Zdravstvene prednosti kestena za koje možda niste znali

Kesten dolazi sa kontinenta Okeanije i plod je visoke hranljive vrednosti, koji rado uključujemo u svoju ishranu tokom zimskih meseci.

Za razliku od ostalih orašastih plodova, kesten sadrži vrlo male količine masti i ulja i ima visoku količinu složenih ugljenih hidrata što mu daje nizak glikemijski indeks.

Hranljiva vrednost

Kesten sadrži minerale i vitamine i vrlo je dobar izvor proteina, sa smanjenim procentom masti. Sveži kesten sadrži 50% vode, 45% ugljenih hidrata i samo 5% biljnog ulja. Takođe je bogat ugljenim hidratima i vlaknima, što ga čini hranom sa niskim glikemijskim indeksom, odnosno onom koja nas lako čini sitim, održavajući stabilan nivo glukoze u krvi.

Preciznije, 100 gr. kestenja sadrži:

  • 213 kalorija
  • 45,5 gr. ugljenih hidrata
  • 2,4 gr. proteina
  • 8.1 gr. vlakna

Kesten sadrži i kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, natrijum i kalijum. Takođe je poznati po doprinosu pravilnom funkcionisanju creva, kao zamena za žitarice. Sadrži i vitamine B1 i B2, kao i vitamin C i folnu kiselinu.

Kestenje nude brojne prednosti, posebno zbog vitamina i minerala koje sadrže.

Pogledajmo neke od njih:

Zdravlje varenja

Kesten smanjuje nivo holesterola i stabilizuje nivo šećera u krvi. Takođe smanjuje rizik od zatvora i crevnih komplikacija, poput divertikulitisa.

Povećana funkcija mozga

Kesten sadrži vitamine B rastvorljive u masti koji promovišu zdravu kožu, proizvode crvene krvne ćelije i poboljšavaju rad mozga.

Povećan nivo energije

Kesten sadrži velike količine ugljenih hidrata, potrebnih za kratkoročnu i dugoročnu energiju. Oni takođe pomažu nervnom sistemu da funkcioniše.

Jača kosti

Kesten sadrži bakar, koji je element u tragovima koji jača snagu kostiju i imuni sistem.

Smanjen rizik od bolesti

Kesten sadrži mangan, koji je element u tragovima koji se bori protiv slobodnih radikala u telu i smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka. Takođe igra ključnu ulogu u procesu starenja i pomaže u sprečavanju zgrušavanja krvi.

Ne sadrži gluten

Kesten je odličan za pacijente sa celijakijom, jer ne sadrži gluten.

Neželjeni efekti konzumacije kestenja

Pored zdravstvenih blagodeti koje nudi, postoje i neki potencijalni nedostaci kestena.

Visok sadržaj oksalata

Oksalna kiselina je vrsta anti-hranljivih sastojaka koja se nalazi u hrani i može da izazove probleme u prevelikim količinama. Ovo se posebno odnosi na ljude koji su ranije imali probleme sa bubrezima. Iako kesten nije toliko bogat oksalatom kao drugi orašasti plodovi poput badema, i dalje ima visoku koncentraciju jedinjenja.

Alergije

Mnogi ljudi razviju alergiju na kesten, bez obzira da li imaju alergiju na orašaste plodove ili ne.

Za najbolje prednosti preskočite slatkiše poput pirea od kestena i odaberite kuvano kestenje bez dodanih sastojaka ili kupite sveže i pokušajte da ih sami pečete ili kuvate.

Pored tradicionalnih salata, kesten se kombinuje odlično sa gotovo svim vašim omiljenim proizvodima jesen i zimu, kao što su jabuke, kupus, ćuretina, svinjetina, žalfija, majčina dušica i pečurke.

Pročitajte još

Pročitaj još