Harper's Bazaar Srbija

Alergija na sunce: šta je fotodermatitis i kako utvrditi da li ga imate

Fotodermatitis ili, kako ga često nazivaju, „alergija na sunce“ je bolest kože koja se manifestuje kada ste preosetljivi na ultraljubičaste zrake.

Dva su faktora koji uzrokuju bolest: endogeni i egzogeni. Prvi faktor nastaje zbog metaboličkih poremećaja ili imunoloških patologija koje izazivaju alergije, a drugi je povezan sa supstancama koje dospevaju na kožu i menjaju se pod uticajem sunčeve svetlosti. To može biti hlor, polen, kreme, dezodoransi, lekovi ili hemikalije za domaćinstvo. Oba oblika karakteriše hiperpigmentacija – stvaranje mrlja na licu, rukama i drugim delovima tela uzrokovano nakupljanjem pigmenta melanina u koži. Takođe se mogu pojaviti crvenilo, perutanje kože ili svrab. Pojava određenih znakova fotodermatitisa zavisi od stepena osetljivosti na ultraljubičaste zrake, vrste kože, opšteg stanja tela, trajanja i intenziteta izlaganja alergenu. Neki ljudi mogu da se onesveste ili imaju nizak krvni pritisak.

Šta da radite?

Pogođena područja treba tretirati pantenolnom ili hormonskom kremom. Takođe je vredno konsultovati se sa svojim lekarom da biste dobili odgovarajući antihistaminik.

U lečenju fotodermatoze, kozmetički postupci su se dobro dokazali. To može biti biorevitalizacija i mezoterapija – oni imaju za cilj poboljšanje kvaliteta dermisa, rast zdravih ćelija i smanjenje akumulacije melanina u koži. Pored toga, postupci pomažu u nadoknađivanju nedostatka hranljivih sastojaka, dubokom hidriranju, nezi, obnavljanju kože i produžavanju njene lepote i mladosti.

Ne zaboravite na prevenciju bolesti – posebno ako znate da ćete puno vremena morati da provedete na suncu. Tokom ovog perioda preporučuje se ograničenje upotrebe parfema, upotreba kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, ako je moguće, sunčanje samo u jutarnjim ili večernjim satima. Takođe treba da isključite aktivne kozmetičke postupke pre odlaska na more.

Najnovije