Harper's Bazaar Srbija

Spavajte kao zvezde: Poznate ličnosti otkrivaju svoje trikove za uspešan san

Uz njihove male tajne ujutru se nećete buditi nervozni i otečeni.

Svakom se ponekad desi da se ujutru probudi sa otečenim licem (puffy face, morning face, sushi face), ali ako je to nešto što vam se dešava svaki dan, pravo je vreme da, umesto kupovine mejkapa sa sjajnom pokrivnom moći, porazmislite o nekim životnim navikama.

Možda previše pijete, pa telo u toku noći ne uspeva da razgradi sav alkohol, što se uvek najviše vidi na licu, ili jedete preterano slanu hranu, a so vezuje vodu, ili jednostavno preterujete sa ispijanjem tečnosti pred spavanje, a ona se u ležećem položaju lošije transponuje u organizmu. 

Iako mogu da se jave kao posledica prekomernog spavanja, naduvenost, podočnjaci i siva koža najčešće su posledica premalo sna. Ako uz to dodamo svakodnevu izloženost stresu, manjak fizičke aktivnosti tokom dana i hranu koja ne prija organizmu, vreme je da se okrene novi list. 

Za početak, pred odlazak u krevet smanjite unos vode, alkohola i slane hrane. Vežbajte, jer to ubrzava metabolizam i cirkualciju (tečnost se skuplja uvek u onim delovima sa oslabljenom mikrocirkulacijom).

A evo šta nekoliko poznatih ličnosti radi kako bi spavalo što bolje i ujutro izgledalo zanosno. U nastavku ćete saznati sve o aplikacijama za spavanje, LED lampama, kristalima i zvučnim talasima. 

Viktoria Beckham, dizajnerka

Volim kristale i kristalnu energiju, i imam ih mnogo pored kreveta – kaže dizajnerka i nekadašnja članica sastava Spice Girls. “Često ih držim u ruci dok meditiram ili pokušavam to da radim, kako bih se opustila. Obavezno spavam sa maskom na očima, jer mi je potreban potpuni mrak, za razliku od Davida koji voli otvorene prozore i razmaknute zavese”, otkriva Victoria.

Dizajnerka je, u vezi sa spavanjem, dobila i jedan dobar savet od doktorke iz Baden Badena.

– Umesto da dođete kući i provedete veče izležavajući se u pidžami, što mi volimo da radimo kao porodica, naviknite se da kasnije obučete pidžamu, tik pre nego što odete u krevet, tako da to postane vaša rutina. Volim svoje rutine.

Huda Kattan, preduzetnica i šminkerka

Opsednuta sam magnezijumom, kaže Huda i otkriva da joj ovaj mineral pomaže da zaspi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HUDA KATTAN (@hudabeauty)

Ima i bonus savet.

– Kad ne bih mogla da spavam, nekada sam ležala budna i razmišljala, a sada slušam audio knjige. I uzimam svoj magnezijum.

Rosie Huntington-Whiteley, model i CEO kompanije Rose Inc

Jedna od najlepših i najplaćenijih manekenki na svetu kaže da, kad uveče dođe kući, sa sebe voli da “spere” dan koji je iza nje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rosie HW (@rosiehw)

Dugo tuširanje mi pomaže da se opustim. Uveče čitam, isključim sve uređaje I koristim aplikaciju Hatch Sleep, koja ima odlične vođene meditacije i vežbe disanja. A pomaže mi i moj LED panel.  

Elle Macpherson, manekenka i preduzetnica

Žena koja je zbog svojih zanosnih oblina i savršenih proporcija dobila nadimak “The Body“, uvek drži svesku i olovku pored uzglavlja.

– Tako mogu da zapišem sve o čemu razmišljam, što je odličan način da razbistrim um i utonem u san. Uveče obavezno radim joga pozu za koju mi je rečeno da pomaže kad ne možete da zaspite: ležim na krevetu sa nogama podignutim uza zid najmanje 10 minuta.

Tata Harper, stručnjak za negu kože i preduzetnica

Ona pravi zvučnu kupku za sebe i celu svoju porodicu.

– Prvo sam otkrila zvučne posude u Sedoni, a sada to radim kod kuće svako veče sa svojom decom. Svi ležimo na podu, a deca se uspavaju dok stvaram zvuk posudom od ružičastog kvarca. Zvučne vibracije ružičastog kvarca stimulišu delta talase u mozgu, zbog čega svi postanu vrlo brzo pospani.

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Najnovije