Koliko šećera možete pojesti dnevno

Kako ne biste naštetili zdravlju.

Svi stručnjaci i sledbenici zdravog načina života u svetu odavno su objavili pravi rat šećeru, zapravo, oni zagovaraju generalno odricanje od šećera. Naravno, nema sumnje da šećer nije zdrav za telo, ali ponekad zaista želite porciju svoje omiljene torte ili par komada čokolade. Čvrsta ograničenja mogu dovesti do poremećaja ishrane i mnogih drugih nevolja, pa se ponekad može jesti i šećer, ali to treba činiti sa krajnjim oprezom.

Mi vam otkrivamo koliko šećera možete pojesti da biste zadovoljili potrebe za slatkišima i da ne biste naštetili svom zdravlju.

Pravi šećer

Nije tajna da postoji prirodni šećer prirodan i veštački. Prvi se nalazi u voću, medu i drugoj prirodno slatkoj hrani, dok se drugi dodaje veštački (u slatkiše, peciva, razne sosove i poluproizvode). Stručnjaci preporučuju potpuno napuštanje belog šećera, a upotreba deserta čiji je sastavni deo minimizirana je. Bolje je piti kafu ujutru sa kašikom meda, a slatkiše zameniti, na primer, urmama. Po slatkoći, ovo voće nije inferiornije od čokolade, ali sadrži vlakna i mnogo korisnih elemenata u tragovima. Ako i dalje želite jesti desert, pripremite ga sami, koristeći steviju ili agavin sirup umesto belog šećera.

Koliko šećera možete pojesti dnevno?

Prema statističkim podacima, u proseku premašimo dnevnu normu šećera za oko dva puta, što ne samo da obezbeđuje 300 dodatnih kalorija (povećava rizik od dobijanja kilograma), već može izazvati i niz neprijatnih zdravstvenih posledica. Pa koliko šećera možete pojesti? Ova vrednost nema minimalni prag, jer je šećer potreban proizvod. Telo treba ugljene hidrate, ali je bolje upotrebljavati žitarice, povrće i voće kao njihov izvor. Gornja granica je oko 25 g dnevno, ali ne više. Ovih 25 g uključuje ne samo slatkiše, već i povrće, voće, soseve (bolje je da ih sami kuvate). Naravno, ako se sva hrana koju konzumirate dnevno uklapa u normu za kalorije, debljanje vam ne preti, bez obzira koliko šećera pojedete. Ali zloupotreba slatkiša može dovesti do razvoja različitih hroničnih bolesti srca, krvnih sudova i dijabetesa tipa 2, pa što manje jedete šećer, to je bolje.

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.