Sezona bundeve: da li je „kraljica jeseni“ dobra za vaš organizam

Bundeva je jedna od glavnih jesenjih „poslastica“.

Čak i pre nego što je stekla svetsku popularnost i postala jedna od važnih komponenti zdrave ishrane, bundeva se aktivno koristila u medicini. Narandžasta „kraljica jeseni“ ima ne samo prijatan slatki ukus, već i puno korisnih svojstava. Dok je sezona bundeva u punom jeku, preporučujemo vam da je jedete što češće.

Zašto je bundeva korisna?

Bundeva je pravo skladište hranljivih sastojaka. Bogata je prirodnim antioksidantima - karotenoidima (inače, ima ih pet puta više nego u šargarepi), koji joj ne samo daju jarku boju, već i štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavaju upale, usporavaju starenje i štite ćelije od štetnih efekata ultraljubičastih zraka.

Pored toga, bundeva je odličan izvor vitamina C, E, K i vitamina B, koji su neophodni za jačanje imuniteta, održavanje zdrave i lepe kože, podsticanje moždane aktivnosti i sprečavanje gastrointestinalnih bolesti. Vitamin K jača kosti i tkiva, sprečava kalcifikaciju krvnih sudova i povećava njihovu elastičnost. Takođe, bundeva je dijetetski proizvod, ne sadrži trans masti, skrob i velike količine šećera i ima malo kalorija - samo 22 kcal na 100 grama.

Nedostatak holesterola čini bundevu korisnim proizvodom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, a visok sadržaj vlakana doprinosi pravilnom funkcionisanju digestivnog sistema.

Seme bundeve izvor je važnih minerala kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe, natrijum, cink, fosfor, bakar i mangan, koji su neophodni za pravilno funkcionisanje svih telesnih sistema i za jačanje imuniteta.

harpersbazaar.ru

Pročitaj još iz kategorije Dijete & Fitnes