telo neće apsorbovati nijedan hranljivi sastojak.

Seme se može zgnječiti ili potopiti u toplu vodu 1-2 sata (tada će ljuska postati mekana i lako svarljiva, a korisne supstance će ući u telo)

Dalje, u zgnječenom ili natopljenom obliku, lan se može dodati bilo gde - ovde vas ograničava samo vaša mašta. Laneno seme je odličan dodatak vašoj jutarnjoj kaši, smoothie-u ili tostu od avokada. Može se posuti po salatama, jelima od povrća i mesa, dodati krem supi i čorbi.

Pročitajte još

Pročitaj još