Sezona jagoda: 5 zdravstvenih blagodeti sezonskih bobica

@CHLOELECAREUX

Sezona jagoda je u punom jeku. Uprkos činjenici da su dostupne u supermarketima tokom cele godine, stručnjaci toplo preporučuju da ih jedete samo u sezoni. Prirodni proces sazrevanja bobica, tokom kojeg akumuliraju hranljive materije, usko je povezan sa godišnjim dobom, temperaturom, vlažnošću i nivoom svetlosti. Još uvek nije moguće stvoriti uslove „identične prirodnim“ u plastenicima, a jagode koje se tamo uzgajaju sadrže u proseku 10 (!) puta manje hranljivih sastojaka od bobica koje su sazrele u bašti u prirodnim uslovima.  

Antioksidanti

Kada se govori o antioksidativnom sastavu jagoda, najčešće se pominje vitamin C. U bobicama ga ima zaista puno (oko 2 puta više nego u citrusima). Ali, osim vitamina C, jagode sadrže i niz aktivnih jedinjenja. Pelargonidin je moćan prirodni antioksidans odgovoran za boju ploda - što je bobica tamnija, to više pelargonidina sadrži. Pored toga, jagode sadrže još oko 12 prirodnih antioksidativnih jedinjenja. Ovako bogata kompozicija pruža pouzdanu zaštitu od oštećenja ćelija slobodnim radikalima, što sprečava prerano starenje i inhibira upale.

@bellamichlo

Zdravlje srca

Bolesti srca i dalje su najčešći uzrok smrti za svetsku populaciju, pa o zdravlju srca treba brinuti sada iako ste mladi i nemate zdravstvenih problema. Aktivne supstance - antocijani sadržani u jagodama, smanjuju nivo „lošeg“ holesterola, jačaju zidove krvnih sudova i normalizuju krvni pritisak. Kalijum i magnezijum, kojih je naročito puno u zrelim bobicama, igraju važnu ulogu u normalizaciji krvnog pritiska, kao i u sprečavanju stagnacije tečnosti, što dovodi do edema, kako vidljivih spolja, tako i onih koji mogu nastati na unutrašnjim organima.

Kontrola šećera u krvi

Jagode su jedna od onih slatkih bobica koje dijabetičari mogu da jedu. Zbog svog jedinstvenog sastava u svim pogledima, kao i visokog nivoa fitonutrijenata, ne izazivaju porast nivoa šećera u krvi, a takođe usporavaju apsorpciju šećera. Ovo je važno ne samo za dalju prevenciju dijabetes melitusa, već i za ugodan svakodnevni život - kada je šećer u krvi normalan, osećate se veselo, manje umorno, bolje se koncentrišete i manje ste nervozni zbog sitnica.

@domsli22

Prednosti za figuru

Jagode su savršeni letnji desert za uživanje bez straha od debljanja. Prvo, slatka bobica ima malo kalorija. Na 100 grama ima samo 33 kilokalorije koje se, inače, sagore u samo nekoliko minuta aktivnog trčanja. Drugo, ima nizak glikemijski indeks, što znači da sprečava nakupljanje masti. Treće, sadrži supstance koje pomažu sagorevanju masti.  

Dobar vid

Procenat ljudi koji pate od problema sa vidom stalno se povećava. To je zbog stalnog rada za računarom, i opsesije društvenim mrežama i loše ekologije – možemo nabrajati u nedogled. Brojne studije potvrđuju da su jagode u stanju da spreče razvoj makularne degeneracije mrežnjače, katarakte, suvih očiju, progresivnog slepila i drugih problema povezanih sa starosnim promenama tkiva. Jedinstveni biohemijski sastav bobica omogućava ne samo sprečavanje pojave mnogih bolesti koje dovode do oštećenja vida, već takođe doprinosi progresivnom lečenju postojećih bolesti.

 

Pročitajte još

Pročitaj još