Harper's Bazaar Srbija

Mladolikost koja traje: 5 antioksidanasa koje bi sve žene trebalo da koriste

Za slučaj da još uvek nismo savladali ovu beauty lekciju, antioksidansi su, dakle, prirodni vitamini i minerali (poput vitamina A, C, E i zelenog čaja) koji štite kožu od slobodnih radikala. Znamo, “slobodni radikali” zvuče kao jako loš naziv nekog rok benda 70-ih, ali zapravo je reč o molekulima koji se nalaze svuda oko nas, a koji ozbiljno narušavaju izgled i zdravlje naše kože. Tako, slobodni radikali potiču od zagađenog vazduha, raznih hemikalija, pa čak i dima cigareta, a kao takvi zaista su sposobni da isisaju sav život iz kože, poput dementora. Ali, tu onda nastupaju antioksidansi koji se protiv njih bore i na taj način sprečavaju oštećenje kože. Zvuči kao neka bajka, ali to je bajka sa srećnim krajem!

Pročitajte još: Šta zagađenje vazduha zaista radi našoj koži?

Još jedan razlog zbog kog su nam aktioksidansi potrebni jeste svima važna tema, a to je (prevremeno) starenje kože. I, ovde važi pravilo “više je više” jer, dakle, što više antioksidanasa koža dobije – to je bolje. Jer, kao što je našem organizmu potrebna adekvatna količina hranljivih materija, takav je slučaj i sa kožom. 

Da zaključimo: antioksidansi pomažu u borbi protiv oštećenja koja izazivaju prevremeno starenje kože, umiruju kožu, neguju je i revitalizuju. Uz njih vaša koža ne samo da će biti zdrava, već će i izgledati božanstveno, sveže i blistavo. A, ako to nije sve što želimo od svog tena, stvarno ne znamo šta jeste!

Na red dolazi i pitanje koji antioksidansi su najbolji. Iako ih ima na desetine koji su se pokazali kao fantastični za negu kože, postoji nekoliko njih koji se naročito ističu.

Vitamin E

Vitamin E poznat je i kao tokoferol ili tokotrienoli i jedan je od najpoznatijih antioksidanasa. Vitamin E je rastvorljiv u mastima i postoji u prirodnim i sintetičkim oblicima – oba oblika su dobra, ali blaga prednost se ipak daje prirodnim jer snažniji i imaju dugotrajniji efekat. 

Ovaj antioksidans deluje na više načina u cilju zaštite i odbrane kože od spoljašnjih elemenata koji mogu negativno da utiču na nju. Baš zato se vitamin E gotovo uvek nalazi u kremama za sunčanje kako bi smanjio stres uzrokovan izlaganju štetnom UV zračenju. 

Vitamin E je savršeni par sa vitaminom C, pa su tako serumi i anti-age kreme sa ova dva vitamina dvostruko korisni za kožu. 

Vitamin C

Vitamin C (askorbinska kiselina, tetraheksildecil askorbat…) moćan je antioksidans najpoznatiji po svom efektu na regulisanje finih linija, bora, umornog tena i neujednačenog tona kože. Jednom rečju, vitamin C je najvažniji antioksidans kada govorimo o očuvanju mladolikog izgleda kože. 

Kada se primenjuje lokalno, vitamin C čuva elastičnost kože tako da ona izgleda čvršće i glatkije. S obzirom na to da ujednačava ten, vitamin C takođe čini kožu vidljivo blistavijom i mlađom. Ovaj antioksidans umiruje kožu i doprinosi hidrataciji, a u vašim proizvodima za negu bi trebalo da se nađe u koncentracijama od 0,5% do 20%.

Resveratrol

Resveratrol je moćan polifenolni antioksidans koji se nalazi u crvenom grožđu, crvenom vinu, orasima i voću kao što su borovnice i brusnice. Nov je u ovoj temi, ali već dokazano dobro utiče na izgled kože. 

Kada se primenjuje lokalno, odličan je u zaštiti barijere kože, čini ten svetlijim, blistavijim, svežijim i odmornijim; umiruje kožu te smanjuje crvenilo.

Retinol

Retinol (tehnički izraz za vitamin A) ima dugogodišnju reputaciju jednog od najneobičnijih sastojaka za kožu, ali i najefikasnijih za skoro svaki problem sa kožom koji se može zamisliti. 

Ovaj antioksidans poboljšava otpornost kože, što doprinosi njenom opštem stanju – koža je zdrava, zategnuta, mladolika, sa vidljivo manjim finim linijama i borama, ten je ujednačen, pore sužene, te sve površinske “nesavršenosti” umanjene. 

Zeleni čaj

Zelenom čaju nije mesto samo u vašoj šolji – već i u proizvodima za negu. Kada se primenjuje lokalno, zeleni čaj je ozbiljan saveznik u borbi protiv starenja kože zahvaljujući epigalokatehin-3 galatu koji pomaže u odbrani kože od negativnih spoljašnjih faktora. Zeleni čaj takođe ima izrazito umirujuće dejstvo, što ga čini odličnim sastojkom za vidljivo umirivanje crvenila. 

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije