Harper's Bazaar Srbija

Stručnjaci kažu da ovih 7 stvari čine da vaša koža izgleda starije

Tačno je da svoje godine treba da prigrlimo sa ponosom i samouverenošću, kao recimo Sharon Stone, ali činjenica je i ta da se u današnjem društvu starenje ne prašta. Setimo se samo paljbe koja je osuta na glavne junakinje serije “Sex & The City” zbog njihovog promenjenog, a opet sasvim prirodnog i normalnog izgleda – u skladu sa godinama. Upravo zato smo i oduševljeni svaki put kada se na bilo koji način slave žene srednjih godina jer nam je definitivno potrebno više takvog podržavajućeg stava. 

Ipak, iako sve ovo znamo, ne možemo da poreknemo da što duže želimo da zadržimo mladolik izgled, makar do onog trenutka kada ne prihvatimo da je starenje neminovno, te se zato i trudimo da hiljadu i jednim korakom pomognemo svojoj koži da izgleda negovano i zdravo. Jer, ako smo u ranim tridesetim, sasvim sigurno ne želimo da izgledamo kao da nam je 10-15 godina više, zar ne?

Srećom, stručnjaci su tu da nam pomognu i posavetuju nas kako da što duže uživamo u svom mladalačkom izgledu, a ovo su stvari koje nas u tome sprečavaju:

Spavanje sa šminkom

Znamo da je neskidanje šminke pre spavanja veliki beauty no-no, naročito zato što izaziva nastanak začepljenih pora, akni i bubuljica, međutim, da li ste znali da ova loša navika ima još jednu posledicu – prevremeno starenje kože? Ali ovo nije sve…

Način na koji skidamo šminku

Važno je i kako skidamo šminku! Ukoliko šminku ne uklonimo na adekvatan način, nijedan proizvod za negu koji kasnije nanosimo jednostavno neće imati efekta. Da se ne biste mučili za džabe, posebnu pažnju posvetite temeljnom čišćenju lica, kako od šminke, tako i od drugih nečistoća. Stručnjaci savetuju da to uradite u toku tuširanja kada je koža natopljena, a pore su otvorene taman toliko da ih lepo očistite. Krenite od micelarne vode, za osnovno čišćenje, a zatim posegnite za odgovarajućom umivalicom, za dodatno čišćenje. Na kraju, naravno, sledi hidratantna krema ili serum. Nema potrebe da komplikujete svoju beauty rutinu.

Previše šećera

Znamo da ne možete da odolite slatkišima, ali ne samo da će vam oni doneti loš ten i bubuljice, već će uticati i na starenje kože. S obzirom na to da šećer podstiče upalne procese, u celom telu, pa tako i koži, dolazi do prevremenog raspada kolagena što za rezultat ima nastanak bora i starenje kože. Lakše je reći nego uraditi, ali pokušajte da smanjite količinu šećera koji unosite i odlučite se za neke zdravije varijante kao što je crna umesto mlečne čokolade ili pak voće sa puno antioksidanata. 

“Blic” izlaganje suncu

Još jedna stvar koju znamo je ta da izloženost sunčevim zracima takođe utiče na starenje kože, ali ovde se ne misli samo na višesatno sunčanje na plaži ili kraj bazena. Ono što do sada možda nismo znali je činjenica da sunce “napada” našu kožu i kada mu se izložimo na “blic”, odnosno, kada samo “skoknemo” do prodavnice. Čak, ta razlika između sunca i senke može čak i više da stresira našu kožu i utiče na njen izgled. Zato, ponovićemo još jednom, nanosite SPF svakog jutra!

Stiskanje usana

Ne morate da budete pušač da biste imali uporne bore oko usana. Verovali ili ne, na njihov nastanak utiču i druge svakodnevne navike kao što je, recimo, ispijanje pića na slamčicu. Vodite računa o tome šta radite sa usnama, a ovde možete da pročitate kako da se rešite tih takozvanih barkod bora.

Izlaganje svetlosti ekrana

Gotovo da nema dana kada nismo “zalepljeni” za naše ekrane i to je prosto tako, ali, da li ste znali da i oni mogu da utiču na prevremeno starenje kože? Zanimljivo je da plava svetlost koju oni emituju može i dublje da prodre u kožu od sunčevih zraka uzrokujući kidanje kolagena i stvaranje bora. Osim toga, škiljenje u ekran utiče na stvaranje bora oko očiju, dok pognuta glava nad ekranom stvara bore na vratu (tech neck). Šta možemo da uradimo? Pod uslovm da ne možete da se odvojite od svojih ekrana, makar ih postavite na night mode, a uz to koristite anti-age kreme kako na licu, tako i na vratu, uz odgovarajuću negu za područje oko očiju. 

Zapostavljanje kože ruku

Ako vas ne odaju lice ili vrat, mogu vas odati ruke! Kako bi i koža ruku izgledala mladoliko i negovano, ne zaboravite da im posvetite pažnju, ali, dobra vest je da to ne mora da bude dodatni korak u nezi – kada nanosite anti-age kremu na lice i vrat, višak proizvoda jednostavno utrljajte i na ruke.

Foto: Pexels

Priredila: Ivana Tomić

Najnovije