5 jednostavnih načina da podmladite kožu lica

Ko ne bi poželeo savršenu, blistavu i zdravu kožu u svim starosnim dobima?

Pitanje je retoričko, no odgovor zavisi od posvećenosti brizi o sopstvenom telu, ali i duhu. Brojna naučna istraživanja dovode do istog zaključka – svega 20% starenja povezano je sa genetikom. Preostalih 80% duguje se spoljašnjim faktorima (UV zračenje, zagađenje) i unutrašnjim uticajima. Neki od njih, kao što su hormonski status ili anksioznost, rezultat su kombinacije složenih faktora i nije lako dovesti do promene. Ishrana je, međutim, uz pravilnu negu kože, najjednostavniji način da u relativno kratkom roku poboljšamo izgled, ali i usporimo njeno starenje dugoročno. Predlažemo sledećih pet stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju ako želite da unapredite stanje kože inside-out:

1. Održavajte vitamin D na optimalnom nivou

Vitamin D smatra se vitaminom – ključem za zdravlje kože, a njegov nedostatak najbrže ćete primetiti. Simptomi uključuju pojavu akni i bubuljica, preranu pojavu borica, perutanje pa i ekceme. Ukoliko analizom utvrdite manjak razmotrite uvođenje suplemenata, uz konsultaciju sa lekarom. Ishranu pojačajte namirnicama najbogatijim ovim vitaminom –  masnom ribom, ribljim uljem i žumancem, ali i pečurkama i obogaćenim mlekom i žitaricama. I mada višesatno sunčanje, pogotovo bez zaštite, vodi do zdravstvenih i estetskih problema, dvadesetak minuta na suncu dva do tri puta nedeljno, izloženog lica, ruku i nogu neophodno je za stvaranje vitamina D.

2. Voda, voda, voda

Znamo da treba piti dovoljno vode, no kao i druge često ponavljane istine, doživljavamo to kao nešto šta se podrazumeva, a često slabo primenjujemo. Dehidracija organizma podrazumeva i dehidraciju kože. Kada je dehidrirana, ona gubi elastičnost i postaje sklonija razvoju bora, a ujedno se pojačava suvoća. Hidrirana koža je jedra, čini da izgledamo mladoliko i odmorno, a to se ne postiže isključivo kozmetikom. Većini je za normalno funkcionisanje organizma dovoljno 6 čaša vode.

3. Velika količina šećera vodi u starenje

Rafinisani šećer aktivira proces koji razbija kolagen čime koža gubi elastičnost i kreću znaci starenja. Teško je izaći iz začaranog kruga zavisnosti od šećera, no pokušajte da obogaćujete ishranu novim zdravijim namirnicama.

4. Nivo gvožđa u organizmu ne sme biti prenizak

Gvožđe je deo procesa metabolizma kolagena, najzastupljenijeg proteina u telu, odgovornog za strukturu kože. Bez kolagena naša koža gubi elastičnost i čvrstinu, izgleda opuštenije. Unesite dovoljno gvožđa kako biste odložili starenje. Najbolji izvori gvožđa su oni životinjskog porekla – crveno meso, riba i morski plodovi. Potrudite se da se na vašem stolu često nađu i mahunarke, zeleno lisnato povrće, brokoli i kelj, kao i voće poput jagoda, dinja i naročito suvog voća. Kombinujte sa namirnicama bogatim vitaminom C kako biste poboljšali iskoristivost.

5. Uključite zdrave masti

Neke zdrave masti ponašaju se kao prirodni ovlaživač kože, poboljšavajući elastičnost i mekoću. Druge, poput omega 3 masnih kiselina, imaju i antiinflamatorna svojstva. Možete ih pronaći u orašastim plodovima i semenkama lana ili suncokreta, masnoj ribi i avokadu.

I ne zaboravite – koža je odraz stanja celog organizma i samo sveobuhvatni pristup može doneti potpune i trajne rezultate.

Piše: Sonja Živković

Foto: Unsplash

Najnovije