Kako izbeći zamke loše našminkanog lica

9 najčešćih grešaka koje pravimo u želji da zablistamo

Svima nam se dogodilo da posle uloženog truda da se lepo našminkamo i naše lice zasija u punom svetlu, to tako ne bude. I pitamo se gde smo pogrešili, a čini nam se da smo sve uradili “po protokolu”. Otkrićemo vam najčešće greške koje činimo, a koje doprinose da izgledamo izveštačeno, napadno ili pak starije.

1 Pogrešan izbor pudera. Puder treba da bude iste boje kao što je vaš ten, ni svetliji ni tamniji. U suprotnom, izgledaćete neprirodno i izveštačeno. Svrha pudera je da prikrije nepravilnosti na licu, ali je i podloga za šminku. Kada kupujete puder, najbolje je staviti ga na vrat i razmazati, ukoliko ne ostavlja nikakav trag, to znači da ste odabrali pravu nijansu. Umerenost je ključna, previše pudera na licu deluje ružno.

2 Stavljanje bronzera na celo lice. Bronzer služi da licu date svežinu, da ga oblikujete i naglasite njegove najlepše delove, poput jagodica ili vizuelno suzite nos… Nanosi se na T zonu i jagodice, nikako na celo lice, baš kao i iluminator.

3 Korektor nanosite pre pudera. Ovaj magični proizvod koji briše neželjene nepravilnosti stavlja se posle pudera, senke za oči i maskare.

4 Nosite celu paletu boja na kapcima. Tokom dana, sasvim je dovoljna jedna boja na očima i to nenapadna. Za veče, možete eksperimentisati, ali sasvim su dovolje tri nijanse senke odjednom – srednja nijansa na kapcima, nešto svetlija za područje ispod obrva i najtamnija na mesto gde stavljate ajlajner.

5 Ajlajner bode oči. I to ne samo vaše, već i onoga ko vas posmatra. Ovaj magični proizvod može na lep način da istakne oči, ukoliko ga pravilno stavljamo, ali i da ih učini manjim nego što jesu, ako to pogrešno činimo. Isključivo ga nanosite na gornji kapak, nikako ispod oka, pogotovo ukoliko sitne oči. Isto se odnosi i na krejon. Ajlajner ili krejon uvek se stavljaju pre maskare. Linija iznad oka treba da ide nagore, nikada naniže, kako ne biste postigli efekat tužnog izgleda. Najbolje ga je koristiti za veče, nikako tokom dana.

6 Neprirodne obrve mogu da anuliraju sve ono što ste dobro uradili šminkajući lice. Previše iščupane obrve, baš kao i previše popunjene olovkom ili pak napadno tetovirane doprineće da izgledate neprirodno i pokvariti kompletan utisak šminke na licu.

7 Preterivanje s proizvodima koji posvetljuju. Svetlucave čestice sve češće srećemo u raznim kozmetičkim proizvodima, što može doprineti da izgledamo svežije i mlađe, što ćemo i postići ukoliko ne preteramo sa nanetom količinom i to radimo na ciljana mesta: jagodice, ispod očiju, između korena nosa i oka.

8 Nijansa ruža nije u skladu sa tenom. Boja karmina mora biti u skladu sa tenom, punoćom usana, kao i u skladu sa tim da li želimo da naglasimo oči ili usne. Naime, ukoliko ste oči naglasili jakom šminkom, na usne stavite nude ruž i obrnuto. Ukoliko ste stavili samo ajlajner i maskaru, usne mogu biti obojene jarkom bojom. Ukoliko su vam usne tanke izbegavajte tamne i mat nijanse, jer će usne u tom slučaju izgledati još manje.

9 Uokvirujete usne. Olovku za usne izbegavajte ukoliko niste ovladali tom tehnikom. Ona se stavlja odmah iznad linije usana, a njena boja mora da bude identična ružu koji nanosite. Pre iscrtavanja usana, uvek se utapka malo pudera.

Najnovije