Kralj zelenog sveta – Spanać

Bilo koji nutricionista će vam reći da zeleno povrće treba da bude prisutno u zdravoj ishrani. Neobično je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima, koji su potrebni za pravilno funkcionisanje ljudskog tela. Međutim, nije svo zelje podjednako zdravo. Spanać se s pravom smatra apsolutnim rekorderom: njegovi listovi sadrže ogromnu količinu hranljivih materija koje teško mogu da se nađu u bilo kojem drugom proizvodu.

Zašto je spanać dobar za vas

Sa malim sadržajem kalorija (23 kcal na 100 g), spanać je neobično bogat vitaminima i mineralima. Ovo je pravo skladište vitamina C – moćnog prirodnog antioksidansa koji je neophodan za zdravlje srca, jak imunitet i lepotu kože. Samo jedna šolja svežeg spanaća sadrži celokupnu dnevnu potrebu za vitaminom K – neophodnim za zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema. Nedostatak vitamina K može prouzrokovati poremećaje u radu srčanog mišića, kao i oštećenje zidova krvnih sudova i njihovu kalcifikaciju.

Pored toga, listovi zelenog spanaća su neuobičajeno bogati vitaminima B grupe (posebno folnom kiselinom), koji su neophodni za sintezu crvenih krvnih zrnaca i pravilno kognitivno i mišićno funkcionisanje. Mineralni sastav spanaća je takođe impresivan – sadrži gvožđe, magnezijum, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje svih telesnih sistema. Pored već pomenutog vitamina C, spanać je bogat i drugim antioksidansima, uključujući kaempferol i kvercetin. Slobodni radikali, oštećujući ćelije tela, u njima pokreću oksidativne procese koji mogu da izazovu mnoge hronične bolesti i prevremeno starenje. Antioksidanti štite organizam od slobodnih radikala, kao i od izlaganja UV zračenju, što može izazvati bore, hiperpigmentaciju, pa čak i melanom. Aktivne supstance sadržane u lišću spanaća pomažu u normalizaciji krvnog pritiska, a pogodne su za osobe sa hiper- i hipotenzijom. Visok sadržaj vitamina A u zelenilu štiti oči od svakodnevnog stresa i pomaže u sprečavanju oštećenja vida.

U kom je obliku najbolje jesti spanać

Spanać se može jesti i sirov i kuvan, a nutricionisti ne preporučuju da se zadržavate na jednoj stvari. Dok se neke hranljive materije u spanaću uništavaju visokim temperaturama, druge povećavaju svoju koncentraciju. Zato u salate, napitke i sendviče dodajte sveže lišće spanaća, a termički obrađen u toplo jelo. Ono što je najvažnije, ne zaboravite na zdrave masti: vitamini A i K su topivi u mastima, što znači da ih telo neće apsorbovati bez masti. Odličan dodatak spanaću je avokado, masna crvena riba i maslinovo ulje.

foto:bazaar.ru

Najnovije

Politika kolačića
Harper's Bazaar Srbija logo

Koristimo kolačiće i slične tehnologije za skladištenje i pristup informacijama na Vašem uređaju. Neke od ovih tehnologija su tehnički neophodne da bi vam pružile bezbednu, funkcionalnu i pouzdanu web stranicu. Takođe, želimo da postavimo opcione/dodatne tehnologije kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo.

Dodatne informacije su dostupne na stranici politika privatnosti.

Neophodni kolačići

Ovi kolačići su neophodni za normalno funkcionisanje web sajta, jer omogućavaju osnovne operacije poput održavanja vaše sesije, obezbeđivanja sigurnosti i pravilnog rada ključnih funkcionalnosti stranice.

Analitički i kolačići trećih strana

Ovi kolačići nam omogućavaju da razumemo kako pristupate stranici i Vaše navike pregledanja (npr. pregledane stranice, vreme provedeno na stranici, klik na sadržaj). Oni nam omogućavaju da analiziramo performanse i kvalitet naše stranice i da otkrijemo moguće greške.

Omogućavanje ovih kolačića pomaže nam da poboljšamo naš web sajt.