Može li cikorija zameniti kafu

Prekomerna konzumacija kofeina utiče na zdravlje organizma. Što se više ljudi odluči da smanji unos kofeina (ili ga potpuno ukloni), to više različitih alternativa vidimo na tržištu. Na prvom mestu je cikorija, koja ima ukus kafe.

Otkrivamo šta je cikorija, kako se upotrebljava i da li se može smatrati punopravnom alternativom kafi.

Šta je cikorija?

Napitak je napravljen od korena cikorije, koji se suši, prži i melje poput prave kafe. Oko ukusa ima puno kontroverzi: neko tvrdi da se ne može razlikovati od kafe, neko ovo piće smatra prilično specifičnim i nimalo „kafom“. Ipak, količina hranljivih sastojaka u korenu cikorije je impresivna: vitamini grupa A, B i E, vitamin C, vlakna, magnezijum i insulin (što ga čini idealnim pićem za ljude sa dijabetesom). Pored toga, ona (za razliku od kafe koja iritira sluznicu želuca) blagotvorno deluje na zdravlje digestivnog sistema.

Koje su zdravstvene prednosti cikorije?

Nutricionisti jednoglasno utvrđuju nekoliko korisnih svojstava cikorije:

  • visok sadržaj vlakana i mikroelemenata osigurava zdravo varenje i normalizuje ravnotežu crevne mikroflore;
  • prevencija dijabetesa zbog visokog sadržaja insulina;
  • smanjuje rizik od zapaljenskih procesa u telu i jača imuni sistem.

Da li je cikorija okrepljujuća poput kafe?

Dobro je poznata činjenica da kofein okrepljuje, poboljšava performanse i koncentraciju. Cikorija uopšte ne sadrži kofein. Međutim, ako pijete cikoriju mesec dana (minimum), ukupni umor tela će se smanjiti pod uticajem kompleksa vitamina. Ali ako morate hitno da se oraspoložite nakon neprospavane noći, šolja crne kafe biće mnogo efikasnija.

Da li cikorija ima ukus kafe?

Pa ipak, kafa i cikorija su potpuno različite biljke, i bez obzira na to šta kažu, imaju i veoma različit ukus. Bilo bi čudno kada bi zrna drveta kafe imala isti ukus kao i koren biljke slične maslačku. Ako ste pravi poznavalac kafe i sortu možete prepoznati po njenom mirisu i zemlju iz koje je doneta po ukusu, teško će vam se svideti cikorija.

Da li je moguće potpuno zameniti kafu cikorijom?

Biljke i pića od ovih biljaka se previše razlikuju da bi se moglo ocenjivati u pogledu zamenjivosti. Svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Izbor je na vama.

harpersbazaar.ru

Najnovije