Problemi sa kosom koji su poznati svakoj devojci

I kako ih rešiti.

Svaka devojka želi da ima lepu i zdravu kosu, međutim, neretko se dešava da naša kosa u jednom momentu prestane da izgleda “živo”, a mi ne možemo uvek da shvatimo u čemu je zapravo problem. Kosa je ogledalo našeg zdravlja. Promena stanja kose nam signalizuje da se u organizmu dešava nešto, zbog čega morate znati uzroke problema.

Prekomerni dnevni gubitak kose

Dnevno gubimo oko 50-150 dlaka. Stopa gubitka kose je individualna, zavisi od broja folikula i naslednosti. Ako dođe do prekomernog gubitka kose, može ga izazvati akutna (kratkotrajna) ili hronična (dugotrajna i ponavljajuća) bolest. Gubitak kose izazvan akutnom bolešću (kao što je grip, trovanje hranom ili visoka groznica) ne zahteva poseban tretman. Obično se javlja 6-12 nedelja nakon događaja koji ga je izazvao. Ako se gubitak kose nastavi ili ponavlja, trebalo bi da se javite svom lekaru. Najčešći uzroci hroničnih bolesti su:

– nedostatak gvožđa i feritina (skladišteno gvožđe). Naročito je čest kod žena tokom menstruacije, posle operacije i u postporođajnom periodu;

– nedostatak vitamina B12 i D;

– bolest štitne žlezde;

– visok nivo stresa;

– dijeta koja nije pogodna za vaše telo i nedostatak energije;

– visoki nivo žive (uzrokovan čestim konzumiranjem previše ribe sa visokim sadržajem žive, kao što su tunjevina, sabljarka i španska skuša).

Proređivanje kose

– Prehrambene greške: telo naglo prestaje da prima vitamine i minerale u dovoljnim količinama.

– Traumatične procedure. To može biti nekvalitetno farbanje ili tretiranje kose.

– Hormonski poremećaji (pubertet, trudnoća, dojenje i menopauza).

– Intoksikacija organizma – redovno trovanje alkoholom i nikotinom. Sužavanjem krvnih sudova krv prestaje da teče do vlasišta i metabolički procesi se poremećuju u ćelijama, što dovodi do stanjivanja strukture dlake.

– Visok nivo stresa.

Krhka kosa

Rast slabe, lomljive kose može biti uzrokovan nedostatkom proteina. Dodajte barem mali deo proteinske hrane u svoju ishranu. Dobri izvori proteina su jaja, masna riba, školjke, nemasno meso, sir s niskim sadržajem masti, kvinoja, tofu i orasi. Problem može biti uzrokovan i nedostatkom cinka, kog ima puno u proizvodima kao što su ostrige, slanutak, biftek od filea, semenke konoplje i orah.

Svarb vlasišta

Nedostatak omega-3 masnih kiselina u ishrani može pogoršati stanje kože glave. Omega-3 obiluje masnom ribom (losos i skuša), orasima, jajima, klicama i semenkama lana. Stres takođe može izazvati svrab kože glave. Lekari preporučuju da vitamini A, B i E. budu uključeni u dnevni meni.

U ishranu dodajte više narandže i crvenog povrća i voća, jaja, mlečnih proizvoda i ribe.

Kosa je jedna od poslednjih koja prima hranjive materije koje konzumiramo. Bez obzira koje proizvode koristimo, morate imati na umu da ako ne sledite zdravu uravnoteženu ishranu, a takođe ne kontrolišete i opšti nivo zdravlja i stresa, zdravlje i lepota vaše kose neće vas zadovoljiti. Takođe je jednako važno zapamtiti pravilnu negu kose.

harpersbazaar.com/uk/@tinakunakey

 

Najnovije