Sve što treba da znate o mitu sede kose

Dok su žene sve umornije od borbe sa prirodom i kosom koja gubi pigment, verujemo da postoji elegantan način da istaknete sede vlasi.

Koliko god novih sedih da nam izraste, izgleda nikako da pronađemo mudriji način da ih ukrotimo. Kada je nega lica i tela u pitanju, na raspolaganju nam je gomila opcija u vidu proizvoda, tretmana, pa i hirurških intervencija. Ali što se tiče sedih vlasi, tu smo i dalje nekako zbunjeni. U proseku, većina žena već u ranim četrdesetim ima određen broj sedih (neke i mnogo ranije), a sa ulaskom u pedesete zahvaćen je znatan deo kose. Da li postoji način da sedimo graciozno?

Verujemo da su mnoge žene umorne od učestalog farbanja i sakrivanja sedog korena kose. One sanjaju da jednog dana prestanu da kupuju farbu i okončaju taj naporan ciklus. Ali, boje se. Prema mišljenju psihologa Carolyn Mair, problem leži u činjenici da živimo u društvu opsednutom mladošću, gde je norma eliminisati svaki znak starenja. Ukoliko to ne radite, ostavljate utisak osobe koja ne vodi dovoljno računa o sebi.

Ovih dana, pravo merilo lepote znači da se osećate dobro u svojoj koži, a ono zahteva vežbanje samoprihvatanja i samopouzdanja. Možda je ključ naći način da se osećate dobro i ispunjeno dok ponosno nosite sede vlasi. Na kraju krajeva, tu su i žene na koje se možete ugledati poput Jamie Lee Curtis i Diane Keaton, jer su one odabrale da istaknu svoju sedu kosu. Još jedna žena za uzor je Catherine Hayward, modna urednica britanskog Esquire magazina, koja ističe svoje sede pramenove kroz prizmu jedinstvenog ličnog stila i izgleda fantastično. “Samo sam išla zajedno sa onim što moja kosa želi, da bude svetlija napred, a tamna pozadi”, kaže Haywardova (njene fotografije pogledajte na Googlu, oduševićete se).

Međutim, pored belih vlasi, možda je veći problem tekstura dlake. Seda kosa se mrsi i prilično je suva. Dobru i poslušnu frizuru sada je teže nego ikad postići. Vaš najbolji prijatelji su regeneratori i maske, koje treba ostavite preko noći da deluju. Ako niste vešti sa feniranjem, nije loše da jednom nedeljno odete na feniranje kod profesionalca, vredi svaki dinar.

Seda kosa zahteva i potpunu reorganizaciju vaše police sa kozmetikom u kupatilu. Kako vlasi gube melanin, počinju da menjaju oblik i gube elastično svojstvo koje su nekada imale. Mit je da sede vlasi postaju krute i čvrste, one su zapravo tanje i nežnije. Istovremeno, lučenje sebuma i potrebnih ulja na temenu se usporava, te dlaka postaje suvlja. Isušene vlasi ne mogu da reflektuju svetlost, te kosa gubi sjaj, pa je glavni fokus na zaglađivanju i vraćanju sjaja. Sada na tržištu postoje izvanredni proizvodi isključivo formulisani za sedu, krhku ili farbanu kosu, kao i šamponi koji će sprečiti ispiranje boje izazvano nekim mineralima koji se nalaze u vodi.

Sada dolazimo do pitanja – kako iskontrolisati ovaj spektar različitih tonova, mešati so i biber na vašem temenu sve dok cela kosa ne postane bela. Ako se farbate u plavo, a imali ste tamnu kosu, ovaj proces je vrlo vidljiv, a traje godinama… Hayward kaže da je sama farbala svoj koren kose, kako bi održala svoj zašitni znak, u vidu belih pramenova koji joj uokviruju lice, ali je ovu praksu nedavno prepustila frizeru. Majstor za boju Marley Xavier, koji radi sa čuvenim frizerom Joshom Woodom, ima savršen način da zakamuflira izrastak. On je često zadužen za frizure na Miu Miu i Marc Jacobs revijama i ovu tehniku naziva lip glossing za kosu. Kad ofarba kosu, na koren stavi tamniju boju kako bi ublendao sede vlasi i umanjio prelaz između sedih i farbe.

Transformacija u potpuno sedu kosu sada je mnogo izvodljivija, delom zbog kulturološke promnene, ali i zbog činjenice da kompanije sada imaju izuzetne proizvode koje olakšavaju ovaj proces.

Bojenje kose sada može da se radi u mnogo većem intervalu. Poenta je da istaknete svoje prirodne tonove, malo utoplite vaše sede i ublendate sa izrastkom. Želite da postignete dozu mekoće i ženstvenosti.

Ali ni količina dobrih proizvoda ni svi saveti frizera neće doneti odluku umesto vas. Morate sami uzeti stvar u svoje ruke. Društvo najzad počinje da prihvata žene sa sedom kosom, jer i one mogu biti divne srebrne lisice, kao i njihovi muški partneri. Ne biti mlad ne znači ne biti mladolik.

Prevod: Katy Young

Foto: Profimedia
 

Najnovije