Kako prepoznati deficit gvožđa u organizmu

Zašto se javlja i kako se nositi sa tim?

Prema statistikama, nedostatak gvožđa u telu primećuje se kod 30-40% stanovništva našeg kontinenta. Uzrok može biti širok spektar faktora, od prehrambenih navika do hroničnih bolesti. Kako prepoznati nedostatak gvožđa, koji su njegovi glavni uzroci i kako se nositi sa njim?

Glavni znaci nedostatka gvožđa

Hronični umor

Naravno, to može biti znak bilo čega, od nedostatka tečnosti u telu do kliničke depresije i hormonske neravnoteže, ali vredi zapamtiti da je upravo gvožđe odgovorno za proizvodnju hemoglobina. Ako u telu nema dovoljno kiseonika, ćelije nisu zasićene kiseonikom – kao rezultat toga, osećamo se umorno odmah nakon buđenja, čak i ako smo dovoljno spavali i pili kafu pre doručka.

Stanje kože

Sa nedostatkom gvožđa, čak i koža koja uopšte nije sklona suvoći može se perutati, a ovde neće pomoći nikakve hidratantne kreme i serumi (kozmetika, na žalost, uopšte nije u stanju da reši problem čiji je koren unutra). Pored toga, kada nedostaje gvožđa, ten poprima nezdrav sivkasti odsjaj i koža gubi svoj prirodni sjaj.

Glavobolja

Glavobolje su takođe povezane sa nedostatkom hemoglobina – ako ćelije ne dobiju dovoljno kiseonika, glavobolja i migrena mogu se pogoršati, što na kraju postaje hronično. Neugodan bonus kod njih je smanjenje performansi, koncentracije i oštećenje memorije.

Stanje kose i noktiju

Sa nedostatkom gvožđa, kosa postaje suva i opada, kao u slučaju kože, ovde neće pomoći maske i ulja. Nokti postaju tanji, lome se, a ploča postaje neravna.

Uzroci nedostatka gvožđa

Dijeta zasnovana na biljkama

Odbijanje životinjskih proizvoda nesumnjivo ima puno prednosti za telo ali ovde ima i nekih nedostataka. Gvožđe iz biljnih proizvoda apsorbuje se mnogo lošije nego ono iz mesa ili ribe zbog niže bioraspoloživosti. Vegani i vegetarijanci treba redovno da se pregledaju kod specijaliste koji će pomoći u prilagođavanju ishrane i, ako je potrebno, propisati dijetetske suplemente.

Loše uravnotežena ishrana

Da bi telu nedostajalo potrebnih supstanci, nije neophodno da se odreknete mesa. Prema statistikama, ljudi koji slede biljnu ishranu ređe pate od nedostatka različitih mikroelemenata, jer su pažljiviji u planiranju dijete. Pokušajte da jedete što raznovrsnije i usredsredite se na prirodnu, minimalno obrađenu hranu.

Jedete hranu koja ometa apsorpciju gvožđa u crevima

Trik je u tome što su to uglavnom sve zdrave namirnice koje su telu potrebne, na primer, soli fitinske kiseline koje se nalaze u integralnim žitaricama, oksalati iz svežeg povrća (naročito rabarbare, spanaća), belanca i polifenolna jedinjenja iz kafe i čaja (koja imaju snažne antioksidativne efekte). Naravno, ne morate se odricati ove hrane, samo imajte na umu da kada je koristite, treba da jedete više hrane bogate gvožđem.

Hronične bolesti

Tu spadaju bolesti gastrointestinalnog trakta – celijakija, čir, inflamatorna bolest creva, tumori, divertikuloza i parazitske zaraze. Međutim, u ovom slučaju, pitanje nadoknađivanja nedostatka gvožđa odlučuje isključivo lekar.

Višak kilograma

Sa prekomernom težinom (ako je to medicinska dijagnoza), često postoji povećana proizvodnja proupalnih supstanci koje ometaju apsorpciju gvožđa i smanjuju njegovu bioraspoloživost.

Redovne sportske aktivnosti

Paradoksalno, fizička aktivnost nije samo korisna. Ona značajno povećava potrebu ne samo za proteinima i tečnostima, već i za vitaminima i mineralima, uključujući gvožđe.

Suočavanje sa nedostatkom gvožđa

Ako se pronađete u nekim od gore navedenih simptoma, trebalo bi da kontaktirate lekara i uradite testove koji će tačno pokazati uzrok. Naravno, vaš lekar može da prepiše dijetetske suplemente koji će brzo dovesti sve pokazatelje u normalu, ali postoji mnogo zdrave hrane bogate gvožđem koju treba dodati u ishranu. Tu spadaju školjke, nemasno crveno meso, heljda, mahunarke (beli pasulj, sočivo i leblebije), suvo grožđe, indijski orah i sok od paradajza.

Najnovije