9 činjenica koje treba da znate o zaštiti od sunca

Leto volimo zbog toplih sunčevih zraka koji nas ujutru nežno bude i daju energiju dok šetamo parkom ili se opuštamo na plaži, ali često zaboravljamo koliko sunce može biti opasno za našu kožu.

Naravno, svi su čuli za standardne zaštitne mere poput redovnog obnavljanja losiona i krema sa zaštitnim faktorom, ali postoji još nekoliko činjenica koje je dobro znati.

Koristite balzam za usne ili karmin sa zaštitnim faktorom

Usne su vrlo osetljivo područje koje je podložno negativnim efektima sunca i preranom starenju, ni manje ni više nego koža lica. Zbog toga za leto treba da birate proizvode za usne sa SPF zaštitom ili usne obojite karminom sa dubokim pigmentom, poput crvene ili ružičaste.

Zaštitite se od zračenja

Zračenje uređaja je štetno za našu kožu kao i sunčeva svetlost. U kancelariji i kod kuće koža je izložena štetnim efektima sa ekrana računara i telefona, što rezultira preranim borama, podočnjacima ispod očiju, hiperpigmentacijom i gubitkom elastičnosti kože. Ovaj fenomen je otkriven ne tako davno i naziva se „digitalno starenje“. Naravno, glavni savet za rešavanje je digitalna detoksikacija. Odložite sve uređaje 2-3 sata pre spavanja, a ako vas posao ne pušta ni noću, na pametni telefon ili laptop instalirajte poseban program koji menja sastav svetlosti koju emituje LCD ekran u zavisnosti od vremena dana. Izaberite kozmetiku sa snažnim antioksidativnim dejstvom i u svoju hranu uvrstite hranu bogatu vitaminima E, C i karotenom.

Obratite pažnju na sastav SPF krema

Sunce dehidrira kožu, čineći je veoma suvom, olakšavajući prodiranje sunčevih zraka unutra. Izaberite kreme za sunčanje sa keramidima i masnim kiselinama. Keramidi popunjavaju „praznine“ u sloju kože koje nastaju od sunčeve svetlosti, smanjuju njenu propustljivost za štetne materije i smanjuju gubitak vlage.

Kompletna UV zaštita iznutra

Da bi se stvorio jači štit od štetnog dejstva sunca, preporučuje se konzumiranje omega-3 koja ima protivupalna svojstva. Tableta aspirina po povratku sa plaže smanjuje upale izazvane izlaganjem UV zračenju. Ovi dodaci smanjuju rizik od raka kože.

Koristite SPF u avionu

54% ultraljubičastih zraka prodire kroz staklo, pa su piloti prinuđeni da redovno sprovode postupke kako bi sprečili razvoj melanoma. Sat na nebu u smislu štetnih efekata ekvivalentan je 20 minuta u solarijumu. Stoga, ako volite da gledate hirovite oblake sa prozora aviona, obavezno koristite SPF kremu.

Ne štedite kremu za sunčanje

Ne zaboravite da stalno obnavljate zaštitu dok ste na suncu, jer 60% kreme isparava na direktnoj sunčevoj svetlosti. Nanesite obilno i najmanje 15 minuta pre nego što napustite kuću kako bi zaštita stupila na snagu.

Ne pokušavajte brzo da preplanete

Celodnevno ležanje na plaži u nadi da ćete trenutno preplanuti rezultiraće crvenom, oštećenom kožom umesto zlatnog tena. Crvena preplanula koža predstavlja povredu kože koja će vas boleti, a zatim se oljuštiti. Takva “brza” preplanulost takođe je veoma opasna po zdravlje, jer povećava verovatnoću raka kože. Da biste dobili prelepu nijansu, morate pažljivo zaštititi kožu SPF kremom i ne zloupotrebljavati vreme provedeno na suncu. Zapamtite: što duže vam treba da postignete prelepu preplanulost, to će duže ostati na koži.

Sprijateljite se sa SPF-om tokom cele godine

UV zračenje deluje ne samo leti, već i u hladnim zimskim danima, stoga je neophodno štititi kožu tokom cele godine. Štaviše, izlaganje UV zračenju se povećava za 80% kada se odbija od snega. Da biste zaštitili kožu, zimi je dovoljna hidratantna krema ili SPF podloga.

Ostavite parfem za vrele letnje noći

Područja kože prekrivena parfemom ranjivija su na ultraljubičasto zračenje. Ponekad ovo postaje razlog za pojavu staračkih pega na vratu.

Najnovije