Koju hranu je zdravije jesti toplu, a koju hladnu

Kako temperatura hrane utiče na organizam?

Pokušavajući da formulišemo ispravnu ishranu, pre svega razmišljamo o tome šta i u kojim količinama jedemo, ne pridajući značaj temperaturi hrane, iako za pravilno varenje i kontrolu težine, upravo taj aspekt igra veoma važnu ulogu.

Sredinom 80-ih godina prošlog veka „hladna dijeta“ bila je veoma popularna (posebno među balerinama i modelima). Njena pravila sugerisala su upotrebu hladne hrane, ponekad čak i ledene. „Hladna dijeta“ je obećavala brz gubitak kilograma, jer telo troši energiju ne samo da svari hranu, već i da je zagreje. U stvari, takva dijeta će pomoći da se stekne disbioza i ozbiljni problemi sa gastrointestinalnim traktom, a ne da se smrša.

Pre svega, trebalo bi da se odreknete hladne proteinske hrane (da, ne treba jesti ni hladni file lososa ili piletine). Hladna hrana brže prolazi kroz gastrointestinalni trakt i ne zadržava se u stomaku u dovoljnoj količini vremena. Kao rezultat, proteini nemaju vremena da se razlože na aminokiseline i neprobavljeni ulaze u creva.

Zašto je opasno?

U najboljem slučaju, ovakva ishrana može dovesti do osećaja težine u stomaku, u najgorem – razvoj disbioze, metaboličkih poremećaja, pa čak i ozbiljnih gastrointestinalnih bolesti.

Bilo koju hranu pripremljenu sa uljem – žitarice, meso ili povrće takođe treba jesti toplu. Hladne masti se lošije razgrađuju, pojavljuju se nelagodnost i težina u abdomenu. Generalno, nutricionisti preporučuju da se sva kuvana hrana jede topla. Odnosno, ne treba da podgrevate samo sveže povrće i voće koje jedete sirovo (ali preporučuje se da ih izvadite iz frižidera 30-40 minuta pre jela, tako da se zagreju na sobnoj temperaturi).

Izuzetak od ovog pravila je krompir. Tokom njegove pripreme odvijaju se složene reakcije sa skrobom, koje se završavaju samo u vreme njegovog hlađenja. Ovde smo već detaljno pisali o prednostima hladnog krompira.

Još jedno pravilo koje treba zapamtiti je da ne mešate toplu i hladnu hranu. Ova kombinacija otežava osećaj sitosti na vreme i nosi ozbiljan rizik od prejedanja. Ovo se često koristi u restoranima brze hrane: vruća pljeskavica ili pomfrit u kombinaciji sa ledenom Coca Cola-om, navešće vas da pojedete mnogo više nego što bi trebalo, jer osećaj sitosti dolazi mnogo kasnije.

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.